...
 Dietos ir tinkama mityba - Page 2 - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum moderator: Krla  
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SPORTAS, DIETOS, MITYBA » Dietos ir tinkama mityba (informacija)
Dietos ir tinkama mityba
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:37 PM | Žinutė # 16
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kodėl net ir pavalgiusios jaučiamės alkanos?

Kartais nutinka taip, jog net ir sočiai pavalgius vis dar nesijaučiame nusiraminusios ir norime dar ką nors užkrimsti. Štai jums 7 priežastys, dėl kurių pajuntame alkį, net jei iš tikrųjų valgyti nenorime. Tad nesileiskit apgaudinėjamos savo organizmo, išmokite jį kontroliuoti.

Įprastas laikas

Praėjus pusvalandžiui po vidurdienio ima gurgti pilvas, nors ką tik suvalgėte obuolį? Matyt, pastarąsias 100 dienų būtent šiuo paros metu valgydavote pietus. Organizmas turi ,,atmintį“ – įpranta gauti maisto tam tikrą valandą ir, jai artėjant, ima laukti savo porcijos.

Mielas vaizdas

Tyrimais įrodyta, kad smegenų struktūra gana akivaizdžiai kinta priklausomai nuo to, kokį patiekalą žmogus mato: mėgstamą ar ne, o gal tą, kuriam yra visiškai abejingas. Dėl šios priežasties vos pamačius mamos pyragą pradeda skirtis seilės. Organizmas nujaučia, koks maistas gali patekti į jo sistemą, ir laukia to, kas jam patinka.

Maisto įvairovė

Net pavalgę itin sočius pietus paprastai jaučiamės dar turį šiek tiek vietos desertui.
Taip yra, nes per pietus nesuvalgėme saldumynų. Kad numalšintumėte cukraus poreikį, nebūtina griebtis plaktos grietinėlės deserto, užtenka į salotas įmaišyti keletą gabaliukų vaisių.

Gardus kvapas

Kvapas – vienas pirmųjų signalų, pranešančių kūnui, kad maistas kažkur netoliese.
Gardūs kvapai paskatina insulino gamybą – dėl šios priežasties netrukus pajuntame žvėrišką alkį. Kvapas ir vaizdas apetitą sukelia labiausiai.

Alkoholis

Moksliškai nėra įrodyta, kad svaigieji gėrimai stimuliuoja apetitą, tačiau pastebėta, jog alus, vynas ar bet koks kitas stiprusis gėrimas gerokai susilpnina nusistatymą užteks, daugiau nevalgysiu! Dauguma besilaikančiųjų dietos gali patvirtinti, kad daug sunkiau atsispirti maistui ir pakilti nuo stalo, jei esi išgėręs.

Apetitas pagal temperatūrą

Pastebėta, kad kuo žemesnė temperatūra, tuo didesnis apetitas. Šį fenomeną puikiai išnaudoja restoranai – juose paprastai būna pakankamai vėsu. Esant žemai temperatūrai sulėtėja medžiagų apykaita, tad organizmas siunčia signalą, kad metas pasišildyti. Maistas – tarsi anglys. Valgymas mus šildo. Karštis yra sotumo signalas.

Angliavandeniai žadina apetitą

Suvalgius maisto, kuriame gausu rafinuotų angliavandenių (pavyzdžiui, keptų valgių, sumuštinių, makaronų, įvairių saldžių sirupų), naujos maisto dozės organizmas gali pareikalauti jau po valandos. Blogieji angliavandeniai smarkiai sumažina cukraus kiekį kraujyje, todėl organizmui kuo greičiau reikia maisto, kuris sureguliuotų insulino gamybą.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:37 PM | Žinutė # 17
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Vaisiai. Ar tinkamai juos valgote?

Manote, jog vaisiais galima mėgautis bet kada ir bet kokiais kiekiais? Klystate. Vaisiai taip pat turi savo vartojimo taisykles ir kartais gali padaryti daugiau žalos, nei suteikti naudos, todėl skubame jums pranešti, kaip tinkamai valgyti arbūzą, bananus, apelsinus bei abrikosus, kad neturėtumėte virškinimo ar dujų kaupimosi problemų.

Arbūzus, nors didžiąją dalį jų sudėties sudaro vanduo, reikia valgyti labai atsargiai. Jei nenorite, kad sutriktų virškinimas, nevalgykite jų prieš arba iškart po valgio. Geriausia juos valgyti pora valandų prieš arba pora valandų po valgio. Arbuzo negalima valgyti kartu su jokiu produktu. Jis valgomas vienas. Pavojinga, jei suvalgę arbūzą iškart valgysite duoną. Suaktyvės dijų susidarymas organizme ir tai gali pridaryti jums daug nemalonumų, ypač jei esate ne namuose. Be to, kaip pačios puikiai žinote, arbūzai stimuliuoja šlapimo skyrimąsi, todėl prieš valgydamos arbūzą apsižiūrėkite, ar kur nors netoliese yra tualetas.

