...
 Vaikų tipai: kinestetikai, audialai, indigo, hyperaktyvūs - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum moderator: katcia  
Forumas » MAMA IR VAIKAS - būsimų ir esamų mamyčių pokalbiai apie vaikučius » PASLAPTYS AUGINANT VAIKUČIUS » Vaikų tipai: kinestetikai, audialai, indigo, hyperaktyvūs (informacija)
Vaikų tipai: kinestetikai, audialai, indigo, hyperaktyvūs
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:27 AM | Žinutė # 1
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Informacija apie vaikus, jų charakterį, savybes.

Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:32 AM | Žinutė # 2
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
indigo simbolizuoja gebėjimą iš pirmo žvilgsnio nesusijusius dalykus atrasti, pamatyti ir suvokti kaip nedalomą visumą. Tai ŽINOJIMAS, nežinant, iš kur jis. Tai gebėjimas pažvelgti visais šviesos aspektais ir atskleisti tai, kas anksčiau buvo tarsi už storos uždangos. Indigo – tai žinojimas, kodėl esi čia.

Tie, kurie mato ir fotografuoja auras, pastaruoju metu pastebi keistą reiškinį, vadinamąjį "Indigo vaikų" fenomeną. Indigo – tai tokie vaikai, kurių auros yra krištolinės spalvos, t. y. tokios, kokių anksčiau Žemėje dar nėra buvę. Masiškai Indigo vaikai ėmė gimti maždaug apie 2000 metus, ir visiškai nesvarbu, kokiose šeimose – vienodai sėkmingai krištolinukai gimsta ir alkoholikų, ir inteligentų šeimose. Šiuos reiškinius analizuojantys žmonės daro išvadą, kad Žemėje ėmė rastis naujos, gerokai aukštesnės kokybės sielos, subtilesnės už dvidešimtojo amžiaus sielas. Gal Kūrėjas tuo būdu bando apsaugoti pasaulį nuo totalinio susinaikinimo, pamatęs, kad anksčiau sukurtasis sielos variantas nedavė tokių savaiminės dvasinės raidos rezultatų, kokių buvo tikėtasi. Ir dar šie aurų tyrinėtojai konstatuoja, kad gyventi tiems krištoliniams vaikams bus nelengva, nes juos įvairiais griežtais, pasenusiais metodais bandys mokyti ir perauklėti XX amžiaus auklėtojai. (Vytautas V. Landsbergis "Šiaurės Atėnai")

INDIGO VAIKAI

Indigo vaikas – tai berniukas ar mergaitė, pasižymintis neįprasta psichologine charakteristika bei ypatingu elgesiu. Tai naujos vaikų kartos atstovai. Dažnai maištaujantys prieš valdžią, nekonformistiški, ypatingai emociškai, kartais ir fiziškai jautrūs, talentingi, gabūs, pasižymintys gera intuicija, dažnai turintys hiperaktyvumo diagnozę, arba labai empatiški, užjaučiantys, arba labai šalti ir bejausmiai, ne pagal metus pasižymintys protu vaikai.

Indigo vaikai šiame pasaulyje susiduria su daugybe sunkumų. Jų ypatingą jautrumą sunku suprasti ir priimti tuo nepasižymintiems tėvams. Jų gabumai taip pat neįprasti. Jų nekonformizmas ir nepaklusimas disciplinai sukelia įvairių problemų vaikystėje bei suaugystėje.

Ar Jūsų vaikas Indigo?

