...
 VISKAS APIE PRIESKONIUS - Page 2 - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum moderator: Krla  
VISKAS APIE PRIESKONIUS
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:52 PM | Žinutė # 16
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Gvazdikmedis

(lot. Caryophyllus aromaticus L., angl. Cloves, rus. Гвоздика)

Kilęs iš Molukų salų. Auginamas tropikų šalyse. Vieni iš skaniausių ir populiariausių pasaulyje prieskonių - gvazdikėliai - džiovinti gvazdikmedžio ziedpumpuriai. Į Europą atkeliavo iš Ceilono, o žinomi buvo šie prieskoniai dar prieš mūsų erą Kinijoje ir Indijoje.
Pagrindinės veikliosios medžiagos - eteriniai aliejai ir raugai. Gvazdikėliuose yra 15-22% eterinio aliejaus, 8-14% raugų, flavonoidų, sterolių ir beveik 10% aliejaus.

Juslinės savybės:
stipraus specifinio aromato, kvapaus aštraus skonio.

Vartojimas:
Maistui ruošti gvazdikėliai naudojami beveik kiekvieno mūsų virtuvėje. Sunku įsivaizduoti karšto vyno taurę be gvazdikėlio aromato, arba prisiminkim tą kvapnų Kalėdinį meduolį, į kurį taip pat dedama gvazdikėlių. Šio priekonio dedama ir į konservuojamus vaisius, kompotus, ruošiamus patiekalus iš avienos, kiaulienos, laukinės paukštienos, silkės. Klasikinis mėsos sultinio prieskonis - lauro lapais ir gvazdikėliais įdarytas svogūnas. Gvazdikėlis labai aromatingas, stipraus skonio, bet tuo pat metu jis lengvina virškinimą, todėl yra plačiai vartojamas maisto gamyboje. Gaminant padažus ir troškinius patogiau dėti maltą gvazdikėliį, marinuojant, konservuojant - nemaltą prieskonį.
Tarpusavyje gvazdikėliai dera su česnaku, svogūnu, cinamonu, juodaisiais ir kvapiaisiais pipirais, kardamonu.
Pasižymi plačiu gydomuoju poveikiu, naudojamas tradicinėje medicinoje, stomatologijoje, turi šildomąjį, nuskausminantį, dezinfekuojamąjį poveikį, naudojamas gydant pagyvenusių žmonių ligas, bronchų bei plaučių ligas, stabdo tuberkuliozinių bakterijų vystymąsi, naikina difterijos lazdeles, auksinį ir baltąjį stafilokokus, turi kraujotaką gerinantį poveikį. Gvazdikų aliejaus galima rasti įvairių vaistinių preparatų sudėtyje, pvz. apetitą skatinančiuose ir stiprinančiuose preparatuose.


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:53 PM | Žinutė # 17
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Imbieras

(lot. Zingiber, angl. Ginger, rus. Имбирь)

Šis augalas Europoje yra žinomas maždaug 2000 metų. Auginamas Azijos šalyse, taip pat Pietų Amerikoje, Vakarų Afrikoje.

Juslinės savybės:
Imbiero sudėtyje yra eterinio aliejaus, kuris suteikia imbierui būdingą kvapą, taip pat sacharidų, dervų, krakmolo, vitaminų. Skonis aštrus, deginantis.

Vartojimas:
Imbieru skaninami gaivieji gėrimai, jis naudojamas likerių, trauktinių gamyboje, dedama imbiero į kepinius, saldumynus, kinai verda su imbieru uogienę, cukatus, anglai kepa duoną, imbieras tinka ir konservuojant, gaminant marmeladą, kompotus, cukruotus vaisius. Paukštienai, mėsai, pupelėms, bulvių ar ryžių patiekalams imbieras suteiks pikantiškumo. Labai gardžiai kvepia žuvies patiekalai su imbieru. Maiste imbieras dera su gvazdikėliais, cinamonų, muskato riešutu, kvapiaisiais pipirais.
Imbieras taip pat pasižymi šiomis sveikatai naudingomis savybėmis: žadina apetitą, skatina virškinimą, stimuliuoja, stiprina imuninę sistemą, varo prakaitą, palengvina atsikosėjimą, naudingas turint jautrų skrandį, veikia priešuždegimiškai.


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:54 PM | Žinutė # 18
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Juodasis Pipiras

(lot. Piper nigrum L., angl. Black pepper, rus. Перец чёрный)

Kilmės šalis - Indija. Auginamas Šri-Lankoje, Javoje, Sumatroje, Borneo ir Brazilijoje.
Sudėtyje yra eterinio aliejaus, alkaloido piperino, aliejaus, daug krakmolo. Nuo piperino priklauso pipirų aštrumas.