Jei skrandis tuščias (jei dar neiko nevalgėte arba valgėte seniai), nepatartina mėgautis abrikosais. Jie sukelia nevirškinimą. Taip pat nedera valgyti abrikosų iškart po mėsos ar krakmolo turinčių patiekalų. Gali kilti virškinimo problemų.

Apelsinus taip pat rekomenduojama valgyti ne iškart po valgio, o praėjus bent pusvalandžiui. Sergant skrandžio ar žarnyno ligomis apelsinus vartoti reikėtų labai saikingai.

Bananai, kaip žinia, yra kaloringi ir lėtai virškinami. Jie skatina dujų susidarymą žarnyne, ypač jei yra užgeriami vandeniu arba valgomi esant tuščiam skrandžiui.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:38 PM | Žinutė # 18
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Citrusinių vaisių nauda

Visi ir visos puikiai žinome, kodėl naudinga valgyti citrusinius vaisius. Žinoma, nes juose gausu vitamino C. Šis vitaminas mums reikalingas tam, kad organizmas galėtų efektyviai kovoti su įvairiausiais ligų sukėlėjais. Taip pat nuo jo mes tampame atsparesni stresui ir suaktyvėja mūsų laimės hormonai. Citrusiniai vaisia taip pat naudingi tuo, jog juose yra bioflavonoidų, kurie mūsų ląsteles saugo nuo žalingo aplinkos poveikio (aplinkoje esančių laisvųjų radikalų), sumažina vėžio tikimybę bei lėtina senėjimo procesą.

Sužinokite, kuris citrusinis vaisius kokių savybių turi ir nepamirškite kasdien suvalgyti po kelis vaisius, kadangi vitaminas C, esantis juose, mūsų organizme yra greitai sunaudojamas ir suskaidomas, todėl neužtenka suvalgyti vieną vaisių tik ryte arba tik vakare.

Citrinos skatina skrandžio rūgšties gamybą, padeda pasišalinti toksinams, stiprina plaukus, nagus bei dantenas. Vanduo su jame išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis yra puikus gėrimas besilaikančioms dietos, kadangi citrinose esančios veikliosios medžiagos padeda deginti riebalus. Beje, įdomu tai, kad citrinų aromatas stiprina regėjimą.

Apelsinai skatina lytinių hormonų gamybą, padeda sutelkti dėmesį, nuveja nuovargį, mažina išsekimą ir stiprina kraujotaką. Apelsinas – puikus pasirinkimas ir norinčiam įveikti pagirias. Taip pat rekomenduojama suvalgyti apelsiną, jeigu per pietus ar vakarienę valgėte mėsos, nes šiame vaisiuje esančios veikliosios medžiagos padeda geriau ir greičiau įsisavinti mėsoje esančius baltymus.

Mandarinai – puiki didžiausio moterų ir merginų priešo celiulito profilaktinė priemonė, kadangi juose gausu rutino, kuris stiprina jungiamąjį audinį.

Greipfurtai profilaktiškai saugo nuo venų varikozės ir stiprina venas. Taip pat kaip ir citrinos, greipfrutai skatina riebalų deginimą.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:38 PM | Žinutė # 19
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Vandens įtaka mūsų grožiui

Be maisto žmogus gali ištverti beveik net mėnesį, tačiau be vandens – vos savaitę. Ir tai retas kuris iš mūsų taip ilgai ištvertume. Taigi, matome, jog vanduo yra gyvybiškai svarbesnis, nei maistas. Puikiai žinome, kad per dieną būtina išgerti 2 litrus vandens, o vasarą net ir 3, kad būtume sveikos ir gražios. Todėl taip ir darykite. O mes jums pateikiame 5 priežastis, kodėl gerdamos vandenį būsime gražios.

* Jeigu kasdien gersite reikiamą kiekį vandens, jūsų akys bus šviesios ir spindinčios, todėl atrodysite gražesnė ir laimingesnė. Jūsų žvilgsnis taps viliojantis.
* jūsų oda taps skaistesnė ir švytės, kadangi bus maksimaliai sudrėkinta, taigi neprireiks tiek daug drėkinamojo kremo. Taip pat vanduo gali numalšinti ir net išgydyti egzemą.
* pagerinsite savo kraujo apytaką, todėl mažiau matysis jūsų kraujagyslės, lėčiau rasis raukšlės ir jūsų oda atrodys sveikesnė.
* iš organizmo lengviau ir greičiau pasišalins kenksmingosios medžiagos ir tioksinai bei pagreitės medžiagų apykaita.
* vanduo reikalingas tam, kad mūsų širdis plaktų, kad vyktų visi gyvybiškai būtini procesai mūsų organizme. Be to, vanduo reguliuoja mūsų vidurius bei padeda priešintis įvairioms infekcijoms.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:39 PM | Žinutė # 20
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Maži žingsneliai geros savijautos bei lieknėjimo link

Jeigu atsikratyti svorio būtų lengva, visi būtų liekni ir neturėtų viršsvorio bei su juo susijusių problemų. Norint sulieknėti, reikia turėti valios ir ryžto, o kad būtų lengviau, reikia pradėti nuo nedidelių pokyčių ir turėti kantrybės, kad mūsų kūnas ir organizmas priprastų prie naujų įpročių. Siūlome jums keletą naujų patarimų, o kurios juos jau esate girdėjusios, toms tiesiog primename. Šie nedideli pokyčiai padės jums laikui bėgant sulieknėti bei geriau jaustis.