■Ar Jūsų vaikas atėjo į šį pasaulį, atsinešdamas karališkumo jausmą (ir taip besielgdamas)?
■Ar Jūsų vaikui būdingas jausmas, kad jis nusipelnė būti čia?
■Ar Jūsų vaikas pasižymi aukšta saviverte?
■Ar Jūsų vaikui kyla sunkumų, susidūrus su disciplina ar valdžia?
■Ar Jūsų vaikas atsisako padaryti tam tikrus nurodytus dalykus?
■Ar laukimas eilėje yra per sunkus Jūsų vaikui?
■Ar rituališkos sistemos, nepasižyminčios kūrybiškumu, Jūsų vaikui sukelia frustracijos jausmą?
■Ar Jūsų vaikas atranda geresnių būdų, kaip ką nors atlikti namuose ar mokykloje?
■Ar Jūsų vaikas nekonformistiškas?
■Ar Jūsų vaikas nereaguoja į "kaltės" discipliną (pvz. "Palauk, kol namo grįš tavo tėvas ir pamatys, ką tu padarei")?
■Ar Jūsų vaikui greitai pabosta paskirtos užduotys?
■Ar Jūsų vaikui būdingi dėmesio sutrikimo simptomai?
■Ar Jūsų vaikas ypatingai kūrybingas?
■Ar Jūsų vaikas pasižymi gera intuicija?
■Ar Jūsų vaikas jaučia stiprią empatiją kitiems?
■Ar Jūsų vaikas anksti išvystė abstraktų mąstymą?
■Ar Jūsų vaikas labai protingas?
■Ar Jūsų vaikas labai talentingas (arba gabus)?
■Ar Jūsų vaikas svajotojas?
■Ar Jūsų vaiko akys atrodo senos, išmintingos ir gilios?
■Ar Jūsų vaikas dvasingas?
Jei bent į 10 klausimų atsakėte taip, Jūsų vaikas tikriausiai Indigo. Jei atsakėte taip į daugiau nei 15 klausimų, Jūsų vaikas iš tiesų gali būti Indigo.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:33 AM | Žinutė # 3
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Kaip elgtis su Indigo vaikais?
Indigo vaikai gimsta žinodami, „kas jie yra“. Jie neturi baimės jausmo. Jie pasitikintys savimi. Jie yra labai jautrūs ir jaučia, kada jiems yra meluojama arba elgiamasi nenatūraliai. Todėl pirmas dalykas, ką galime padaryti dėl savo naujųjų vaikų, yra būti sąžiningais, būti natūraliais ir neapsimetinėti.

Indigo vaikai yra „kitokie“. Jie klasės dažnai yra atstumiami. Todėl jiems labai reikia palaikymo ir supratimo. Jiems labai reikia meilės ir pripažinimo. Be to, jiems reikia paaiškinti, jog jie yra „kitokie“ iš gerosios pusės. Šiaip, kad jie kitokie ir kas jie yra, jie žino, tik suvokia tai kiek pavėluotai - jau užaugę.

Be to, būtina pabrėžti, jog Indigo vaikai nėra blogi vaikai. Kartais jie būna tikroji palaima šeimai. Tačiau tradicinėse šeimose ir tradicinėse mokyklose (o tokių yra didžioji dauguma) šie vaikai yra nesuprantami ir su jais elgiamasi ne taip, kaip reikia, todėl Indigo vaikai pradeda protestuoti. Kai šeima pasikeičia ir išsiaiškina blogo elgesio priežastis, jų „neklaužada“ vaikas tampa „auksiniu“.

Indigo vaikai pasitiki savimi, jie jaučiasi valdovais, karaliais ir negali taikytis su vergų morale, kuri kaip tik dabar įsivyravusi mūsų viso pasaulio visuomenėje. Jie iš tikrųjų turi didžiulių sugebėjimų ir jei su jais elgiamasi atitinkamai, tai jie gerokai pralenkia savo bendraamžius ir netgi vyresnius, savo tėvus.

Su Indigo vaikais reikia elgtis pagarbiai ir bendrauti kaip su sau lygiais. Jie gerai supranta, jog nėra vien kūnas. Jų kūnuose yra išmintingos senos sielos ir jie niekaip negali suprasti, jei su jais elgiamės kaip su vaikais. Indigo vaikų taip pat negalima mokyti taip, kaip mokome vaikus. Su jais tiesiog reikia būti ir žaisti, daug kalbėtis ir būtina paaiškinti savo elgesį.
Indigo vaikai turi stiprią valią ir neprotinga jiems prieštarauti. Reikia su jais sutarti su meile. Meilė yra tai, dėl ko atėjo Indigo vaikai į mūsų Žemę, todėl meilė yra tai, ką mes jiems turime duoti. Tada su jai gyvensime laimingai.

Kokios mokyklos reikia Indigo vaikams?
Knygos autoriai nurodo porą dabar egzistuojančių visame pasaulyje mokyklų. Tai Valdorfo ir Montesori pedagoginės sistemos. Tačiau autoriai taip pat sako, jog nereikia apsiriboti tik šiomis dviem sistemomis. Autoriai išvardina bendrus bruožus, kuriuos turi atitikti mokykla, kad ji galėtų sėkmingai vystytis kartu su Indigo vaiku. Derėtų sakyti „vystytis kartu su“, o ne „mokyti“, nes šiems vaikams labiau tinka bendradarbiavimo pedagogika, o ne mokytojo – mokinio santykis.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:38 AM | Žinutė # 4
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Vaiko charakteris pagal gyvenimo kelio skaičių

http://www.likimas.lt/vaiko-asmenybe-pagal-gyvenimo-kelio-skaiciu/


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:40 AM | Žinutė # 5
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Vaiko charakteris ir dovana

Tikrai neapsiriksite, jei dovaną derinsite ne tik prie vaiko norų, bet ir prie jo charakterio.

