...
 Dietos ir tinkama mityba - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum moderator: Krla  
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SPORTAS, DIETOS, MITYBA » Dietos ir tinkama mityba (informacija)
Dietos ir tinkama mityba
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:13 PM | Žinutė # 1
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kaip sėkmingai atsikratyti svorio?

Nusimetam storus paltus ir lekiam ieškoti extra hyper mega super duper madingo lietpalčio. Tačiau į kabiną atsinešusios S dydžio lietpaltuką nemaloniai nustembam – nesusisega, jau reikia M dydžio!!! Štai tą minutę ir leidžiame sau pripažinti, jog svarstyklės namie nesugedo, o mes tikrai priaugome keletą visiškai nereikalingų kilogramų.

Dabar, kaip įprasta, griežtų griežčiausiai nusprendžiame nebevalgyti tiek daug, atsisakyti saldumynų ir riebių patiekalų, nebevalgyti nuo 6 valandos vakaro, pradėti sportuoti aktyviai iki išsekimo ir žūtbūt įsigyti tą S dydžio lietpaltį. Bet kam šokt į tuos kraštutinumus, juk vis tiek nutiks vienas iš dviejų galimų dalykų: arba greit nebeištversi, mesi viską velniop ir visą laiką visiems skųsiesi savo figūra, arba, jei turi geležinę valią, nusikamuosi ir taip nualinsi savo organizmą, kad galiausiai atsidursi ligoninėje. Nemanome, jog kuri nors pabaiga tave džiugintų, todėl viską daryk su sveiku protu.

Pirma, kad išugdytum savo valią, susidaryk būsimų pasiekimų planą ir už kiekvieną įvykdytą žingsnį sugalvok sau po apdovanojimą ( be abejo, apdovanojimas - riebus plaktos grietinėlės pyragėlis- už pasiekimą „Nebevalgysiu riebių plaktos grietinėlės pyragėlių“ nesiskaito). Apdovanojimai – puikus paskatinimas ką nors padaryti iki galo. Tačiau būk sąžininga pati su savimi. Juk visa tai darai dėl savęs, kam save apgaudinėti?

Antra, susidaryk valgymo dienotvarkę. Kaip jau mintinai žinai, reikia valgyti 5 kartus per dieną po nedaug, bet kad būtum soti, tačiau nepersivalgiusi. Stenkis valgyti kasdien tuo pačiu metu. Tuomet tavo organizmas pripras prie rėžimo ir tu tiksliai žinosi, kada tikrai esi alkana, o kada alkanos tik tavo akys.

Trečia, nuspręsk, kaip suaktyvinsi savo gyvenimą. Ar pradėsi lankyti sporto klubą ar aerobiką, ar sportuosi namuose. Jei užsirašysi į sporto klubą, namie papildomai sportuoti nereikės, nebent rytais arba vakarais išeik pabėgioti ar pasivažinėti dviračiu. Jei sportuot pradėsi namuose, tuomet susirask pratimus visoms kūno dalims (negalvok, jog jei darysi tik pritūpimus, tavo kojos taps stangresnės ir lieknesnės, reikia treniruoti visus kūno raumenis, skiriant tik šiek tiek daugiau dėmesio probleminėms kūno vietoms). Pradėk nuo lengvesnių pratimų ir sportuok iš pradžių neilgai, vis ilgindama treniruočių laiką. Niekada nesportuok iki visiško išsekimo. Taip nieko nepasieksi, tik pakenksi savo sveikatai.

Susidariusi dėsningą sistemą, gali pasiekti labai džiuginančių rezultatų ir galiausiai (žinoma, turi praeiti šiek tiek laiko, nes greitai numestas svoris nėra efektyvus) drabužius ir vėl galėsi pirkti tokio dydžio, kaip visada pirkai iki priaugai nereikalingo svorio.

Sėkmingo jums rezultatų siekimo ir valios ugdymo!

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:19 PM | Žinutė # 2
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Vasarą atsigaivinkite šviežiai spaustomis sultimis

Norite atsigaivinti? Rinkitės sultis. Sultys yra sveikos ir naudingos mūsų organizmui. Išsispauskite šviežių daržovių ar vaisių sulčių, įsimeskite keletą ledukų ir mėgaukitės karštą vasaros dieną. Tai nauda Jums ir Jūsų organizmui.

Daugiausiai organizmui būtinų maistinių medžiagų yra kątik išspaustose natūraliose vaisių ir daržovių sultyse. Pramonės pagamintos sultys jau yra praradusios nemažai maistinių medžiagų. Be to, jose yra konservantų ir įvairių papildų, tokių kaip cukrus, dažai ir kt., todėl verčiau rinkitės šviežias.

Vaisių ir daržovių sultyse yra įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų bei fermentų, kurie pagerina virškinimo porcesus bei maistinių medžiagų pasisavinimą. Sultys valo organizmą, kraują, šalina šlakus ir toksinus.