* Pusryčiauti būtina. Idealus maistas pusryčiams – virtas kiaušinis arba omletas su daržovėmis. Nepamirškite suvalgyti ir pusės apelsino ar greipfruto gerai nuotaikai užtikrinti bei išgerkite puodelį arbatos.
* Kuo dažniau valgoma, tuo daugiau kalorijų organizmas sunaudoja virškinimui. Todėl valgykite ne tris, o penkis kartus per dieną, nedidelėmis porcijomis bei užkandžiaukite tarp valgių.
* Užkandžiauti būtina. Tai nėra blogas įprotis. Jei šį bei tą užkąsite, mažiau suvalgysite per pietus ar vakarienę. Tačiau užkandžiaukite protingai. Visuomet turėkite su savimi javainuką, obuolį ar kokį kitą vaisių, kurį galėtumėte suvalgyti darbo metu, mokyklos ar universisteto pertraukų metu ar tiesiog važinėdamos bei tvarkydamos reikalus. Taip apsaugosite save nuo saldumynų, šokoladų ar kaloringų pyragėlių pirkimo.
* Mes taip rūpinamės tuo, ką valgome, kad kartais pamirštame, jog tai, ką geriame, taip pat yra svarbu. Atpraskime nuo limonadų ir gėrimų su saldikliais. Jie, nors ir nėra maistas, tačiau vis tiek turi daug kalorijų. Gerkite arbatas (būtų geriau be cukraus), šviežiai spaustas sultis ir vandenį. Šie gėrimai – sveikatos ir jaunystės eliksyrai.
* Yra ištirta, jog miego trūkumas yra trukdis norint atsikratyti svorio. Būtina miegoti 8 valandas, kad jūsų organizmas pailsėtų ir atgautų jėgas per naktį. Be to, gero miego dėka, sumažėja kortizolio kiekis, todėl mūsų kūnas greičiau degina riebalus.
* Svarbiausia – stovėkite, vaikščiokite ir sėdėkite tiesia nugara ir atrodysite bent keliais kilogramais lieknesnė.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:40 PM | Žinutė # 21
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Priemonės, gerinančios medžiagų apykaitą

Kiekviena iš mūsų svajojame, kad suvalgytas maistas „neitų“ į kūną, o susivirškinęs pasišalintų, palikdamas mumyse tik vitaminus ir reikalingas medžiagas. Norint, kad taip ir būtų, reikia ne tik valgyti tinkamą maistą, bet ir turėti gerą medžiagų apykaitą.

* Medžiagų apykaitą skatina pirtis, todėl jeigu turite progą, kuo dažniau joje lankykitės.
* Medžiagų apykaitą normalizuoja česnakas, todėl sukrimskite po 1 skiltelę per dieną ir jūsų medžiagų apykaita susinormalizuos. Be to, česnakas naikina vėžines ląsteles, todėl nauda bus dviguba.
* Dilgėlių lapai ne tik gerina medžiagų apykaitą, tačiau ir šalina šlakus iš organizmo, gerina virškinimo procesus bei skatina šlapimo skyrimąsi. Kasdien išgerkite po 2 stiklines dilgėlių arbatos, kurią pasigaminkite štai taip: 2 arbatinius šaukštelius žolės užpilkite stikline vandens ir uždengusi palaikykite 10 minučių.
* Beržo lapų arbatai taip pat naudojama medžiagų apykaitos gerinimui. 2 arbatinius šaukštelius beržo lapų užpilkite stkline verdančio vandens ir uždengusi palaikykite 15 minučių. Gerkite po stiklinę dukart per dieną.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:40 PM | Žinutė # 22
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Keletas patarimų, kaip protingai lieknėti

Jeigu atsikratyti svorio būtų lengva, visi būtų liekni ir neturėtų viršsvorio bei su juo susijusių problemų. Norint sulieknėti, reikia turėti valios ir ryžto, o kad būtų lengviau, reikia pradėti nuo nedidelių pokyčių ir reikia turėti kantrybės, kad mūsų kūnas ir organizmas priprastų prie naujų įpročių. Siūlome jums išmėginti keletą naujų gudrybių, o kurios juos jau esate girdėjusios, toms tiesiog primename. Šie nedideli pokyčiai padės jums laikui bėgant sulieknėti bei geriau jaustis.