Kinestetikai:

Apie tokius vaikus sakoma: pasaulį jie pažįsta rankomis. Jų žaislai nuolat lūžta, dūžta, plyšta – taip mažylis tyrinėja aplinką. Mažieji kinestetikai paprastai neužsisėdi prie televizoriaus, jiems kančia išbūti kino teatre iki seanso pabaigos ar sulaukti spektaklio galo lėlių teatre. Tačiau dūkti, rungtyniauti ir žaisti gaudynių jie – pirmieji.Vaikui kinestetikui neteiks malonumo prieš miegą skaitoma pasakaitė, jei tuo pat metu jo neglostysite ar nelaikysite apkabinusi. Šie mažyliai būna labai prisirišę prie tėvų, ypač – prie mamos. Jiems tiesiog gyvybiškai svarbūs prisilietimai – ilgiau, nei kiti bendraamžiai, mėgsta būti susirangę mamai ar tėčiui ant kelių, keletą kartų per dieną pribėga tiesiog apkabinti, paglostyti mylimų žmonių ir patys mėgsta būti apkabinami, glostomi. Kinestetikui labiausiai patiks gauti dovanų minkštų žaisliukų, konstruktorių, „pasidaryk pats“ serijos rinkinių. Jiems tiks viskas, ką galima minkyti, niurkyti, ardyti, lankstyti.

Diskretai:

Tai tylūs ir rimti mažyliai, kuriems nepatinka daug šurmulio ir judesio. Jie pyksta, jei suaugusieji gudrauja, nesileidžia apgaudinėjami, su jais nepapokštausi. Tai vadinamasis „mokslininko“ tipas – jie nori pažinti pasaulį, domisi jo dėsniais, daiktų tarpusavio ryšiais.

Šie mažyliai itin brangina akimirkas, kai drauge su jumis gali aiškintis, tirti, eksperimentuoti. Savo meilę geriausiai jiems įrodote dailindamasi savo žiniomis ir patirtimi.

Nesunku atspėti, kad diskretams tinkamiausia dovana – jų amžių ir žinias atitinkanti vaikiška enciklopedija, atlasas, pažintiniai mokomieji kompiuterių žaidimai, lavinamieji konstruktoriai, kaladėlės.

Audialai

Vaikai audialai – sekliai iš prigimties. Jie viską girdi, viską įsidėmi, viską žino. Nuo jų nenuslėpsite jokių paslapčių ar naujienų. Beje, tai visai nereiškia, kad jie klausosi slapta. Tiesiog jų klausa išsivysčiusi geriau, nei kitų.

Deja, gamtoje turi būti harmonija, todėl dažniausiai itin gerą klausą turintys vaikai nėra apdovanoti labai geru regėjimu, taigi jiems gali sunkiai sektis dailyraštis, piešimas.

Šie vaikai ypač džiaugsis dovanų gavę žaislinių ar tikrų muzikos instrumentų, muzikinę dėžutę, grojantį žaislą. Beje, nepamirškite ūgtelėjusiam audialui surasti ir gerą muzikos mokytoją.

Vizualai

Tai vaikai, kurie nuo kūdikystės ne itin leisdavosi čiūčiuojami, bučiuojami, liečiami. Užtai vos pramokę kalbėti noriai su jumis diskutuos įvairiausiomis temomis, net ir visai ne vaikiškomis. Tik kalbėdami stoviniuos maždaug ištiestos rankos atstumu. Šie vaikai dažnai atrodo vyresni už savo bendraamžius, mat visa jų povyza rodo, kad į pasaulį jie žvelgia tarsi iš aukšto. Beje, šių vaikų silpnybė – televizorius. Susidomėję spoksos net žinių laidas, jei tik jūs leisite.

Mažieji vizualai pastebi ir įsimena net menkiausias detales, puikiai įsidėmi filmo, spektaklio scenas. Jie moka atspėti kito žmogaus mintis ir jausmus iš jo veido išraiškos, stebina savo gera atmintimi ir įgimtu skonio jausmu.

