VISKAS APIE PRIESKONIUS
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:06 PM | Žinutė # 31 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Pankolis (lot. Foeniculum vulgare, angl. Fennel, rus. Фенхель) Auginamas Vidurio Europoje, savaime auga Kaukaze, Irane, Indijoje, Kinijoje, Pietų Amerikoje. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, aliejaus, baltymų, sacharidų, vitamino C, provitamino A ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: salstelėjusio aromato, primenančio anyžinę ožiažolę, skonis saldokas, lengvai aštrus. Vartojimas: Dedamas į likerius, duonos ir konditerijos gaminius. Juo skanina žuvį, ypač karpį, majonezą, sriubas, padažus, tinka raugintiems kopūstams, konservuotiems agurkams ir šaltiems užkandžiams gardinti. Šviežių lapų dedama į salotas, garnyrus, sriubas, padažus, mėsos bi daržovių patiekalus. Dera su kmynu, krapu, žvaigždanyžiu, anyžine ožiažole, svogūnu ir česnaku. Gerai žinoma, kad jis lengvina atsikosėjimą, dezinfekuoja, gerina virškinimą, šalina meteorizmą, mažina skrandžio bei žarnyno skausmus, skatina laktaciją maitinančioms motinoms, reguliuoja menstruacijas.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:07 PM | Žinutė # 32 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Paprika (lot. Capsicum annuum L., angl. Paprika) (Vienametė Paprika) Kilmės šalys - Amerikos tropikai ir Rytų Azija. Auginama visame pasaulyje, daugiausia Rytų ir Pietų Europoje, ypatingai Balkanų pusiasalyje. Sudėtyje yra deginančio alkaloido kapsaicino, aliejaus, karotinoidų, sacharidų, vitaminų C, B1, B2 ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: silpno aromato ir priklausomai nuo rūšies - nuo kvapaus iki aštraus deginančio skonio. Vartojimas: Maistui vartojama šviežia saldi ir karti paprika kaip daržovės, o karti sausa ir sumalta paprika vartojama kaip prieskonis - raudonieji pipirai. Tinka verdant sriubą, gaminant guliašą, padažus, pupeles, kopūstus, ryžius, dešras bei kitus mėsos gaminius, dedama paprika ir į salotas, mėsos užkandžius. Šviežia paprika konservuojama viena arba su kitomis daržovėmis. Dera su svogūnu, česnaku, kmynu ir mairūnu. Stiprina, gerina virškinimą, skatina apetitą, padeda esant kraujotakos sutrikimams, venų ligoms, stiprina kraujagysles ir širdį, saugo nuo migrenos priepuolių, stiprina gleivinę, gerina regėjimą, gerina gebėjimą susikaupti. Karčioji paprika nevartojama sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:08 PM | Žinutė # 33 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Pastarnokas (lot. Pastinaca sativa L., angl. Parsnip, rus. Пастернак) Gimtinė - Viduržemio jūros pakrantės šalys. Auginamas Europoje, Amerikoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, sacharidų, pektinų, riebalų, mineralinių druskų, vitamino B1, B2, C, provitamino A, folinės rūgšties ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: kvapus, primena anyžinę ožiažolę, kmyną ir pankolį; skonis salstelėjęs, primena morkas. Vartojimas: Dedama pasternoko į konservuotas salotas, sūdant ir konservuojant agurkus, taip pat į morkų, agurkų, bulvių, daržovių sriubas. Gali būti patiekiama pasternoko piurė vietoje bulvių prie mėsos kaip dietinis garnyras. Kartu su pasternoku geriau virškinamos pulvo pūtimą sukeliančios daržovės. Žadina apetitą, gerina skrandžio, žarnyno, lytinių liaukų veiklą, lengvina atsikosėjimą, tinkamas vartoti nuo impotencijos, vandenligės, inkstų ir šlapimo pūslės vandenligės, slopina skausmus esant skrandžio, kepenų, inkstų susirgimams, varo šlapimą, atpalaiduoja spazmus, vartojamas nuo stenokardijos.