Sultis geriausia gerti likus valandai iki valgio arba praėjus valandai po jo, nes geriamos valgant jos gali sutrikdyti virškinimą, sukelti žarnyne rūgimo procesus ir vidurių pūtimą.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:19 PM | Žinutė # 3
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Netaisyklinga mityba sukelia depresiją

Netaisyklinga mityba – dažna nutukimo ir kitų negalavimų priežastis. Valgymas bet ko ir bet kada sukelia neigiamus padarinius netgi mūsų smegenims. Pasirodo, įvairūs nesveiki maisto produktai prisideda prie slogios mūsų nuotaikos ir gali sukelti depresiją.

Depresija – vienas dažniausių psichikos sutrikimų, kuriam būdinga bloga nuotaika, ūpo praradimas ir prislėgtumas. Neteisingai galvojama, jog blogą nuotaiką gali pagerinti saldumynai. Pastarieji, taip pat ir keptas maistas bei riebūs pieno produktai net iki 60 procentų gali padidinti tikimybę, jog jausitės prislėgta, liūdna.

Depresijos ir „slogučio“ pavojų gali sumažinti tokie maisto produktai, kuriuose yra antioksidantų, pavyzdžiui, kopūstai, špinatai, brokoliai ir kiti vaisiai bei daržovės, kurių sudėtyje gausu vitamino B.

Maitinkitės įvairiu maistu, nepersivalgykite, valgykite daugiau šviežių daržovių bei vaisių ir depresija prie jūsų nė nesiartins.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:20 PM | Žinutė # 4
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Aerobika padeda atsikratyti svorio

Artėjantys šilti orai džiugina daugelį iš mūsų. Tačiau ne visas. Kodėl? Nes plonesni rūbai nepajėgūs paslėpti per žiemą „užaugintų“ riebaliukų ir tai gadina nuotaiką. Staiga atsiranda didžiulis noras kuo greičiau griebtis ko nors, kas padėtų atgauti ankstesnes formas greitai ir lengvai. Tačiau juk esame ne mažos mergaitės ir turime suprasti, jog jei neįdėsime darbo ir pastangų, neturėsime jokių rezultatų.

Tačiau paklausinėjus daugelio moterų ir merginų, kas joms greitai ir efektyviai padeda pagražinti ir sumažinti kūno linijas, atsakymas dažniausiai būdavo toks pat: aerobika.

Aerobika - intensyvios mankštos kompleksas. Didžiausias aerobikos pliusas yra tas, kad jos metu dirba visi kūno raumenys, todėl nė viena jūsų kūno dalelė neliks pamiršta ir neištreniruota. Pratimų kompleksas yra atliekamas strikčiojant pagal muziką, todėl tai puikiai atpalaiduoja ir pakelia nuotaiką.

Aerobika daug smagesnė negu plušimas treniruoklių salėje ir nauda jos tikrai didelė. Kodėl gi nepraleisti savo laisvų vakarų aerobikos salėje su grupe bendraminčių vietoje to, kad gulėtumėte prie televizoriaus kramtydama bulvių traškučius. Juk nuovargis po naudingos treniruotės toks malonus.
TAČIAU NEPAMIRŠKITE, JOG:

Truputį atsikišęs pilvukas, platoki klubai ir apvalus užpakaliukas – moteriškumo požymis, o ne storumo. Juk tai, kad esate normali, o ne per plona ir ne per stora yra gerai. Ir dėl to nereikia veltis į kraštutinumus laikantis dietų, badaujant ar visą gyvenimą galvojant apie tai, kaip atsikratyti vieno ar kito kilogramo. Pamilkite save tokią, kokia esate. Už linksmą ir gerą būdą jus mylės visi ir niekam netrukdys keli papildomi kilogramai annt šlaunų ar ant pilvuko.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:20 PM | Žinutė # 5
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kuo įvairesnių spalvų daržovės, tuo didesnė nauda organizmui

Spalvos mūsų gyvenime yra tikrai svarbios. Mes turime savo mėgiamas spalvas ir pagal tai yra nustatomos mūsų charakterio savybės. Spalvos daro įtaką mūsų savijautai veikdamos mūsų smegenis. O štai daržovių spalvos turi įtakos mūsų organizmui dėl to, kad vienos spalvos daržovėse yra daug vienokių vitaminų ir naudingų medžiagų, o kitos spalvos daržovėse – kitų.