Geriausia dovana vizualui – įdomių filmų DVD, dailės reikmenys, spalvingos iliustruotos knygelės.

http://www.tindirindi.lt/forum/viewtopic.php?id=8473


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:50 AM | Žinutė # 6
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
TEMPERAMENTAS

Individualus žmogaus temperamentas matyti visame kame: kaip greit jis mąsto, kalba, kokia jo mimika, judesiai, bendravimo maniera. Mažylis gimsta paveldėjęs temperamentą, kurio negalima pakeisti, bet įmanoma išmokti kontroliuoti.

Temperamentą lemia nervų sistemos reakcijos į dirgiklius - motinos balso intonaciją, šlapius vystyklus, alkio jausmą, pilvo skausmus ir t.t. - greitis. Vieni mažyliai pajutę diskomfortą pradeda verkti, kiti rėkia ne savo balsu, o treti ramiausiai užsnūsta nekreipdami į nepatogumus jokio dėmesio. Signalai apie viską, kas vysta, patenka į tam tikras smegenų dalis ir didina jų aktyvumą.

Dėl nesubrendusių smegenų ir socialinės patirties neturėjimo mažyliai yra visiškai priklausomi nuo įgimto temperamento. Tačiau vaikas auga, įsimena auklėjimo pamokas, ima pavyzdį iš vyresniųjų. Jis mokosi kentėti, rodyti valią arba atvirkščiai - atsitraukti, kitaip tariant, mokosi valdyti temperamentą.

Psichologai siūlo įdomų būdą vaiko temperamentui išsiaiškinti - pasidomėkite, į kokį pasakų veikėją jūsų mažylis norėtų būti panašus - meškutę, kiškutį? Mat populiariausi liaudies pasakų veikėjai yra ryškūs skirtingų temperamentų tipų pavyzdžiai.

Tai gudrutė laputė - lankstaus temperamento (vaikas - būsimas sangvinikas), į įvairiausias bėdas uodegą vis įmerkiantis vilkas - tipinis sunkaus temperamento atstovas (būsimas cholerikas), bailiukas kiškis - „sunkiai apšylantis” (būsimas melancholikas), lėtapėdė meškutė - tipinė flegmatikė ir t. t., pasitelkite žinias ir fantaziją!

„Laputės”

Kokie yra lankstaus temperamento vaikų bruožai?

Lankstaus, kitaip - lengvo temperamento vaikai, linksmi, daug šypsosi, judrūs, jiems būdinga gera nuotaika, lengvai ,,persijungia” iš vienos veiklos į kitą (tikrai neištaisys scenos, jei tarp keturių sienų užsižaidusiam mažyliui pasiūlysite truputį pasivaikščioti gryname ore), turi daugybę pomėgių, draugų, linkę bendrauti, kalbūs - tikri „kodėlčiukai“. Tiesa, nemėgsta būti vieni - greitai pradeda nuobodžiauti.

Apie šio temperamento vaikus dažnai sakoma: „Patogus vaikas”. Kodėl?

Šie vaikai turi reguliarų bioritmą, t. y. visada maždaug tuo pat metu išalksta, pavargsta, užsimano į tualetą, gyvena pagal režimą. Naujomis aplinkybėmis reaguoja dažniausiai teigiamai - neišsigąsta, nesutrinka, neužsisklendžia, todėl greitai apsipranta ir su pokyčiais: naujo maisto, darželio, žmonių. Tai gana ramūs vaikai, nelinkę audringai reikšti savo emocijų, ne itin jautrūs išorės dirgikliams (šviesai, garsui ir pan.). Taigi tėveliams su jais gana lengva, kartais net atrodo, kad vaikas auga tarsi savaime. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad ir šiems mažyliams reikia dėmesio, paramos, paaiškinimų, kodėl yra taip ar kitaip, kaip elgtis vienomis ar kitomis aplinkybėmis ir pan.

„Lankstuolių“ minusai

Būdinga, kad šie vaikai nepakankamai užsispyrę, dažnai neužbaigia pradėtų darbų, ypač jei atsiranda kliūčių ar nesiseka, pavyzdžiui, smėlio pilis vis nuvirsta ant šono, vaikas lengva ranka numos į šią veiklą ir susiras kitos. Juos sunku kuo nors ilgam sudominti. Kartais net gali atrodyti, kad vaikai patys gali kuo nors užsiimti ir tėvų pagalbos jiems nereikia. Dėl to tėvai gali ,,pamiršti“, kokie jie yra svarbūs savo vaikui, ir mažiau su jais žaidžia.