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:08 PM | Žinutė # 34 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Peletrūnas (lot. Artemisia dracunculus, angl. Tarragon, rus. Эстрягон) (Vaistinis Kietis) Kilmės šalis - Centrinė Azija Sudėtyje yra iki 0,8 proc. eterinio aliejaus, karotino, vitamino C ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: silpnai kvapus, primenantis anyžinę ožiažolę, skonis aštrus, kvapus ir pikantiškai aitrus. Vartojimas: Dažnai naudojamas antriems patiekalams skaninti. Dedama į actą, garstyčias, prieskonių mišinius, majonezus, marinatus, sūrius, virtą žuvį, sriubas, barščius, žuvienes, jautieną, avieną. Populiarūs patiekalai su peletrūnu - kepta paukštiena, paukštiena grietinėje, aviena, pagerina virtų kiaulienos kojų, krūtinėlės, rūkytų gaminių skonį. Peletrūno skonis sustiprėja pašlaksčius patiekalą citrinos sultimis. Dera su svogūnu, česnaku, juodaisiais pipirais, petražole, laiškiniu česnaku, šalaviju, baziliku, čiobreliu, raudonėliu, agurkle, rozmarinu, mairūnu. Skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, žadina apetitą, varo šlapimą, stiprina kraujagyslių sieneles. Tibeto medicinoje vartojamas nuo plaučių tuberkuliozės, pneumonijos, bronchito, neurastenijos.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:09 PM | Žinutė # 35 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Petražolė (lot. Petroselinum sativum Hoffm., angl. Parsley, rus. Петрушка) Kilmės šalis - Pietinės Viduržemio jūros pakrantės. Auginamas visose šalyse. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, sėklose jo yra iki 7 proc. Lapuose labai daug vitamino C. Vaisiuose yra riebalų. Juslinės savybės: labai aromatinga, saldoko, kvapaus ir aitraus skonio. Vartojimas: Labai plačiai naudojamas prieskoninis augalas. Dedama į kotletus, sriubas, marinatus, konservus, salotas, mėsą, žuvį, paukštieną, padažus, paštetus, majonezus, bulves. Dera su laiškiniu česnaku, svogūnu, čiobreliu, kitomis švelniomis žolėmis. Veikia kaip diuretikas, spazmolitikas, dezinfekuoja, varo šlapimą, lengvina atsikosėjimą, vartojama nuo meteorizmo, mentruacijų ciklo sutrikimų, akmenligės, vandenligės.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:09 PM | Žinutė # 36 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Pipirmėtė (lot. Mentha piperita L., angl. Peppermint, rus. Перечная мята) Auginama Anglijoje, Prancūzijoje, Bulgarijoje, Graikijoje, Vengrijoje, JAV, Japonijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Lietuvoje ir kitur. Sudėtyje yra iki 5 proc. eterinio aliejaus, karotino, pektino, raugų, kartumynų, mineralinių medžiagų. Juslinės savybės: malonaus mėtinio kvapo, turi gaivinantį poveikį, skonis šaldantis, gaivinantis, kvapas gaivus, nepakartojamo, labai būdingo aromato. Vartojimas: Vartojama alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų gamyboje, konditerijoje aromatizuojant saldainius, sirupus, kramtomąją gumą, virtuvėje - padažams, amerikiečių virtuvėje - pomidorų sultims skaninti, daržovių salotoms. Tinka gardinti keptą avieną, vištienos kepsnius, troškintus kopūstus, morkas, žirnius, porą. Taip pat tinka skaninti kotletus, apkepus iš daržovių, žuvies marinatus, sūrį. Dera su kadagio uogomis, visomis švelniomis žolėmis. Žadina skrandžio, žarnyno, tulžies sekreciją, skatina apetitą, turi nuskausminančio, raminančio, spazmolitinio, priešuždegiminio poveikio, padeda nuo pykinimo ir vėmimo.