Kuo įvairesnių spalvų daržoves ir kitus maisto produktus valgysite, tuo daugiau ir įvairesnių vitaminų ir mineralinių medžiagų gausite. Raudonos ir oranžinės spalvos produktuose (pomidoruose, paprikose, morkose) yra daug vitaminų A, B, C, taip pat jodo ir geležies. Žalios spalvos daržovėse (salotose, agurkuose, petražolėse) yra daug vitamino C, B grupės vitaminų ir seleno. Vitaminų E ir H turi geltoni maisto produktai, pvz. kiaušiniai ir sūris.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:21 PM | Žinutė # 6
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Valgyk jogurtą ir būsi sveika bei liekna

Tarp pagrindinių dienos patiekalų turime užkandžiauti, kad nejaustume alkio. Sveikiausia, kaip visos puikiai žinote, yra maitintis 5 kartus per dieną. Tačiau nereikia per visus tuos penkis kartus suvalgyti penkis karštus patiekalus. Vieną ar dukart per dieną (geriausia ryte ir vakare arba priešpiečiams) suvalgyti neriebaus jogurto.

Jogurtas – naudingas ir sveikas produktas mūsų organizmui. Jis gerina virškinimą ir stiprina imunitetą, todėl labai vertingas prasideant pavasariui, kai mūsų organizmas dėl vitaminų trūkumo yra silpnesnis ir jam sunkiau pasipriešinti įvairiems virusams bei bakterijoms. Be to, tai puikus kalcio šaltinis, todėl sustiprinsite savo kaulus bei dantis. Jeigu dar papildomai į jogurtą įpjaustysite įvairių vaisių, gausite vitaminų prisotintą kokteiliuką, kurio dėka būsite sveika ir energinga.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:22 PM | Žinutė # 7
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Mineralinių medžiagų ir vitaminų rekomenduojama paros norma

Kad būtume sveikos ir gerai jaustumėmės, kad galėtume atlikti kasdienius darbus bei užsiimti papildoma veikla, kad būtume laimingos ir gražios mūsų organizmas privalo gauti tam tikrą kiekį mineralinių medžiagų bei vitaminų. Juos mes gauname su maistu, tad turėtume rinktis tokį maistą, kuris patenkintų mūsų organizmo poreikius ir būtų visavertis. Pateikiame lentelę, kurioje nurodytas rekomenduojamas per parą suvartoti kiekis vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Mineralinių medžiagų ir vitaminų rekomenduojama paros norma
Mineralinė medžiaga/Vitaminas Paros norma
Vitaminas A
1,5 mg
Vitaminas B1
1,5 - 2 mg
Vitaminas B2
1,5 - 2 mg
Vitaminas B5
10 - 20 mg
Vitaminas B6
1 - 2 mg
Vitaminas B12
10 - 12 mikrogramų
Vitaminas C
15 - 20 mg
Vitaminas D
25 mg
Vitaminas E 20 - 30 mg
Vitaminas K
2 - 10 mg
Fosforas (P)
1,5 - 2 g
Cinkas (Zn)
15 g
Geležis (Fe)
10 - 15 g
Jodas (J)
150 g
Magnis (Mg)
250 g
Manganas (Mn)
2,5 g
Kalcis (Ca) 1 g
Kalis (K)
2,5 - 5 g
Natris (Na)
1 g
Selenas (Se)
20 g
Varis (va) 2 g
Chloras (Chl)
36 g

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:22 PM | Žinutė # 8
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Vitaminingi kokteiliai vasarai

Jei norite vasarą daug visko nuveikti ir nepritrūkti tam jėgų, mėgaukitės vitaminingais vaisių ir daržovių kokteiliais. Jeigu į juos dar įmaišysite ir ledų, tai bus puiki atgaiva karštą vasaros dieną. Kokteiliams tinka visi vaisiai ir daržovės, tad nepritrūkite išradingumo! Kiekviena galite pasigaminti pagal savo skonį. Mes siūlome Jums keletą išbandytų labai skanių ir sveikų kokteilių.
Egzotiškas kokteilis:

Jums reikės:

0,5 puodelio mėlynių, vyšnių arba persikų (arba viską kartu);

1 puodelio vanilinių ledų.

Paruošimas:

Virtuviniame kombaine suplakite uogas ir ledus. Supilkite į gražias taures, papuoškite uogomis, įmerkite šiaudelį ir mėgaukitės bei vaišinkite svečius.
Bananų kokteilis:

Jums reikėsi:

400-500 ml bananų sulčių;

3 stiklinės pieno;

1 šaukšto cukraus;

2 porcijų vanilinių ledų.