Elgesio taisyklių, moralinių vertybių, savikontrolės ir kitų svarbių dalykų vaikai išmoksta žaisdami. Kokie žaidimai ypač tinka lankstaus temperamento vaikui, kad ugdytųsi silpnosios temperamento savybės, bet nebūtų užgožtos stipriosios?

Šio temperamento vaikai - patys žaismingiausi, tačiau visai nebūtina, kad vaikų kambaryje pūpsotų kalnas žaislų, svarbiausia, kad jie būtų kuo įvairesni. Labiausiai jie mėgsta judrius, gyvenimiškas situacijas imituojančius žaidimus: „namus”, „gydytojus” ir pan., todėl visada apsidžiaugs gavę suaugusiųjų buities ir darbo įrankius imituojančių žaisliukų.

Nepakenktų pamokyti kantrybės. Tam puikiai tiks transformeriai. Patiems mažiausiems - iš numaunamų dalių padarytos žaislinės piramidės.

Tėvelių užduotis - skatinti vaiką domėtis žaislu, žaidimu, išmokyti kuo ilgiau žaisti su tuo pačiu žaisliuku. Pažaiskite kartu, nes būdamas vienas lankstaus temperamento vaikas pradeda nuobodžiauti. Lavinkite mažiuko vaizduotę, pavyzdžiui, kartu kurkite pasakas.

Trumpa atmintinė „lankstuolių“ tėveliams

Šiems vaikams svarbu aiškinti, ko iš jų norite ir kodėl: „Susitvarkyk žaislus, nes netrukus turėsime svečių, norėčiau, kad namai būtų tvarkingi”. Jie klauso tik motyvuotų patarimų, o ne paliepimų.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:51 AM | Žinutė # 7
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
„Vilkiukai”

Kuo ypatingi „sunkūs” vaikai?

Labai aktyvūs, judrūs, triukšmingi, audringai reiškia emocijas: jei jaučiasi nelaimingi ar, priešingai, labai laimingi, netrukus apie tai sužino visas pasaulis. Jie jautrūs išoriniams dirgikliams - stiprus garsas ar šviesa gali išmušti iš vėžių. Sunkiai sutelkia dėmesį, nepastovios nuotaikos (čia verkia - čia juokiasi), jiems būdinga nuolat verkšlenti, rodyti nepasitenkinimą - tėveliai dažnai net nesupranta, kodėl.

Šie vaikai sunkiai apsipranta su nauja aplinka, žmonėmis, nemėgsta pokyčių (net menkiausių), į juos reaguoja labai emocingai: verkia sodinami į vežimėlį, verkia iškeliami, o jei staiga paliepsite nutraukti žaidimą ir eiti praustis, pradeda atsikalbinėti, gali įsiverkti ar net elgtis agresyviai.

Užsispyrę, iniciatyvūs, išradingi, moka pakovoti dėl savęs. Tarp bendraamžių siekia išsikovoti lyderio pozicijas. Nepaklusnūs, sunkiai suvaldomi jie gali turėti bendravimo bėdų.

Sunkaus temperamento tipo vaikų miego ir valgymo ritmas nereguliarus (valgo ne pagal valandas, o kai išalksta).

Kokie žaidimai tinka „vilkams“?

Šio temperamento mažylis net dėliodamas dėlionę triukšmaus labiau, nei „lėtesnių apsukų“ vaikas, žaisdamas kamuoliu. Nemėgsta žaisti vienas, jam labai svarbu, kad šalia būtų žmonių, kurie jo klausytų, jį palaikytų ir juo žavėtųsi.

Mokydami vaiką žaisti savarankiškai, į pagalbą pasitelkite išgalvotus žiūrovus: lėles, meškučius. Suvaldyti per kraštus trykštančią energiją padės intelektualūs žaidimai, paprasčiausias pavyzdys - figūrėlės su ištraukiamomis dalimis (ištraukęs smulkias daleles vaikas turi pasukti galvą, kaip teisingai jas sudėti atgal). Šiam vaikui neįdomu be tikslo stumdyti mašinytę arba sūpuoti lėlę, jam nerūpi procesas - domina tik rezultatas. Todėl paaiškinkite, kas bus, jei jis padarys kokį veiksmą, pavyzdžiui, „teisingai sudėjus visas dalelytes žaislas užgros”. Žinodamas, kad žaidimo pabaigoje laukia ypatingas prizas (kad ir dainelė, sklindanti iš žaisliuko), vaikas susidomės žaidimu ir net sutiks laikytis tam tikrų taisyklių.