* Kuo lėčiau svoris krenta, tuo ilgiau nepriauga. Lieknėjimas bus normalus, jei per savaitę numesite po 200 gramų, o ne 5 kilogramus. Tai bus ilgalaikis rezultatas.
* Jeigu norite, kad sumažėtų apetitas, prieš valgį išgerkite vandens, kavos ar arbatos. Gėrimai sumažina apetitą, todėl net jei būsite žvėriškai išalkusi, suvalgysite mažiau.
* Atsisakykite saldžių gėrimų ir saldintos arbatos. Saldūs gėrimai tukina ne ką mažiau nei riebūs valgiai.
* Stenkitės pirkti maistą, kuriame yra mažiau riebalų. Juk grietinė, pienas ar jogurtas yra skirtingų procentų riebumo, o skonis jų nelabai skiriasi, kodėl gi nepradėjus vartoti liesesnių?
* Žodis desertas jūsų valgiaraštyje tikrai neturi būti išbrauktas. Tiesiog desertas – reiškia gražią vazelę pilną įvairiausių vaisių, aplietą jogurtu ir apibarstytą riešutais. Tortai ir pyragai tegul lieka šventėms.
* Ryte išgerkite stiklinę šilto vandens, pagardinto imbieru ir citrina. Jis pagerins virškinimą ir medžiagų apykaitą. Jeigu norite, kad būtų saldžiau, įsidėkite šiek tiek medaus.
* Maitinkitės kiekvieną dieną tuo pat metu ir jūsų organizmas taps lyg laikrodukas. Dėl to normalizuosis jūsų medžiagų apykaita.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:41 PM | Žinutė # 23
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Atsikratykite svorio nesilaikydamos dietų

Liaukitės nekentę savo kūno, liaukitės skaičiuoti kalorijas ir vartoti maistą kitais tikslais nei patenkinti alkio jausmą, tuomet ir būsite sveikesni ir liesesni. Tai ir yra argumentas intuityviai maitintis, klausantis savo kūno kada, ką ir kiek valgyti.

"Turime įsiklausyti, ką sako mūsų organizmas, ir ko jam trūksta, ir tik paskui reguliuoti, kiek maitintis, kad numalšinti alkį ir pasisotinti" sako sveikatos mokslo profesorius Stevenas Hawksas, intuityvaus maitindamosi vyr. tyrėjas Brighamo universitete.

Hawksas pats išbandė intuityvaus maitinimosi gyvenseną prieš kelis metus ir numetė 22,5 kilogramus. Jis teigia, kad "normalus" dietos laikymasis Jungtinėse Valstijose nesibaigia ilgalaikiu svorio netekimu, kaip tik svoris po to didėja, o tai gali net ir privesti prie valgymo sutrikimų.
Visų dietų veikimo principas priešingas žmogaus biologijai

Intuityvus valgymas išsiskiria iš dietų tuo, kad visos dietos veikia prieš žmogaus biologiją, tuo tarpu intuityvus valgymas moko žmonėms veikti kartu su jų sava biologija.
Intuityvaus maitinimosi esmė

"Daugelio žmonių požiūriu, nepaprastai sudėtinga, priversti save suprasti, kad žmogaus vertybė nėra žmogaus kūno apimtis" sako Hawkas. "Užuot kontroliavęs savo kūną, kad šis paklustų mano norams tapti plonam, priešingai, turiu vertinti jį, kad jo pagalba galiu pasiekti kažką gero sao gyvenime".

"Dietos laikymasis nesuteikia norimų rezultatų, kaip mąsto žmonės, todėl bandau padėti jiems, kad suprastų manąjį anti dietos požiūrį" sako Hawkas. "Turite sau pasakyti - 'aš neįkalinsiu savo kūno dietomis, nesiremsiu maisto vartojimo taisyklėmis, kas yra blogas maistas, o kas geras ir panašiai'. Žmonėms, kurie giliai laikosi dietos taisyklių, vėlgi, jiems labai sunku pakeisti savo požiūrį ir mesti visas tas taisykles".

Pirmas dalykas, kurį reikia suprasti, kad maistas skirtas ne savo emocinei būklei pakeisti ar socialinėms problemoms spręsti.

Antras dalykas yra išmokti suprasti kūno siunčiamus signalus Jums - troškulio ir alkio, ir kaip į juos reaguoti sveiku, teigiamu požiūriu.

Kūno signalų supratimas iškart gali būti sudėtingas, bet Hawkas pataria vertinti alkį ir persisotinimą 10 balų sistema, kur "10" yra maitinimasis, kol nuo maisto pasidaro bloga, ir "1" yra badavimas.

Intuityvūs valgytojai save prilaiko ties "5". Jei jie jaučia, kad jie išalksta, jie maitinasi, kol jie negrįžta prie "5" ar "6" balų. Liaujamasi maitintis, kai esi patenkintas ir sotus, net jei tai reiškia, kad dalis maisto ir liko lėkštėje ant stalo.
Nė viena maisto rūšis negali būti tabu

Tai yra, nėra jokios maisto rūšies, kurios negalima valgyti, nes kitaip labai sustorėsiu. Jei nori paragauti, ar šiek tiek suvalgyti, kodėl gi ne.