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:10 PM | Žinutė # 37 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Poras (lot. Allium porrum L., angl. Leek, rus. Порей) (Daržinis Poras) Kilmės šalys - Viduržemio jūros rytinės pakrantės. Auginamas Europoje, Azijoje, Amerikoje, Šiaurės Afrikoje. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, daug mineralinių medžiagų; natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies, vitamino C, A, E, B1, B2, PP. Vitamino C poruose išlaikytuose per žiemą yra 1,5-2 kartus daugiau nei rudenį. Juslinės savybės: skonis primena svogūną, bet švelnesnio ir malonesnio aromato, saldesnio skonio. Vartojimas: Dedamas į salotas, padažus, sriubas, tinkamas žuvies ir mėsos garnyrams, taip pat valgomas šviežias, keptas, salotose. Dera su prieskoninėmis žolėmis. Gerina apetitą, kepenų, tulžies pūslės darbą, normalizuoja žarnyno veiklą, valo kraują, stimuliuoja inkstus, varo šlapimą. Patartina vartoti sergant reumatu, podagra, ateroskleroze, nutukus.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:12 PM | Žinutė # 38 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Rozmarinas (lot. Rosmarinus officinalis L., angl. Rosemary, rus. Розмарин) Kilmės šalys - Viduržemio jūros pakrantės, auginamas Pietų Europoje, Šiaurės Afrikoje, Azijoje. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, dervų, raugų, kartumynų ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: Kvapas stipriai aromatingas, saldokas, primena kamparo ir pušies kvapą. Skonis labai kvapus ir lengvai aštrus. Vartojimas: Dedama į daržovių sriubas, mėsos troškinius, salotas, faršus, keptą mėsą, paukštieną, grybus, virtą žuvį, marinatus, kopūstus, minkštus sūrius, bulves. Tinka skaninti avieną, guliašą, pomidorų sriubą, jautieną, veršieną. Dera su mairūnu, krapais, paprika, petražole. Tonizuoja kraujo ir nervų sistemas, diuretikas, gerina virškinimą, didina širdies susitraukimą, pakelia kraujospūdį, slopina dieglius viršutinėje pilvo dalyje.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:12 PM | Žinutė # 39 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Saldymedis (lot. Glycyrrhiza glabra, angl. Liquorice) Kilmės šalys - Viduržemio jūros pakrantės. Auginamas Ispanijoje, Pietų Prancūzijoje, Italijoje, Graikijoje, Azijoje ir Amerikoje. Sudėtyje yra glicirizino, kuris yra 40 kartų saldesnis už cukrų, vitamino C, pigmentų, eterinio aliejaus, kartumynų, gliukozės, sacharozės, fruktozės, krakmolo ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: švelnaus aromato ir saldaus skonio. Vartojimas: Juo skaninami kompotai, chalva, gėrimai, pastilės, aromatizuojamas tabakas, su saldymedžiu mirkomi obuoliai, rauginami kopūstai, skaninama vištiena, mėsos ir saldūs patiekalai. Veikia priešuždegimiškai, spazmolitiškai, varo šlapimą, liuosuoja. Gydo plaučių ligas, pasižymi antialerginiu, antibiotiniu, antinavikiniu poveikiu.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:14 PM | Žinutė # 40 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Salieras (lot. Apium graveolens L., angl. Celeriac, rus. Сельдерей) Kilęs iš Pietų Europos ir Azijos pajūrio zonų. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, sacharidų, vitamino C, B1, B2, PP, U, provitamino A, mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo, natrio, jodo, kitų medžiagų. Juslinės savybės: stipraus aromato, saldokai kartaus, kvapaus skonio. Vartojimas: Maistui vartojami lapai ir šaknys. Dedama saliero į sriubas, salotas, padažus, kaip pagardas mėsai, dera su daržovėmis, grybais, žuvim, paukštiena, pupelėmis, baklažanu, kopūstais, morkomis ir bulvėmis. Salieras valo kraują, šalina meteorizmą, lengvai liuosuoja, šalina vandenį iš organizmo. Šaknų sultys ar antpilas pagerina lytinę potenciją.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:15 PM | Žinutė # 41 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Svogūnas (lot. Allium cepa L., angl. Onion, rus. Лук) Auginamas daugumoje pasaulio šalių. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, vitamino C, B1, B2, PP, organinių rūgščių, sacharidų, mineralinių druskų ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: priklausomai nuo rūšies svogūnai būna aštrūs, pusiau aštrūs ir saldieji. Vartojimas: Maistui vartojami žali, virti, kepti, marinuoti. Kulinarijoje vartojamas visiems patiekalams išskyrus gėrimus ir konditerijos gaminius. Dera su kitomis šviežiomis daržovėmis. Žadina apetitą, varo šlapimą, skatina liaukų sekreciją, padeda gygyti žaizdas, puiki priemonė nuo gripo, slogos, gerklės uždegimo, kosulio, skatina žarnyno veiklą, antimikrobinis, skatina lytinį aktyvumą, vartojamos nuo prostatito, mažakraujystės, iš dalies palaiko kepenų ir kasos funkciją, varo prakaitą, stiprina organizmą.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:17 PM | Žinutė # 42 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Tikrasis Žvaigždanyžis (lot. Illicium verum, angl. Star Anise, rus. Бадьян) (Badjanas) Kilmės regionas - Pietryčių Azija. Sudėtyje yra aromatingo eterinio aliejaus, dervų, sacharidų ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: labai malonaus skonio, kvapus, saldokas, sėklos rūgščios, primenančios aliejų. Vartojimas: Maistui vartojamas labai plačiai. Dedamas į alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus, konditerijos gaminius, prieskonių mišinius, kiaulieną, daržovių, ryžių, kiaušinių patiekalų padažus, vištieną, jautieną, žąsieną, antieną, arbatą, vandenį, kruopų košes, vaisių sriubas, pudingus, uogienes. Dera su česnaku, imbieru, cinamonu, gvazdikėliu, kvapiaisiais ir raudonaisiais pipirais, krapais, petražolėmis, saldžiuose patiekaluose bei konditerijos gaminiuose - su cinamonu, saldymedžiu, vanile. Detoksikuoja, stiprina, padeda atsikosėti, šalina spazmus, meteorizmą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, suteikia odai ir iškvepiamam orui malonų kvapą, veikia antimikrobiškai, didina pasipriešinimą infekcijoms, stresams, aktyvina nervinę, imuninę, endokrininę sistemas, medžiagų apykaitą, gerina lygiųjų raumenų organų funkciją, daro teigiamą poveikį žaizdų gyjimui.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:17 PM | Žinutė # 43 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Šalavijas (lot. Salvia sclarea L., angl. Salvia, rus. Шалфей) (Vaistinis Šalavijas) Kilęs iš Pietų Europos regiono. Auginamas visame pasaulyje. Sudėtyje yra eterinio aliejaus, organinių rūgščių, raugų, vitaminų ir kitų medžiagų. Juslinės savybės: stipraus aromato ir aštraus skonio. Vartojimas: Maistui geriausiai tinka švieži lapai. Susmulkinti jie tinka sriuboms, daržovių patiekalams, tinka skaninti padažus, omletus, silkę, riebią mėsą, paukštieną, varškę, minkštą sūrį, svogūnų salotas, dešras, paštetus. Naudojamas aštrių marinatų, konservų, sūrio, vyno gamyboje. Dera su rozmarinu, pipirmėte, kvapiaisiais pipirais, čiobreliu, mairūnu, baziliku, česnaku, svogūnu, imbieru, lauro lapu. Šalavijas puikiai dezinfekuoja, veikia priešuždegimiškai, stabdo kraujavimą, mažina naktinį prakaitavimą, stabdo bakterijų augimą virškinamajame trakte, greitai įveikia auksinį stafilokoką, šalina meteorizmą, efektyvus nuo paralyžiaus ir insulto. Nėštumo metu nevartotinas.