Šio temperamento vaikai mėgsta judrius žaidimus, įvairias varžybas. Juos sudomins ir įvairūs lauko žaidimus imituojantys stalo žaidimai, pavyzdžiui, stalo futbolas, ledo ritulys. Tokių vaikų negalima versti ką nors daryti, juos reikia sudominti, parodyti pavyzdį. Verčiami elgtis prieš savo valią - įniršta.

Patarimai „sunkių“ vaikų tėveliams

Apsišarvuokite geležine kantrybe ir būkite taktiški. Šiukštu nebarkite ir negėdinkite už neklusnumą svetimų žmonių akivaizdoje. Šiems vaikams svarbu nurodyti aiškias ribas: kas galima, o kas - ne. Į draudimus, gąsdinimus, įsakmią intonaciją „aktyvuoliai“ nereaguoja - kad ir tūkstantį kartų kartotumėte vieną ir tą patį, naudos nebus. Suaugusieji turi aiškinti vaikui visas smulkmenas, kas teisinga, kas ne, mokyti ištaisyti klaidas (pavyzdžiui, atsiprašyti, jei įskaudino draugą). Pokyčiams šį vaiką reikia ruošti iš anksto - kalbėti apie tai, bandyti įsivaizduoti padėtį.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:51 AM | Žinutė # 8
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
„Kiškiai trumpauodegiai”

Kokie jie, „lėtai apšylantieji”?

Atsargūs, baugštūs, jautrūs, drovūs, paklusnūs, mažai aktyvūs. Linkę ne dalyvauti, o būti stebėtojai: kieme žaidžiančius vaikus iš tolo stebės tol, kol įsitikins, kad jų būryje gana saugu ir patys gali pabandyti žaisti. Šie mėgsta ir moka būti vieni. Jie mieliau sėdi ir žaidžia su rankyčių ar kojyčių pirščiukais, nei laksto ir tranko spintelių dureles. Todėl jų rankų judesiai labiau išvystyti nei aktyvių vaikų, paprastai jie anksčiau išmoksta rašyti, mėgsta kruopštumo reikalaujančius darbelius.

Tarp bendraamžių jie tylūs, nepastebimi. Šie vaikai mėgsta rutiną, turi gana reguliarų dienos režimą, naujoje aplinkoje apsipranta iš lėto, į pokyčius dažniausiai reaguoja neigiamai, tačiau „apšilus” nuotaika pasikeičia. Pajutę, kad mama, tėtis ar močiutė stumia daryti tai, kas yra nauja, nežinoma, - atsitraukia, užsisklendžia.

Kartais mamos stebisi: „Kai aš su juo žaidžiu, juokinu, jis niekada nekrykštauja iš džiaugsmo, tik tyliai kikena”. Tai nieko keista, nes šio temperamento tipo vaikams būdinga slopi reakcija į padėtį, nesvarbu, kokias emocijas ji sukeltų - teigiamas ar neigiamas (parpuolęs šis vaikas irgi neplyšos visa gerkle, tik pakūkčios, pavirkaus). Todėl labai svarbu jų nestumti, leisti „apšilti”. Tėvams reikia mokytis kantrybės.

Ką ir kaip žaisti?

Neryžtingi ir retai kada savo emocijas rodantys vaikai mėgsta ramius žaidimus ir linkę veikti tai, ką pasiūlo suaugusieji ar bendraamžiai. Trumpai tariant, „plaukia pasroviui“. Mėgsta žaisti su mama, tėčiu ar kitu artimu žmogumi, vengia triukšmingų kompanijų.

Gali būti, kad pralaimėjęs žaidimą „lėtai apšylantis“ vaikas praras bet kokį norą žaisti, todėl atsargiai vertinkite tuos žaidimus, kuriuose mažylis gali patirti fiasko, būti išjuoktas ir pan. Mat prieš mokydami šį vaiką pralaimėti, pirmiausia turite sudominti žaidimu.

„Lėtai apšylančiuosius” reikia mokyti savarankiškumo, drąsos ir skatinti pasitikėti savimi. Šiam tikslui tiks žaislai su „slapuku”, nes paslaptingumas suteikia impulsą žaisti toliau, ieškoti išeities, pasiekti tikslą. Ypač tinka „matrioškų“ tipo žaislai: atidarai vieną figūrėlę - randi kitą, atidarai šią - randi trečią...