"Dalis anti dietos požiūrio įsisavinimo yra supratimas, kad turite besąlygišką leidimą valgyti bet kokią maisto rūšį, kurios norite," sako Hawkas. "Šis požiūris baisus žmonėms, kurie teigia, kad jei atleis dietos vadeles, vėl grįš prie įprasto "nesveiko" maitinimosi.' Tikrovė ta, kad mūsų kūnas trokšta jam gero maisto."

Viena technika, kurią mokslininkas siūlo, yra ta, kad reikia vartoti tuos maisto produktus, kurie ansčiau jums atrodė tabu. Tas maistas, kuris nebe uždraustas, greitai nebetenka tokio stipraus potraukio. Tuomet natūraliai nebenorėsite valgyti to, ko bijojote. Prisikraukite net savo darbe spurgų, šokolado ir kitų sočiųjų maisto produktų ir pamatysite, kad ir to tokio nesaikingo noro valgyti su laiku nebebus.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:42 PM | Žinutė # 24
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Pradėkime metus be šlakų ir nuodų organizme!

Norite naujuosius metus pradėti darydamos kažką naujo ir sveiko? Pradėkite nuo organizmo valymo – jis reikalingas tam , kad iš jo pašalintume visokiausius nuodus bei šlakus, kurių ypatingai daug prisikaupė per šventes. Organizmo detoksikacija – visiškai neskausminga ir nekenksminga, tačiau privalote laikytis nurodymų, kad viskas būtų atlikta teisingai ir duotų naudos.

Organizmo valymą atlikite savaitgalį – svarbiausia šiomis dienomis nedirbti jokių fiziškai sunkių darbų. Įsigykite mineralinio vandens ir bulvių. Šeštadienį ir sekmadienį maitinsitės tik šiais produktais. Išsivirkite pusantro kilogramo bulvių su lupenomis ir jas suvalgykite per keletą kartų vieną dieną ir dar pusantro kilogramo kitą dieną. Jas galite pagardinti druska ar kitais prieskoniais. Tačiau negalima vartoti su jomis nei kefyro, nei sviesto, nei jokių kitokių papildomų produktų. Na ir taip pat kiekvieną savaitgalio dieną stenkitės išgerti po 2 – 3 litrus mineralinio vandens.

Nebijokite, alkana tikrai nesijausite. Jausitės pakankamai soti ir taip pat lengva it plunksnelė. Taip pat rekomenduojama tomis organizmo valymo dienomis išeiti pasivaikščioti ir naktį išmiegoti bent 10 valandų. Tuomet valymo programa bus pavykusi ir pirmadienio rytą jausitės žvali kaip niekad! Būsite ne tik išvaliusi visokias nenaudingas medžiagas iš organizmo, tačiau ir būsite palengvėjusi bent kilogramu. Jūsų virškinimas bus susitvarkęs, būsite kupina naujos energijos ir jėgų naujiems naujųjų metų darbams atlikti ir idėjoms įgyvendinti.

Dėmesio - neįpraskite to daryti kiekvieną savaitgalį! Dažni tokie detoksikacijos savaitgaliai gali tapti kenksmingi. Užtenka daryti tokį organizmo valymą du kartus per metus.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:42 PM | Žinutė # 25
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Delčios dieta arba dienos dieta

Delčios dieta – dieta, kurios laikytis reikia esant delčiai 4 dienas iš eilės. Meniu tikrai nėra labai skurdus, todėl alkana tikrai tikrai nesijausite. Be to, organizmas pradės priprasti prie mažesnių patiekalų porcijų ir taip padės išmokti apsisaugoti nuo persivalgymo. Ši dieta itin veiksminga, jei norite greitai sulieknėti iki tam tikros šventės ar pobūvio, kad su šventine suknele atrodytumėte kuo geriau. Per 4 dienas numesite apie 4 kilogramus, argi neverta pamėginti?

8.00 val. - puodelis arbatos arba kavos (be cukraus)

10.00 val. - 2 virti kiaušiniai arba 150g.virtų ryžių

12.00 val. - puodelis kavos ar arbatos

14.00 val. – 300 g. liesos mėsos(jautienos,veršienos,vištienos) su daržovėmis

16.00 val. - 3 obuoliai

18.00 val. – 150 g. liesos varškės arba 1 stiklinė kefyro

20.00 val. – 200 g sauso vyno

Laikantis šios dietos per dieną reikia išgerti 2,5 - 3 litrus vandens.

 
greituteData: Šeštadienis, 2010-04-17, 7:43 PM | Žinutė # 26
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
5 taisyklės, kaip jaustis žvalesnei ir sumažinti apimtis

Norite sumažinti savo apimtis bei jaustis žvali ir energinga? O kas nenori…Tačiau manote, jog tai neįmanoma, nes reikia dėti labai daug pastangų? Nebūtina persistengti. Pakanka tik labai norėti ir pradėti nuo paprastų lengvų žingsnelių. Pasinaudokite šiais 5 punktais tam, kad jūsų savijauta pagerėtų, o kūno apimtys sumažėtų. Norinčioms tiesiog gerai jaustis arba atsikratyti kelių kilogramų, tai visa programa, kaip tai padaryti. O toms, kurios siekia atsikratyti didesnio antsvorio, tai svarbūs pirmieji žingsniai, suteiksiantys jėgų pasiekti didesnių laimėjimų.
1. Gerkite daug vandens