Paruošimas:

Viską sudėkite į vieną indą ir labai gerai suplakite iki putų. Supilkite į taures ir kokteilis paruoštas. Papuošimui galite naudoti bet kokį vaisių.
Obuolių, morkų ir burokėlių kokteilis:

Išspauskite šviežių obuolių, morkų ir burokėlių sulčių ir supilkite jas lygiomis dalimis, pamaišykite ir gerkite šį sveiką koktilį, kurio dėka vėl tapsite energinga ir žvali.
Sulčių - ledų kokteilis:

Jums reikės:

150 g vynuogių sulčių (mėlynų);

50 g apelsinų sulčių;

20 g citrinų sulčių;

2 šaukštai vanilinių ledų;

50 g mineralinio vandens;

2 ledo gabaliukų;

Paruošimas:

Vynuogių, apelsinų ir citrinų sultis sumaišykite, supilkite į taurę, įdėkite ledo gabaliukų, įpilkite mineralinio vandens ir uždėkite vanilinių ledų. Tada išmaišykite viską ir mėgaukitės.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:32 PM | Žinutė # 9
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Valgyti vaisius ir uogas ne tik skanu, bet ir naudinga
Manau, neatsiras nė vienos moters ar merginos, kuri nemėgsta uogų ar vaisių. Jie ne tik skanūs, juk juose didžiulė mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir, žinoma, vitaminų įvairovė. Visi jie naudingi, todėl jei nemėgstate vieno vaisiaus, jį galite pakeisti kitu.

OBUOLIAI
Kuo vertingi? Obuoliuose gana daug vitaminų C, PP, E. Daug pektinų, sujungiančių organizme nuodingąsias medžiagas ir padedančių jas pašalinti. Vasarinių veislių obuoliuose yra mažiau vitaminų nei žieminių veislių.Kaip veikia sveikatą? Turi priešuždegiminių savybių ir pasižymi antiseptiniu poveikiu. Obuoliai reguliuoja žarnyno mikroflorą
Kada padeda? Valo organizmą nuo toksinų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, anot liaudies medicinos šalina iš inkstų akmenis.Kokie apribojimai? Nėra ligų, kuriomis sergant nebūtų galima valgyti obuolių - nebent nuo jų pučia pilvą...Valgymo ypatumai. Nuo peršalimo ligų veiksmingai gelbėja kokteilis iš obuolių, morkų sulčių ir gabalėlio imbiero. Norint veiksmingai sulieknėti, patariama per iškrovos dieną išgerti iki 2 litrų obuolių sulčių.Kiek kalorijų? 100 g? Apie 57 kcal

KRIAUŠĖS
Kuo vertingi? Yra vitamino E, B grupės vitaminų ir karoteno, nemažai folio rūgšties, kalio. Daug pektinų ir skaidulinių medžiagų. Anksti prinokstančiose kriaušėse gausu mangano, o vėlai - geležies.
Kaip veikia sveikatą? Šalina iš organizmo skysčius, stiprina žarnyno peristaltiką, išvalo šlakus ir toksinus, naikina mikrobus. Kalis gerina širdies darbą.Kada padeda? Patariama valgyti esant vidurių užkietėjimui, sergant inkstų ligomis. Kriaušėse esanti folio rūgštis svarbi kraujodaros procesams, todėl padeda sergant mažakraujyste.Kokie apribojimai? Skrandžio ir žarnyno ligos.Valgymo ypatumai. Tai labai sultingi vaisiai, kurie puikiai malšina troškulį.Kiek kalorijų 100 g? Apie 59 kcal

SLYVOS
Kuo vertingi? Jose yra visas kompleksas B grupės vitaminų, kiekviena slyva - tikra B grupės vitaminų "tabletė", o B grupės vitaminai veiksmingiausi tuomet, kai "susiburia" drauge. Taip pat yra C, PP, E vitaminų. Šiuose kaulavaisiuose puikiai suderintas vario bei cinko mikroelementų kiekis.Kaip veikia sveikatą? Slyvos normalizuoja medžiagų apykaitą, stiprina nervų sistemą, gerina protinę veiklą, didina darbingumą bei atsparumą stresui. Jas valgydami gauname vario, o kai jo stinga, tampame neramūs, dirglūs, nervingi, net gali apimti depresija.Kada padeda? Tinka nuo vidurių užkietėjimo, nes slyvose gausu ląstelienos, kuri valo žarnyną, skatina ir reguliuoja jo veiklą
Kokie apribojimai? Nereikėtų valgyti sergant cukriniu diabetu.Valgymo ypatumai. Norint numesti svorio slyvas reikia valgyti kartu su "rimtesniu" maistu, nes tuomet jos "suriša" riebalus. Dar veiksmingiau būtų pasilaikyti trijų dienų slyvų dietos!Kiek kalorijų 100 g? Apie 55 kcal

AVIIETĖS
Kuo vertingi? Uogose yra vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, geležies. Daug cinko ir magnio. Karštą dieną uogos puikiai malšina troškulį.Kaip veikia sveikatą? Cinkas ir magnis stiprina nervų sistemą. Magnis slopina priešmenstruacinio sindromo simptomus ir padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą. Pasižymi tonizuojančiu poveikiu.Kada padeda? Uogose esanti salicilo rūgštis panašiai kaip aspirinas mažina temperatūrą, skatina prakaitavimą, padeda nuo kosulio. Tai geras vaistas nuo peršalimo ligų, aukštos temperatūros. Pasižymi ir skysčius varančiomis savybėmis.Kokie apribojimai? Aviečių nepatariama valgyti sergant podagra ir inkstų uždegimais. Beje avietės gerina apetitą...Valgymo ypatumai. Jei avietes prieš valgant tenka plauti, darykite tai kol nenuskabėte kotelių - po to jos plaunamos sukris ir pavirs koše...Kiek kalorijų 100 g? Apie 49 kcal