Garsus leidžiantiems, lemputėmis žybsintiems žaislams šie vaikai irgi neliks abejingi. Skatinkite vaiką „išardyti“ žaislą, pasižiūrėti, kas yra jo viduje, iš paprastų žaisliukų sukurti sudėtingesnį, padėkite atrasti naujas seno žaislo galimybes, pavyzdžiui, mašinytė be ratų gali tapti laivu - tereikia ją apversti ir pritaisyti burę. Vaiką išjudins žaidimai su didelio dydžio žaislais: mašinomis, kamuoliais. Reikšti emocijas skatina žaidimai-dialogai.

Beje, su vienu ir tuo pačiu žaislu šio temperamento vaikas gali žaisti ilgai ir nuobodžiai, todėl pasirūpinkite laiku jį pakeisti kitu, padėkite jam pažinti kuo daugiau daiktų. Taip pat būkite šalia ir padėkite susipažinti su naujais draugais. Jei numosite ranka: „Tegul pats mokosi”, vaikas gali augti uždaras, kompleksuotas, abejingas. Organizuokite vaiko gyvenimą taip, kad jis kuo dažniau dalyvautų kokioje nors veikloje, būtų svarbus įvykių dalyvis ir kuo dažniau girkite net už menkiausius laimėjimus


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:52 AM | Žinutė # 9
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Atsakykite į šio testuko klausimus ir sužinosite, koks jūsų vaikas bus užaugęs.

Kaip elgiasi jūsų vaikutis, kai išalksta ir prašo maisto?

A.Verkia daug ir garsiai, bet gavęs maisto tuoj pat nurimsta.
B. Išsireikalavęs dar kurį laiką negali nurimti ir mamai sunku jį pamaitinti.
C. Yra labai kantrus ir maisto reikalauja paskutinę akimirką, jau labai išalkęs. Pavalgęs greitai nurimsta.
D.Išalkęs verkia silpnai ir tyliai, pamaitintas vis dar verkšlena.

Kaip miega jūsų kūdikis?

A. Lengvai užmiega ir lengvai pabunda, pabudęs nebūtinai ima verkti.
B. Lengvai užmiega, lengvai pabunda. Pabudęs tėvus kviečia garsiai ir daug verkdamas.
C. Miega daug ir ilgai, lengvai užmiega, bet sunkiai prabunda. Prabudęs ima verkti.
D. Sunkiai užmiega, o miegodamas dažnai prabunda. Atsikėlęs po miego verkšlena.

Kaip jūsiškis reaguoja į pašalinius garsus?

A. Pašaliniai garsai trumpam atkreipia vaikelio dėmesį.
B. Pašaliniai garsai erzina, pravirkdo. Atrodo, kad mažylis pyksta.
C. Mažylis į pašalinius garsus nereaguoja arba beveik nereaguoja, ypač jeigu nėra labai garsūs.
D. Vaikas tampa neramus, dirglus, ima verkšlenti.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 9:53 AM | Žinutė # 10
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Du arba trys atsakymai A – vaikas sangvinikas
Užaugęs jis bus linksmas, nerūpestingas ir optimistas. Toks vaikas mėgsta bendrauti ir yra mėgstamas, visada pasirengęs padėti kitiems. Tačiau žada neapgalvojęs ir todėl ne visada geba ištesėti pažadą. Sangvinikas mažylis nemėgsta monotonijos, linkęs dažnai keisti veiklą, todėl ypatingų laimėjimų gali ir nepasiekti. Jis lengvai susipažįsta ir geba ilgiau išlaikyti gerus santykius su aplinkiniais, nors, kaip ir cholerikas, labiau yra kalbantis ir veikiantis, negu besiklausantis žmogus. Jis elgiasi ne taip impulsyviai, tad, aplinkinių nuomones, tai gana draugiškas ir patikimas žmogus. Sangvinikas – tai neabejotinas lyderis, kuris lengvai imasi atsakomybės ir paprastai lengvai susitvarko su rūpesčiais.

Du arba trys atsakymai B – vaikas cholerikas
Greitai užsiplieskia, greitai nurimsta. Jis labai aktyvus, energija liejasi per kraštus. Atpažinti tokį žmogų bendraudami galime iš jo greitos ir garsios kalbos, įtaigaus gestikuliavimo. Aplinkinių požiūris į jį atsargus, nes jis nemoka valdyti savo emocijų ir greit užsiplieskia. Žmonės sako, kad cholerikas yra sunkiai prognozuojamas. Todėl jo vengia. Į kitų pastabas dėl grubaus elgesio cholerikas dažniausiai reaguoja nustebdamas ir nuoširdžiai negali patikėti, kad jo žodis, gestas ar veiksmas galėjo ką nors įžeisti. Apskritai jis yra ne per geriausios nuomonės apie kitus, todėl energingai imasi vadovauti aplinkiniams. Nepaklūstantiems būna negailestingas. Paklusti jam yra gana sunku, nes choleriką valdo nuotaikos ir įkvėpimas. Todėl dažnai jo dėmesys ir entuziazmas kam nors greitai atšąla ir jis numoja į tai ranka. Dėl šių savybių choleriko su kitais žmonėmis nesieja tvirtesni ryšiai. Įdomiausia tai, kad būdamas energingas optimistas jis visiškai tokiais santykiais pasitenkina.