Būtina per dieną išgerti 2 litrus vandens. Ne kokių nors skysčių, o būtent vandens. Jūsų inkstai, jeigu galėtų kalbėti, tikrai jums padėkotų, nes gerdamos daug vandens, padedate jiems išvalyti jūsų organizmą nuo nereikalingų medžiagų. Taip pat nepamirškite 10 – 15 minučių prieš valgį išgerti stiklinės vandens. Jis suteiks sotumo jausmą, taigi suvalgysite mažiau negu ketinote. Dar vienas įdomus faktas yra tas, jog gerdamos šaltą vandenį su ledukais netenkate net 62 kalorijų! Tačiau nepraktikuokite to žiemą! Geriau sutaupyti tas 62 kalorijas, negu susirgti angina.
2. Valgykite 5 kartus per dieną

5 kartai per dieną tai nereiškia, jog jūs turite per dieną suvalgyti 5 pietų porcijas. Valgykite tada, kada užsinorėsite valgyti ir valgykite tol, kol pajusite, jog jau esate ganėtinai soti. Nešlamškite tiek, kiek telpa, nes sotumo jausmas ateina praėjus 20 minučių po valgio, taigi po 20 – ties minučių jausitės persivalgiusi.

Svarbiausia yra valgyti pusryčius. Kuo daugiau suvalgysite per pusryčius, tuo mažiau norėsite valgyti ištisą dieną. Be to, ryte maistas virškinamas greičiausiai, o vakare medžiagų apykaita sulėtėja. Jei nepavalgysite pusryčių, visą dieną valgysite viską, kas pasitaikys po ranka. Taip pat nepamirškite, jog geriau nevalgyti nieko 2 valandas prieš miegą, jeigu nenorite, jog nukentėtų jūsų miego kokybė.
3. Valgykite mažesnėmis porcijomis

Stebėkite, kaip atrodo jūsų lėkštė prieš valgant. Jeigu maistas sukrautas keliais aukštais ir viskas krenta pro kraštus, vertėtų susimąstyti: ar jūs gyvenate tam, kad valgytumėte, ar valgote tam, kad gyventumėte. Jeigu pasirinkote antrąjį variantą, tuomet iškraukite pusę savo lėkštės turinio. Kuo mažiau įsidėsite, tuo mažiau suvalgysite. Be to, nustatyta, jog geriausia valgyti iš tamsios spalvos lėkščių, kadangi jos mažina apetitą. Stenkitės atsikratyti raudonų, geltonų bei oranžinių lėkščių, nes šios spalvos labiausiai žadina apetitą, todėl iš tokios lėkštės akimirksniu viską suvalgysite. Prisiminkite McDonald’s logotipą – manote, jog jų pasirinktos spalvos yra tik sutapimas?
4. Sportuokite

Norint, kad kūnas būtų gražus, nei per liesas, nei per daug putlus, būtina sportuoti ar bent jau aktyviai gyventi. Net jeigu maitinsitės sveikai, jūsų kūnas atrodys suglebęs, o pati ne visuomet jausitės žvali. Nebūtina kiauras dienas leisti treniruoklių salėje, juk yra pakankamai daug veiklos, kuria užsiimant juda visas kūnas, yra deginamos kalorijos ir už tai net nereikia mokėti! Išeikite kuo dažniau pasivaikščioti į gryną orą, tvarkykite namus, lipkite laiptais, o ne kilkite liftu ir jūsų kalorijos bus visą laiką deginamos.
5. Stebėkite save

Svarbiausia, norint atsikratyti svorio, yra stebėti save ir matyti, kad viskas keičiasi į gerąją pusę. Užsirašinėkite, ką valgote, kiek valgote ir tt. Ir po savaitės stebėkite, kaip pasikeitė jūsų valgymo įpročiai bei įvertinkite savo savijautos rezultatus. Dar vienas geras įprotis būtų matuoti savo apimtis. Kasdien tuo pačiu metu matuokite savo apimtis ir stebėkite, kaip jos keičiasi, kas kiek laiko keičiasi ir tt. Juk stiprybės ir pasiryžimo pakeisti savo valgymo įpročius mums suteikia teigiami ir pastebimi rezultatai, todėl stebėkime save ir nenuleiskime rankų, jeigu tikrai norime tapti lieknėsnes ir žvalesnės.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:23 PM | Žinutė # 27
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Pagrindiniai sveikos mitybos principai remiantis sveikatos centro paskelbta informacija.

1. Saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai.

2. Įvairumas. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, nes su maistu organizmas gauna apie 40 maistinių medžiagų.