Juslinės savybės:
slipnai kvapus, skonis deginantis, aštrus.

Vartojimas:
Kaip prieskonis plačiai vartojamas kulinarijoje. Jo gali būti dedama į bet kokį patiekalą, negardinama pipirais tik pieniškos ir vaisių sriubos ir saldumynai.
Dera su visais prieskoniais, išskyrus Čili papriką.
Gerina atmintį, skatina virškinimą, taip pat vartojami nuo peršalimo, reumatizmo ir neuralgijos, veikia kaip antiseptikas.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:54 PM | Žinutė # 19
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Kadagys (lot. Juniperus communis L., angl. Juniper, rus. Можжевеловые ягоды)

Kadagio uogos. Visžalis medis ar krūmas, auga Lietuvoje, taip pat visoje Europoje, Azijoje bei Šiaurės Amerikoje.
Uogose yra iki 40 proc. sacharidų, iki 10 proc. dervų, vaško, aliejaus, rūgščių, iki 2 proc. eterinio aliejaus, kadagių kamparo bei vitamino C. Spygliai taip pat turi vitamino C.

Juslinės savybės:
kvapus, lyg lengvas balzamas, primena miško ir pievų aromatą.

Vartojimas:
Šis prieskonis tinka tamsiems padažams, laukinei paukštienai, naminei mėsai, ypač riebiai kiaulienai ir avienai, juo skaninami rauginami kopūstai, puikų skonp suteikia kadagys burokėlių, raudonųjų kopūstų, ankštinių daržovių patiekalams. Naudojamas kadagys ir konditerijoje, džino, kadaginės degtinės gamyboje, taip pat gaminant sirupus.
Puikų aromatą įgaus bei ilgiau išsilaikys mėsos gaminiai, rūkyti su kadagio šakelėmis.
Su kadagiu derantys prieskoniai: pankolis, čiobrelis, petražolė, česnakas, pipirmėtė, lauro lapai, mairūnas.
Kvapūs kadagio vaisiai gerina apetitą bei skatina žarnyno veiklą ir šlapimo išsiskyrimą, taip pat turi dezinfekuojamąjį poveikį, lengvina atsikosėjimą.





Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:55 PM | Žinutė # 20
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Kalendra

(lot. Coriandum sativum L., angl. Coriander seed, rus. Кориандр)

(Blakinė Kalendra) Vieno seniausiai vartojamų prieskonių kilmės šalis - Mažoji Azija, auga Kaukaze, Kryme, Europoje, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės Amerikoje.
Žolėje yra eterinio aliejaus, vitamino C, rutino; sėklose - sacharidų, eterinio aliejaus, organinių rūgščių, 14-22 proc. riebalų.

Juslinės savybės:
specifinio skonio ir aromato.

Vartojimas:
Maistui vartojami lapai (švieži ir džiovinti). Praturtina maistą vitaminais, tinka gaminant keptą mėsą, žuvį, salotas, verdant mėsos sriubą su daržovėmis, ruošiant patiekalus iš žirnių, pupelių, grybų, paukštienos paštetus.
Su kalendra derantys prieskoniai: kvapieji ir juodieji pipirai, anyžinė ožiažolė, cinamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai, bazilikas, pankolis, česnakas, svogūnas.
Naudojama liaudies medicinoje miltelių, eterinio aliejaus, nuoviro, antpilo forma. Teigiamą poveikį turi apetitui, virškinimui, dezinfekuoja bei malšina skausmą, teigiamai veikia imuninę sistemą


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:57 PM | Žinutė # 21
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Kaparis

(lot. Capparis spinosa L., angl. Caper, rus. Каперсы)

(Dygliuotasis Kaparis)
Auga Pietų Europoje, Pietvakarių ir Pietų Azijoje, Šiaurės Afrikoje.
Sudėtyje yra rutino, vitamino C, šaknyse randama nedidelis kiekis jodo, sėklose yra iki /: proc. aliejaus.

Juslinės savybės:
prieskoniams surinkti žiedpumpuriai vytinami pavėsyje ar tris mėnesius laikomi druskoje arba augaliniame aliejuje. Taip paruošti jie įgauna rūgščiai sūraus, stipriai sutraukiančio skonio.