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:18 PM | Žinutė # 44 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Česnakas (lot. Allium, angl. Garlic, rus. Чеснок) Šis prieskoninis augalas kilęs iš Pietvakarių Azijos, iš ten paplito į Egiptą, Artimuosius Rytus, Europą. Juslinės savybės: Česnako kvapas specifinis, nemalonus. Skonis aštrus, deginantis. Vartojimas: Maistui vartojami česnako svogūnėliai. Juos yra labai daug vitamino C (askorbo rūgšties), baltymų, eterinio aliejaus, naudingų žmogaus organizmui mineralų - kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, sieros, natrio, jodo ir t.t. Maiste vartojamas nuluptas, dažniausiai smulkiai supjaustytas. Taip pat sudžiovintas miltelių pavidalu. Kai kuriose šalyse į salotas dedama česnakų lapų. Česnaką galima rasti kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Jis yra neatsiejama kulinarijos dalis. Česnakas vartojamas gaminant patiekalus su mėsa, kai kuriems padažams, sriuboms, salotoms. Marinuotoms daržovėms ne tik suteikia skonio, bet ir saugo nuo gedimo - pasižymi antibaktericidinėmis savybėmis. Labai populiarus italų, graikų, vengrų, ispanų virtuvėse. Česnakas skatina apetitą bei gerina virškinimą. Gerai žinomas česnako gydomasis poveikis: česnako aliejus trukdo vystytis puvimą skatinančioms bakterijoms, skatina normalios žarnyno mikrofloros vystymąsi, padeda organizmuikovoti prieš kai kuriuos virusus, stiprina organizmo atsparumą.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
raska | Data: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:19 PM | Žinutė # 45 |
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
| Čiobrelis (lot. Thymus vulgaris, angl. Thyme, rus. Чабрец) Čiobrelio pavadinimas kiles iš graikų kalbos thymus - jėga arba drąsa. Šis augalas pasižymi stiprinančiomis ir gaivinančiomis savybėmis. Čiobrelis yra vienas populiariausių prieskoninių augalų Europoje (ypač Pietų) bei Vakarų Azijoje. Lietuvoje smėlėtose vietose, sausuose pušynuose auga 2 savaiminės jo rūšys. Juslinės savybės: Čiobrelio kvapas malonus, skonis aštrus, kartus. Jame daug eterinio aliejaus, taip pat yra vitamono C. Vartojimas: Maistui vartojama antžeminė augalo dalis. Ji nupjaunama augalui žydint, džiovinama nuo saulės apsaugotose gerai vėdinamose patalpose. Išdžiovintas tinka vartojimui 2-us metus. Čiobrelis pasižymi labai stipriu aromatu, todėl į maistą dedamas nedideliais kiekiais. Nedideli šios aromatingos žolės kiekiai dedami į įvairias sriubas - grybų, daržovių, mėsos (tik nepamirškite, kad į skystus patiekalus čiobrelis barstomas prieš 15 - 20 minučių iki virimo pabaigos). Taip pat malonų aromatą suteikia patiekalams iš paukštienos (tuo tarpu ir laukinės paukštienos). Didesniais kiekiais čiobrelis tinka žuvies patiekalams - suteikia žuviai malonų skonį bei aromatą. Čiobrelis pagyvina skrandžio ir žarnyno veiklą, skatina virškinimą. Riebus maistas - kepta žuvis, sočios sriubos, pakepintos bulvytės ar kiaušinienė - pagardintas čiobreliais bus ne tik skanus, bet ir lengviau virškinamas. Maisto pramonėje čiobrelis naudojamas rūkytos mėsos, žuvies, sūrių gamyboje.
Rasos saldainių karalystė
|
|
| |
|