3. Subalansavimas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis.

Sveikos mitybos taisyklės

* Valgyti kuo įvairesnį maistą.
* Išlaikyti normalų kūno svorį.
* Pasirinkti maistą, turintį mažai riebalų, ypač sočiųjų, ir cholesterolio (palmių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.).
* Kuo daugiau valgyti įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų.
* Kuo mažiau vartoti cukraus ir saldumynų.
* Kuo mažiau vartoti valgomosios druskos.
* Kuo mažiau vartoti alkoholio.

Atskirų valgymų rekomenduojamos energinės vertės

4 valgymai:

pusryčiai 25% paros energinės vertės;
pietūs 35% paros energinės vertės;
pavakariai (priešpiečiai) 15% paros energinės vertės;
vakarienė 25% paros energinės vertės.

3 valgymai:

pusryčiai 30% paros energinės vertės;
pietūs 40-45% paros energinės vertės;
vakarienė 25-30% paros energinės vertės.

Taigi rinktamiesi bet kokią dietą atkreipkite dėmesį į jos raciono pasiskirstymą. Tikriausiai daugelis žinote pasakymą: "Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui." Pasirodo taip nėra. Kitas posakis "Damos po šeštos nevalgo" taip pat nebegalioja.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:24 PM | Žinutė # 28
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kaip sulieknėti

Pateikiame pagrindinius sveikos gyvensenos aspektus. Kiekvienam norisi sulieknėti per kuo trumpesnį laiką, tačiau ar verta skubėti sveikatos sąskaita. Skaitykite patarimus kaip sulieknėti.

* Valgyti reguliariai, dažnai. Paradoksas, bet norinčiam sulieknėti alkio jausmas turi būti uždraustas, o ne saldainiai. Jei nebūsite alkanas, nebus poreikio persivalgyti!

* Valgyti įvairų maistą. Tik taip patenkinsite visus organizmo poreikius.

* Valgyti ne per mažai. Antras paradoksas! Per griežtai savo meniu ribojantys žmonės turi dvi išeitis: mesti dietas ir skubiai persivalgyti arba susirgti valgymo sutrikimu. Mes siūlome neiti šiuo daugelio išmėgintu klaidingu keliu ir nespausti savęs į kampą. Jei labai norite – suvalgykite saldainiuką, bet ne visą dėžutę. Pora saldainių jokios įtakos neturės, nes sveikiau maitinsitės visą gyvenimą! Be to griežtai kalorijas ribojančių žmonių lėtėja medžiagų apykaita ir norint, kad svoris toliau kristų, reikia valgyti vis mažiau!!!!

* Stengtis laikytis sveikos mitybos piramidės reikalavimų. Bet nebūtina tikrai to daryti „maniakiškai“. Sėkmės (t.y. lieknumo) dažniausiai pasiekia „pilka spalva”, o ne „juoda-balta“! Taip yra dėl to, kad sveikos mitybos piramidė skirta visam gyvenimui, skirtingai nuo dietų iš žurnalo viršelio „Numesk 10 kg per dvi savaites“. (O kas toliau, kai baigsis tos dvi savaitės?). Neįmanoma visą gyvenimą skaičiuoti porcijų ir normų.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:25 PM | Žinutė # 29
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Svorio metimas A-Z, patarimai, sveikos mitybos ABC, dietos, sportas

Jums rūpi kaip numesti svorio? Nebijokite, tai rūpi daugumai iš mūsų, tik tą daryti reikia sveikai. Visi norime būti liekni ir sveiki, daugelis stengiasi numesti svorio, kad atrodytų patraukliau. Mėgstamiausia moteriškų pokalbių tema tampa įvairiausių dietų aptarimas. Noras per mėnesį ar net savaitę ištaisyti ilgo netinkamo maitinimosi klaidas ir numesti bereikalingus kilogramus dažnai baigiasi tuo, kad kartu su antsvoriu netenkama ir sveikatos.

Turinys

* Kaip numesti svorio?
* Dietos
* Antsvorio ir dietos samprata
* Greita dieta
* Angliavandenių dieta
* Greitas svorio metimas
* Lieknėjimą skatinantys vaistai

Patarimai kaip numesti svorio

Rinkitės kuo liesesnius produktus:

* pieną ir pieno produktus – mažiausiai riebius;
* gyvulinius riebalus keiskite aliejumi, o ir aliejų vartokite saikingai;
* mėsą rinkitės liesą – kiaulieną keiskite jautiena, triušiena, vištiena. Jei valgome vištieną – odos nevalgykite. Jei vištieną verdate, odą nuimkite prieš dėdami mėsą į puodą. Vištų odoje labai daug cholesterolio, kuris gali netgi skatinti svorio augimą;

Stenkitės kuo mažiau valgyti saldumynų. Jei saldinate arbatą ar kavą dviem šaukšteliais cukraus, nuo šiol saldinkite vienu ar tik puse šaukštelio.

Vartokite daug šviežių daržovių ir vaisių – juose daug ne tik vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet ir maistinių skaidulų, kurios žarnyne sujungia dalį riebalų ir pašalina juos iš organizmo.