VYŠNIOS
Kuo vertingi? Yra vitaminų C, B2, folio rūgšties, karoteno, geležies, kalio, magnio. Šie kaulavaisiai stiprina širdį ir imuninę sistemą, slopina nervingumą, nerimą, padeda sutelkti dėmesį.Kaip veikia sveikatą? Vyšniose yra kraujagysles stiprinančių medžiagų, be to, medžiagos - kumarino, kuris mažina kraujo krešėjimą ir riziką kraujagyslėse atsirasti krešuliams.Kada padeda? Nusilpus imunitetui, sergant mažakraujyste. Jos gerina kraujo sudėtį, stiprina kraujagyslių sieneles, stabdo senėjimą.
Kokie apribojimai? Reikėtų vengti sergant skrandžio opalige, padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui.Valgymo ypatumai. Vertingesnės yra tamsiai raudonos vyšnios.Kiek kalorijų 100 g ? Apie 50 kcal

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:33 PM | Žinutė # 10
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
BRAŠKĖS
Kuo vertingi? Gausu vitamino C - pagal kiekį braškės nusileidžia tik juodiesiems serbentams. Yra B grupės vitaminų, kalio, magnio. Nemažai fitoncidų, vadinamų gamtiniais antibiotikais, nes jie padeda nugalėti bet kokią infekciją ir uždegimą. Geležies daugiausia sėklytėse.
Kaip veikia sveikatą? Veikia kaip diuretikas - šalina iš organizmo skysčius, todėl padeda skubiai sulieknėti. Stimuliuoja virškinimą, normalizuoja medžiagų apykaitą. Uogose daug ląstelienos, šalinančios toksinus.Kada padeda? Gerai tonizuoja, padeda įveikti nuovargį, tinka mažakraujystės profilaktikai. Turi kosmetinių savybių: šviesina odą ir balina dantis. Gal dėl uogų sėklytėse esančio cinko, kuris didina seksualinį susijaudinimą, laikomos stipriu afrodiziaku.Kokie apribojimai? Jei sergate alergija, braškėmis gardžiuokitės atsargiai. Tai itin svarbu mažiems vaikams, o ir suaugusieji gali netoleruoti didesnio jų kiekio. - ypač jei jos gausiai tręšiamos "chemija".
Valgymo ypatumai. Pyragams, kompotams labiau tinka tamsesnių spalvų braškės, nes gaminiai iš jų būna gražesnės spalvos.Kiek kalorijų 100 g? Apie 30 kcal

MĖLYNĖS
Kuo vertingi? Mėlynėse yra itin daug karoteno ir vitamino C, kurie palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminų. Gausu kalio, fosforo, kalcio, ypač daug geležies ir mangano.
Kaip veikia sveikatą? Uogose daug antioksidantų, tad sakoma, kad jos atitolina senatvę. Stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kraujospūdį. Pasižymi viduriavimą malšinančiomis savybėmis. Mėlynėse aptikta biologiškai veiklios medžiagos, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti vartojamas kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti.
Kada padeda? Veikia kaip sutraukiamoji priemonė susirgus ūmiomis ar lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis. Džiovintų uogų užpilas - puikus vaistas nuo viduriavimo. Gerina regėjimą, sustiprina matymą prietemoje ir sumažina akių nuovargį.Kokie apribojimai? Netinka esant vidurių užkietėjimui.
Valgymo ypatumai. Šviežių uogų sezonas itin trumpas. Tad reikėtų pasistengti jo nepražiopsoti ir prisivalgyti iki soties. O žiemai šias uogas nesunku sudžiovinti.
Kiek kalorijų 100 g? Apie 56 kcal

ŽEMUOGĖS
Kuo vertingi? Gausu vitaminų, ypač C, E, folio rūgšties - gerokai daugiau nei kituose vaisiuose ar uogose. Drėgną vasarą žemuogių mažiau, bet jose daugiau vitamino C. Uogose itin daug geležies.
Kaip veikia sveikatą? Reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina virškinimą. Geležies, vitamino C ir folio rūgšties derinys organizme palaiko normalų kraujodaros procesą.
Kada padeda? Vertingos gydant mažakraujystę. Sveika valgyti sergant inkstų ar tulžies pūslės akmenlige, sąnarių ligomis, gastritu, esant padidėjusiam kraujospūdžiui.
Kokie apribojimai? Žemuogės nuo didesnio kiekio gali sukelti alergiją.
Valgymo ypatumai. Daug vitamino C susikaupia ir žemuogių lapuose, todėl jų vertėtų prisidžiovinti ir aromatines arbatas gerti visus metus.Kiek kalorijų? 100 g? Apie 34 kcal