Vartojimas:
Maistui taip pat vartojami smulkinti arba sumaišyti su kitais prieskoniais kapariai. Dedami į marinatus, mejonezus, šaltus padažus, mėsos ir žuvies salotas, prie šaltos mėsos, sutrinti su druska ir juodaisiais pipirais tinkamas priedas sūriams. Be kaparių neįsivaizduojami ančiuviai. Dera su laiškiniu česnaku, petražole, paprika bei juodaisiais pipirais.
Šviežią kapario žievę naudoja nuo dantų skausmo, deda ant pūliuojančių žaizdų. Sutrinta žieve Kaukaze ir Azijoje gydo reumatizmą, šaknimis - kepenų ir gleivines ligas.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:58 PM | Žinutė # 22
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Kardamonas

(lot. Elettaria cardamomum, angl. Cardamon, rus. Кардамон)

Kilmės šalis - Rytų Indija.
Sudėtyje yra 4-8 proc. eterinio aliejaus, krakmolo, sacharidų, baltymų, vitamino B1, C, PP ir kt. medžiagų.

Juslinės savybės:
labai stipraus, pikantiško, aštraus, deginančio kvapo ir skonio. Primena kamparą su lengvu citrinos atspalviu.

Vartojimas:
Kardamono dedama į Kalėdinius sausainius, marcipanus, meduolius, vaisių pyragaičius, kompotus, blynus, bandeles su razinomis, rytų saldumynus, uogienes (baklažanų, žalių pomidorų, graikinių riešutų), mėgėjai smulkiai sutrinto kardamono deda į kavą, arbatą, karštą vyną, punšą, taip pat juo aromatizuojami likeriai. Taip pat kardamonu skanina sriubas, ypač pieniškas, mėsos, paukštienos patiekalus, dešras ir kumpį, mėsą kepamą ant iešmo. Kardamonas dera su cinamonu, gvazdikėliais, muskato riešutu, kvapiaisiais pipirais.
Veikia maisto virškinimo, kvėpavimo, kraujotakos bei nervų sistemas. kardamono dedama į spiritines ištraukas, gydymui naudojami kardamono milteliai.





Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 5:59 PM | Žinutė # 23
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Kmynas

(lot. Carum carvi L., angl. Caraway, rus. Тмин)

Auga Vakarų Europoje, Mažojoje ir Centrinėje Azijoje, Šiaurės Afrikoje. Taip pat auga Lietuvoje.
Sudėtyje yra eterinio aliejaus, baltymų, aliejaus, mineralinių medžiagų ir kt.

Juslinės savybės:
stipriai kvepia, aštraus, kvapaus skonio.

Vartojimas:
Maistui vartojami malti arba nemalti kmynai. Sumalti tiks salotoms, paštetams, sūriams ir pan. Sėklos naudojamos aromatinant duonos kepinius, dedamos į šviežius bei raugintus kopūstus, bulves, sriubas, salotas, dešras, visų rūšių riebią mėsą, guliašą, varškę, rūgpienį. Dedama jo ir sūdant pomidorus, agurkus, kopūstus.
Dera su juodaisiais, baltaisiais, karčiaisiais pipirais, paprika bei baziliku.
Vertinamas kaip geriausias vaistas nuo meteorizmo, žadina apetitą, skrandžio bei žarnyno sekreciją, didina diurezę, pieno liaukų sekreciją, skatina atsikosėjimą, pasižymi lengvu liuosuojančiu, nuskausminančiu bei spazmolitiniu poveikiu.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:00 PM | Žinutė # 24
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Krapas
(lot. Anethum graveolens, angl. Dill, rus. Укроп)

Kilmės šalis - Rytinės jūros pakrantės. Auginamas Europoje, Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
Sudėtyje yra eterinio aliejaus, aliejaus, vitamino B1, B2, P, PP, karotino, kalio, kalcio, fosforo bei geležies druskų.

Juslinės savybės:
stipriai kvapaus gaivinančio skonio ir kvapo.

Vartojimas:
Plačiai naudojamas marinavimui, konservavimui, sriuboms, padažams, salotoms iš daržovių, bulvių, mėsų ir žuvų. Sūriui ir varškei suteikia pikantiško prieskonio. Labai skani kepta kiaušinienė aliejuje su smulkintais krapais. Neverdami, nes praranda skonį bei aromatą. Tinka ir užkandžių bei mėsos paruošimui.
Dera su petražole, laiškiniu česnaku, agurkle, baziliku.
Pasižymi hipotenziniu, spazmolitiniu, kardiotoniniu, diuretiniu efektu. Raudoname vyne išvirtos krapų sėklos padeda nuo nemigos (50g : 0,5l). Švieži bei džiovinti krapai naudojami kosmetikoje: senstančią, vystančią odą patariama valyti vandeniniu losijonu iš krapų ir liepžiedžių (lygiomis dalimis).