Venkite aštrių prieskonių ir druskos – prieskoniai bei pasūdytas maistas žadina apetitą ir Jūs galite greitai persivalgyti. O metant svorį labai svarbu kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį.

Apetitą nuslopinsite dažnai valgydami nedidelėmis porcijomis. Taip sumažinsite ir kūno svorį.

Labai svarbu nepersivalgyti. Norint, kad pradėtų kristi svoris, žmogus visą laiką šiek tiek turi jausti alkį. Jei alkio nejaučiama, vadinasi organizmas gavo tiek maistinių medžiagų, kiek jam reikia, ir svoris tokiu atveju nekris.

Gerkite daug skysčių. Jokiu būdu neatsisakykite paprasto geriamojo vandens, nes jis labai reikalingas organizmui metant svorį.

Mažinkite suvartojamų ir didinkite išeikvojamų kalorijų kiekį.

Kaloringiausius patiekalus valgykite pirmoje dienos pusėje.

Per dieną mažais gurkšneliais išgerkite 8–10 stiklinių vandens, tačiau valgydami daug negerkite.

Pusvalandį prieš valgį galite išgerti dvi stiklines vandens. Tai gali sumažinti apetitą ir suvartojamo maisto kiekį.

Valgykite lėtai ir gerai sukramtykite maistą.

Nevalgykite maisto, neturinčio mitybinės vertės.

Negerkite gazuotų gėrimų.

Valgykite daug daržovių ir vaisių. Vartokite juos kaip užkandžius.

Valgykite tik lėtai pasisavinamus angliavandenius.

Negardinkite salotų riebiais padažais.

Venkite alkoholio ir kofeino.

Didinkite maisto produktų įvairovę.

Po pirmo patiekalo 10–15 minučių palaukite. Jūsų alkis sumažės, ir antro patiekalo suvalgysite mažiau.

Valgykite kuo ilgiau – bent 20–30 minučių (tai galioja ir užkandžiaujant).

Išsimiegokite. Miego trūkumas skatina antsvorio atsiradimą.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:26 PM | Žinutė # 30
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Mitybos mitai

Kartais po sunkių darbų norisi stverti šaukštą į rankas ir, sočiai pavalgius ir vėl pajutus energijos antplūdį, imtis lengvesnių darbų ar tiesiog aktyviai pailsėti - pasivaikščioti, pasportuoti, pakeliauti ir pan. Tačiau ne visada tai pavyksta - tos lauktos energijos taip ir neatsiranda. Tada imame kaltinti save glebumu ir net nepagalvojame, kad dėl šios “negalios” gali būti kaltas maistas. Deja, kai kurios “nuostatos”, perimtos iš tėvų ar nusižiūrėtos iš draugų, nors ir neatitinka tikrovės, yra tapusios norma...

I mitas

Cukrus didina energiją

Maistas, pavyzdžiui, sausainiai, saldainiai ar saldūs desertai, kuriuos gaminant vartojamas paprastas cukrus, sukelia staigų cukraus kiekio padidėjimą kraujyje, todėl laikinai pajuntamas energijos antplūdis. Bet po pradinio padidėjimo jis greitai sumažėja ir gali ištikti energijos krizė.

II mitas

Kofeinas labiau žalingas nei naudingas

JAV atliktų tyrimų duomenimis, viename kavos puodelyje esantis kofeinas padidina energiją 6 valandoms. Jis taip pat pagerina sportinį aktyvumą ir padidina nuskausminamąjį aspirino poveikį. Taigi kavą gerkite, bet saikingai. Per didelis kofeino vartojimas gali sukelti blogą mineralinių medžiagų pasisavinimą, nemigą ir nuovargį.

III mitas

Vandens reikia gerti, kai pajuntate troškulį

Dažniausiai troškulys yra pirmasis skysčių organizme trūkumo požymis. Norint pagerinti aktyvumą, vandens reikia gerti prieš atsirandant troškuliui. Vidutiniškai aktyviam žmogui reikia išgerti mažiausiai 6-8 stiklines vandens per dieną. Jei esate labai aktyvus ar bandote numesti svorio, reikia gerti dar daugiau.

IV mitas

Energijos niekada nebus per daug

Energijos šaltiniais, pavyzdžiui, angliavandeniais, kaip ir kitu maistu, negalima piktnaudžiauti. Svarbiausiuose energetiniuose prieduose yra nuo 200 iki 300 kalorijų ir nuo 10 iki 30 proc. riebalų. Aktyviam žmogui tai normali reikalingų angliavandenių, baltymų ir riebalų - medžiagų, kurios aprūpina energija - dozė. Bet nereikia jų vartoti kaip mažai kaloringo maisto pakaitalo. Vartokite šių priedų, kai reikia pasitaisyti ir pagerinti fizinį aktyvumą, bet nepiktnaudžiaukite.

 
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SPORTAS, DIETOS, MITYBA » Dietos ir tinkama mityba (informacija)
Search:


Copyright MyCorp © 2024