SERBENTAI
Kuo vertingi? Daug vitamino C - ypač juoduosiuose, o raudonuosiuose daugiau karoteno ir ląstelienos. Iš kitų vaisių ir uogų juodieji serbentai išsiskiria dideliu kalio kiekiu. Taip pat serbentuose daug naudingų kitų mineralų; kalcio, geležies, fosforo, magnio.
Kaip veikia sveikatą? Gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, stiprina kraujagyslių sieneles. Uogose esančios rauginės medžiagos skatina gleivinės gijimą.
Kada padeda? Juodieji serbentai malšina uždegiminius procesus, juos sveika valgyti po operacijų, kai reikia atsigauti po ligų Gydo žarnyno spazmus, gerina virškinimą. Sveika valgyti kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio. Didina organizmo atsparumą radiacijai.
Kokie apribojimai? Esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.
Valgymo ypatumai. Žiemą sušaldyti juodieji serbentai puikiai atstoja polivitaminų tabletę. Net iš džiovintų lapų galima išsivirti vitaminų turinčios arbatos.
Kiek kalorijų 100 g? Apie 58 kcal

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:34 PM | Žinutė # 11
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kuo daugiau vaisių ir daržovių!

Vasara. Daržovių ir vaisių pasirinkimas didžiulis, tad naudokitės proga ir maitinkitės žalumynais 5 kart per dieną. Tapsite sveikesni, žvalesni ir tapsite lieknesni, nei užkandžiaudami bandelėmis ar kitais kaloringais ir nesveikais užkandžiais.

Kodėl?

* Daržovės ir vaisiai yra mažai kaloringi. Pavyzdžiui, šimte gramų agurkų yra tik 11 kilokalorijų, bulvėse tik 81, saldžiose vynuogėse 69! Palyginkite - šimte gramų nesaldžios badelės slepiasi apie 270, o baltuose ryžiuose - 350!
* Daržovės ir vaisiai yra nepamainomas vitaminų ir kitų „gerųjų" medžiagų šaltinis!
* Daržovėse ir vaisiuose nėra cholesterolio, taigi, valgydami daržoves ir vaisius mažinate širdies ligų riziką.

Kaip?

* Į visus patiekalus stenkitės įdėti daržovių.
* Su visais įprastiniais patiekalais valgykite garnyrą - mažiausiai dviejų rūšių daržovių salotas, geriausiai be majonezo.
* Eksperimentuokite - gaminkite daržovių troškinius, kimštas daržoves (baklažanus, paprikas, cukinijas), išbandykite vegetariškus patiekalus.
* Kiekvieną dieną valgykite daržovių sriubą.
* Vietoj užkandžių (čipsų, bandelių, saldumynų) rinkitės vaisius.
* Desertą rinkitės su kuo daugiau vaisių (keptų, šviežių, konservuotų).

Dar keli patarimai:

* Negalvokite, kad daržovės ir vaisiai - brangus malonumas! Nebūtina pirkti brangias užsienietiškas daržoves ir vaisius. Rinkitės mūsų lietuviškus - burokėlius, morkas, kopūstus.
* Miestiečiai turėtų apsilankyti šalimais esančiame turgelyje. Ten daug didesnis daržovių ir vaisių pasirinkimas.
* Labai skubantys gali įsigyti šaldytų daržovių. Geriau toks kompromisas, nei jokių daržovių apskritai!
* Namuose dažniau valgysite vaisius ir dažoves, jei įsigysite pagalbininkų. Pirmiausia, už kelis litus prekybos centre įsigykite nepamainomą daiktą - daržovių skustuką. Naudodamiesi juo morką, burokėlį, ridiką, bulvę nulupsite daug patogiau ir greičiau. Be to, gerai būtų nusipirkti sulčiaspaudę šviežių vaisių sultims spausti bei elektrinę tarką. Jei salotas ir kitus daržovių patiekalus ruošite greitai ir patogiai, jas valgysite daug dažniau!

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:34 PM | Žinutė # 12
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Mėgstate žuvį? Išmėginkite žuvies dietą!

Mėgstate žuvį? Puiku. Norite greitai atsikratyti 2 kg? Įmanoma. Siūlome jums 5 dienas iš eilės laikytis žuvies dietos. Tačiau tik 5 dienas! Nepažadame, jog rezultatas bus ilgalaikis, kai grįšite prie įprasto valgiaraščio, tačiau prieš kokią nors šventę, jei norite atrodyti šiek tiek lieknesnė, verta pamėginti!