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:01 PM | Žinutė # 25
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Krienas


(lot. Armoracia rustikana P., angl. Horseradish, rus. Хрен)

Kilmės šalis - Europa ir Azija.
Sudėtyje yra sacharidų, polisacharidų, garstyčių aliejaus, vitamino C, B1, B2, PP, daug mineralinių druskų.

Juslinės savybės:
šaknis yra aštraus, deginančio kvapo, skonis iš pradžių saldokas, vėliau aštrus ir deginantis.

Vartojimas:
Maistui vartojama krieno šaknis ir lapai. Dedama rauginant kopūstus, sūdant ar marinuojant agurkus, raudonuosius burokėlius. Krieno aštrumą mažina grietinė, pomidorai, majonezas, obuoliai. Tinka prie mėsos, dešrelių, bifštekso, rūkytos mėsos, kiaulienos, veršienos, liežuvio bei rostbifo, dedama krienų į majonezus, varškę, jogurtą.
Dera su juodaisiais pipirais, garstyčiomis, paprika.
Pasižymi priešuždegiminiu, antimikrobiniu, šlapimą varančiu, nuskausminančiu, miostatiniu poveikiu, žadina apetitą, gerina virškinimą, mažina gliukozės kiekį kraujyje.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:02 PM | Žinutė # 26
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Lauramedis

(lot. Laurus nibilis L., angl. Laurel tree, rus. Лавровый лист)

(Kilnusis Lauramedis)
Kilmės šalis - Pietų Europa. Auginamas Viduržemio jūros šalyse, Mažojoje Azijoje, Užkaukazėje, Kryme, Gvatemaloje.
Sudėtyje yra: 25 proc. žalios spalvos aliejaus (vaisiuose), 72 proc. eterinio aliejaus (sėklose), lapuose eterinio aliejaus apie 2-3,5 proc.

Juslinės savybės:
lauro lapai yra aromatingo kvapo, kartoko skonio.

Vartojimas:
Maistui ruošti naudojamas kone kiekvienoje virtuvėje. Dedama lauro lapų į sriubas, konservus, marinatus, garstyčias, sūrius, troskintą mėsą bei kituus mėsos patiekalus, grybus, įvairias virtas ir rūkytas dešras, silkių ir kitų žuvų marinatus, nes neleidžia "surūdyti" žuviai. Ypač gerai dera su marinuotais agurkais, burokėliais, pupelėmis ir kopūstais. Dera su visais sūrių patiekalė prieskoniais.
Pasižymi antiseptiniu, nuskausminančiu poveikiu, gerina apetitą, skatina virškinimą. Laurų aliejus dėl savo kraujotaką skatinančio ir antiseptinio poveikio vertojamas nuo įplėšimų, odos išbėrimų, raumenų skausmo, reumatizmo ir sąnarių uždegimo.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:03 PM | Žinutė # 27
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Mairūnas

(lot. Majorana hortensis Moench, angl. Sweet marjoram, rus. Майоран)

Kilmės šalis - Indija. Auginamas daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje.
Sudėtyje yra 0,6 - 1 proc. malonaus kvapo, saldžiai karstelėjusio skonio eterinio aliejaus, raugų, kartumynų, vitamino C, karotino ir kt.

Juslinės savybės:
specifinio stipraus kvapo, stipriai kvapaus, silnai deginančio skonio, primenančio čiobrelį, bet kvapas švelnesnis ir saldesnis.

Vartojimas:
Maistui vartojamas šviežias, džiovintas, taip pat pakepinti žiedų pumpurai.
Dedama į sriubas, antrus patiekalus iš mėsos, kiaušinių, žuvies, daržovių, salotas, padažus: grietinės, pomidorų, petražolių. Tinka su makaronais, spageti, keptomis bulvėmis, žąsiena, antiena, kepenine dešra. Tinka sūdant agurkus bei pomidorus, aromatizuojant actą ir arbatą.
Dera su čiobreliu, šalaviju, rozmarinu, baziliku, peletrūnu.
Gerina virškinimą, apetitą, gydo meteorizmą, viduriavimą, varo šlapimą, ramina nervus. Mairūno tepalu gydoma neuralginiai skausmai, išnirimai, patempimai, sunkiai gyjančios žaizdos, reumatas. Nepatartina vartoti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, nėštumo metu.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:04 PM | Žinutė # 28
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Melisa



(lot. Melissa officinalis L., angl. Balm, rus. Мелисса)

Kilmės šalis - Viduržemio jūros pakrantės.
Sudėtyje yra eterinio aliejaus, vitamino B1, B2, C, aromatinių junginių.

Juslinės savybės:
stipraus, gaivinančio į citriną panašaus skonio, dėl kurio vadinama citrinine mėta. Aromatas gaivinantis.

Vartojimas:
Dedama į salotas, padažus, daržoves, sriubas, melisa aromatizuoja arbatą, actą, trauktines ir likerius. Melisa skaninama vištiena, kiauliena, aviena, laukinė paukštiena, grybų patiekalai, varškė. Rekomenduojama prieskonio nevirti, o skaninti jau paruoštus patiekalus.
Pasižymi skausmą šalinančiu, spazmolitiniu, raminančiu poveikiu. Liaudies medicinoje melisos preparatai naudojami neurozei, isterijai, nemigai, padidėjusiam lytiniam potraukiui, aterosklerozei gydyti; skrandžio ir žarnyno skausmus, mažakraujystę, meteorizmą, hipertoniją, depresiją malšinanti priemonė.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:04 PM | Žinutė # 29
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Migdolas (lot. Amygdalus communis L., angl. Almond, rus. Миндаль)

Kilmės šalis - Kinijos subtropikai ir Mažoji Azija. Auginamas daugelyje šilto klimato šalių.
Riešutų sudėtyje yra 50-60 proc. aliejaus, iki 4 proc. celiuliozės, mineralinių medžiagų, baltymų, gleivių, fermentų, vitamino C.
Būna 3 rūšių: saldusis, kartusis ir stambusis.

Juslinės savybės:
priklausomai nuo rūšies saldaus arba karstelėjusio skonio.

Vartojimas:
Saldaus ir stambiojo migdolo vaisiai valgomi be papildomo apdorojimo žali, džiovinti, kepti arba sūdyti. Jų dedama į konditerijos gaminius, aromatizuojami alkoholiniai gėrimai, skaninami ryžiai, įvairi mėsa ir kt.
Migdolų aliejus naudojamas kaip raminantis, mažinantis skausmą ir uždegimą, švelniai vidurius paleidžiantis vaistas. Susmulkintos saldžiųjų migdolų išspaudos vartojamos veido odos valymui, taip pat kaip odą minkštinanti priemonė.



Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-04, 6:05 PM | Žinutė # 30
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Muskatmedis



(lot. Myristica fragrans, angl. Nutmeg, rus. мускатный орех)

Kilmės šalys - Molukų salynas. Auginamas Vakarų Indijos, Afrikos ir Brazilijos tropikuose.
Sudėtyje yra didelis kiekis eterinio aliejaus, riešuto branduolys turtingas tiršto aliejaus. Kaip prieskonis naudojami muskatmedžio žiedai, riešuto branduolys.

Juslinės savybės:
labai intensyvaus aromato, skonis iš pradžių silpnai, vėliau stipriai kvapus.

Vartojimas:
Dedama į daugelį prieskonių mišinių. Vartojamas sumaltas arba trintas muskato riešutas mažais kiekiais. Juo skaninami konditerijos gaminiai, kompotai, uogienės, kepti obuoliai, slyvos, abrikosai, sultiniai, sriubos, paštetai, šviežios daržovės, Vienos pjausnys. Juo taip pat aromatizuojami alkoholiniai gėrimai ir kokteiliai, vynas, pomidorų sultys, karštas limonadas, obuolių ruletai, vaisių tortai, ledai ir plakta grietinėlė, ryžių, daržovių, mėsos, žuvies, kiaušinių, miltų patiekalai, įvairios salotos.
Dera su juodaisiais pipirais, imbieru, lauro lapais, žaliomis prieskoninėmis sriubos žolėmis, svogūnu, česnaku, cinamonu, o jo apysėklis - su cinamonu, gvazdikėliais, kvapiaisiais pipirais, imbieru.
Gerina maisto įsisavinimą, ypač plonajame žarnyne, pasižymi narkotiniu, nuskausminančiu, stimuliuojančiu, tonizuojančiu poveikiu. Skatina tulžies susidarymą ir jos šalinimą kepenyse, padeda nuo šlapimo nelaikymo, šalina raumenų spazmus, ypač juosmens srityje.


Rasos saldainių karalystė

 
Search:


Copyright MyCorp © 2024