Medicinos mokslas žuvį vertina dėl Omega - 3 riebalų rūgščių, saugančių nuo infarkto ir kitų grėsmingų širdies - kraujagyslių ligų bei stiprinančių organizmo apsaugines galias. Valgydamos žuvį taip pat gausite pakankamai baltymų ir kitų normaliai organizmo veiklai reikalingų maisto medžiagų: vitamino B12, kai kurių kitų B grupės vitaminų, gerai pasisavinamos geležies. O papildomų kilogramų besimaitindamos žuvimi nekaupsite, nes net riebia laikoma žuvis turi mažiau riebalų nei kiauliena ar jautiena. Ši dieta netinka nebent tuomet, jei esate alergiška žuviai.

Patarimas: valgyti galite ne tik žuvies, bet ir įvairių jūros gėrybių. Tiesa, mūsų parduotuvėse jos nepigiai kainuoja, o pasirinkimas būna abejotinas, tad galite rinktis paprasčiausias šaldytas krevetes. Labai tinka ir jūroje užaugusios "daržovės"- jūros kopūstai.
„Pavyzdinis" žuvies dietos valgiaraštis

* Tik atsibudusi išgerkite stiklinę vandens.

* Pusryčiams išgerkite du puodelius žalios arbatos, suvalgykite vieną virtą kiaušinį, išgerkite stiklinę lieso kefyro, rūgpienio ar geriamojo jogurto arba suvalgykite 100 g liesos varškės su šaukšteliu medaus.

* Priešpiečiams išgerkite stiklinę vandens. Po 20 minučių suvalgykite gabalėlį virtos žuvies su virtomis daržovėmis, kad nekamuotų alkis. Tuomet suvalgykite greipfrutą (arba porą obuolių, kivių, apelsiną).

* 20 minučių prieš pietus išgerkite dvi stiklines vandens. Suvalgykite 250 g žuvies (virtos, troškintos, keptos folijoje ar ant grotelių - vienintelis reikalavimas, kad ji būtų pagaminta be riebalų). Kartais paįvairinimui galite valgyti ir savo sultyse konservuoto tuno ar skumbrės. Garnyrui rinkitės virtus ryžius, garuose troškintas daržoves: brokolius, paprikas, šparagines pupeles, Briuselio kopūstus, moliūgus, morkas, burokėlius. Pagardinkite jas natūralaus jogurto padažu su citrinos sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis. Valgykite ir žalių daržovių - kopūstų, morkų, pomidorų. Po pietų dvi valandas negerkite.

* Pavakariams išgerkite puodelį žalios arbatos. Nepamirškite per dieną išgerti ne mažiau nei 1,5 l skysčių.

* Vakarienę valgykite panašiai kaip pietus, tik ji gali būti įvairesnė. Rinkitės tai karštą, tai šaltą žuvį ar kitas jūros gėrybes.

* Prieš miegą išgerkite puodelį mėgstamos žolelių arbatos.

Dėmesio! Gamindama maistą sūdykite vos vos, tačiau negailėkite prieskonių: pipirų, česnako, kalendros, bazilikų, krapų, petražolių.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:35 PM | Žinutė # 13
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Pavasaris - vitaminų trūkumo metas

Pavasaris – vitaminų trūkumo metas. Šiuo metų laiku susilpnėja plaukai ir nagai, oda praranda skaistumą, pradeda kankinti mieguistumas ir t. t. Išsiaiškinkite šių negalavimų priežastis ir bėkite valgyti jums reikiamų vitaminų turinčius produktus.
Jeigu jūsų nagai trapūs ir dažnai lūžinėja:

Jūsų organizmui trūksta geležies. Šio mikroelemento trūkumą padės sumažinti tamsiai žalios spalvos vaisiai, ankštiniai augalai, ruginė duona, apelsinų sultys bei avižiniai dribsniai.
Jeigu jūsų pleiskanojanti ir labai išsausėjusi oda:

Jums trūksta C ir B grupės vitaminų. Vitamino C žinoma, gausite valgydamos citrusinius vaisius, o B grupės vitaminų yra piene, jogurte, varškėje ir pasukose.
Jeigu jūsų plaukai sausi, ploni ir lūžinėjantys:

Jūsų organizmui trūksta vitaminų B6, B12, geležies arba baltymų. Valgykite brokolius ir špinatus, kad organizmas būtų aprūpintas geležimi. Dėl vitaminų trūkumo turėtumėte valgyti šviežią žuvį, tuną ir kiaušinius.
Jeigu plaukai prarado blizgesį, tapo silpni:

Trūksta B grupės vitaminų, vitamino F, lecitino ir jodo. Šių medžiagų ir vitaminų gausite valgydamos rupią duoną. Taip pat jų gausu kepenyse, alaus mielėse, sėlenose ir įvairiose kruopose. Jodo daugiausiai yra jūros kopūstuose.
Jeigu atsirado pleiskanų:

Pleiskanų atsiradimas taip pat signalizuoja apie vitaminų trūkumą. Jūsų organizmui tikriausiai trūksta vitaminų B6, B12 ir F bei mikroelemento seleno. Šiomis medžiagomis aprūpinsite organizmą valgydamos jautieną, kiaulieną, kiaušinius, žuvį, graikinius riešutus, migdolus, avokadus, pomidorus ir svogūnus.
Jeigu jūsų akys paraudę ir jas peršti:

Jums trūksta ne ko kito, o vitamino A. Todėl kasdien suvalgykite po vieną didelę tarkuotą morką. Taip pat neatsisakykite kiaušinių, pomidorų, kopūstų ir žalios spalvos vaisių.
Jei trūkinėja jūsų lūpų kampučiai:

Jūsų organizmui trūksta vitaminų B2 ir B6. Valgykite pieno produktus, inkstus, kepenis, kiaušinius, žuvį, ankštines daržoves, graikinius riešutus, vartokite daugiau avižų bei kviečių daigų ir sėlenų.
Jeigu jaučiatės pavargusios, kankina mieguistumas:

Vitamino C, B grupės vitaminų, geležies ir magnio trūkumas. Valgykite kasdien ruginės duonos, citrusinių vaisių, špinatų ir brokolių.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:36 PM | Žinutė # 14
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kruopos - naudinga ir maistinga

Kruopos labai reikalingos mūsų organizmui ir grožiui, tad įvairias košeles ar grūdinius produktus reikėtų valgyti kuo dažniau, kad jaustumėtės gerai ir atrodytumėt puikiai. Be to, jos nėra kaloringos, tačiau maistingos, tad nepriaugsite nereikalingų kilogramų.

Kruopos gaminamos iš grūdų. Kadangi skirtingų javų grūdai skiriasi maistinių medžiagų kiekiu, tai ir iš jų pagamintos kruopos bei jų košės yra nevienodos maistinės vertės. Kuo stambesnės ir mažiau valytos krupos, tuo jos sveikesnės. Daugiau įvairių naudingų medžiagų yra stambiose krupose, tokiose kaip grikiai, avižos, rudieji ryžiai. Smulkiose kruopose yra mažiau naudingųjų medžiagų (pvz. manų kruopose). Neskaldytuose grūduose yra daug organizmui reikalingų medžiagų: ląstelienos, augalinių hormonų, baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Rudieji ryžiai yra labai maistingi ir sveiki. Dietologai rekomenduoja juos nutukusiems žmonėms ir labai naudingi sergantiems 2 tipo diabetu. Ruduose ryžiuose yra daug B grupės vitaminų, vitamino A ir E, fosforo, natrio, kalio ir maistinių skaidulų. Rudieji ryžiai nežymiai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl juos galima valgyti net ir tada, kai gydytojai uždraudžia valgyti baltuosius.

Taip pat labai naudingos yra avižų kruopos, o ypač sergantiems skrandžio, žarnyno, širdies ar kraujagyslių ligomis.

Taip pat labai sveika valgyti javainius, kadangi juose yra tam tikrų elementų, kurie neleidžia ląstelėse formuotis augliams, taigi mažesnė tikimybė susirgti vėžiu. Juose taip pat yra virškinimą gerinančios ląstelienos. Jūsų virškinimo traktas bus išvalytas nuo įvairių kenksmingųjų medžiagų. Daug vitaminų ir mineralinių medžiagų yra javainiuose su vaisias, soja bei sezamu, todėl galite rinktis pagal skonį.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:36 PM | Žinutė # 15
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Sveiko gyvenimo būdo malda

Sveikas gyvenimo būdas yra gerai ir vis daugiau žmonių pradeda tuo domėtis. Tikimės, jog ir Jūs esate viena iš tų, kuri prisidės prie žmonių, gyvenančių sveikai. Štai kokią maldelę turėtumėte priminti sau kiekvieną rytą. Vėliau organizmas pats pripras prie tokio režimo ir jūs jausitės sveika ir žvali kiekvieną dieną.

Sveiko gyvenimo būdo malda:

Subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, poilsis. Tebūnie šie trys žodžių junginiai jūsų gyvenimo varikliukas. Valgykite natūralius produktus 5 kartus per dieną mažomis porcijomis, nepersivalgykite, sumažinkite aštrių, riebių, sūrių ir saldžių produktų kiekį savo kasdieniame valgiaraštyje, padidinkite suvartojamų daržovių ir vaisių kiekį, gerkite pakankamai vandens (2 – 3 litrus). Pradėkite sportuoti bent 2 ar 3 kartus per savaitę po 15 minučių palaipsniui ilgindami treniruočių laiką. Miegokite 8 – 9 valandas per parą, kad jūsų organizmas pakankamai pailsėtų ir atgautų energiją.

 
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SPORTAS, DIETOS, MITYBA » Dietos ir tinkama mityba (informacija)
Search:


Copyright MyCorp © 2024