Du arba trys atsakymai C – vaikas flegmatikas
Augdamas ir užaugęs jis bus šaltakraujis. Flegmatikai nelengvai susijaudina, bet sunkiai ir nusiramina, yra valingi ir principingi, atsargūs, nemėgsta viešumos. Flegmatikas – tai žmogus, kuris galvoja ramiai, nuosekliai ir veikia viską gerai pasvėręs. Bendraudamas su kitais linkęs labiau klausytis nei kalbėti. Kitus kartais erzina lėta flegmatiko galvosena ir veiksmai, tačiau šias neigiamas savybes atperka jo patikimumas. Mat jis nesišvaisto žodžiais ir jei pažadėjo – ištesės. Tai, ką flegmatikas jaučia ir išgyvena, neatspindi nei laikysena, nei kalba. Kartais aplinkiniai flegmatiką skuba apkaltinti šaltumu ir nejautrumu. Tačiau gyvenime retai sutinkami gryni tipai, o daug dažniau temperamentų mišiniai su vyraujančiu vienu ar kelių temperamentų tipu. Taigi toks kaltinimas dažnai yra perdėtas.

Du arba trys atsakymai D – vaikas melancholikas
Augdamas ir užaugęs bus jautrus, nepatiklus, nuolat ras priežasčių nerimauti, įžvelgs sunkumus ir kliūtis. Melancholikas ko nors imdamasis daugiausia galvoja ne apie sėkmę, o apie tai, kaip išvengti nesėkmės. Jis turi stiprų pareigos jausmą, todėl prieš žadėdamas ilgai svarsto, ar tikrai galės ištesėti. Melancholikas – tai jautrus ir pasyvus žmogus, linkęs nuolat nerimauti dėl pavojų, kuriuos įžvelgia aplinkoje. Melancholiką bendraujant galima atpažinti iš graudžios veido išraiškos ir verkšlenančios balso intonacijos. Dažnai jis laikosi atokiau nuo visų. Tai uždaras, nemėgstantis didesnių susibūrimų, nelaimingas žmogus. Tačiau reikia pripažinti, kad žmogui, norinčiam išsiverkti ir ieškančiam paguodos, melancholikas – puikiausia draugija.

Visos trys raidės skirtingos – tikėtina, kad vaiko temperamentas maišytas. Dominuojantis temperamento tipas išryškės vėliau.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 10:05 AM | Žinutė # 11
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Kaip padėti nerimastingam vaikui?

Vaikų dėmesio, koncentracijos, mokymosi ir rezultatų mokykloje stoka kasdien tampa vis rimtesne bei sudėtingesne problema. Sunku visiškai aprėpti ir suvokti šios problemos mastą.

Viena vertus, vaikai yra vaikai: negalėjimas nustygti ir išsėdėti vienoje vietoje vaikystės ar paauglystės metu yra priimtinas bei tikėtinas elgesys. Kita vertus, didžioji dalis vaikų numatytu laiku gali susikaupti, kontroliuoti save ir produktyviai išnaudoti nustatytą laiką (pvz., pamokos metu). Todėl labai svarbu nustatyti ribas ir parametrus. Kai vaikai juos nuolat peržengia, tenka diagnozuoti dėmesio stokos ir hiperaktyvumo sindromą (DSHS, angl. ADHD - Attention Deficit/Hyperactivity Disorder).

Per pastaruosius du dešimtmečius gerokai pagausėjo vaikų, kuriems diagnozuojamas vadinamasis DSHS. Vaikų psichologijos ir psichiatrijos ekspertai laikosi nuomonės, jog šis sindromas gana dažnai diagnozuojamas vaikams. Remiantis statistikos duomenimis, DSHS yra dažniausia vaikų ir paauglių psichikos problema. Tačiau tenka konstatuoti, kad vaikui, nors ir turinčiam tipiškus šios ligos simptomus, DSHS nėra visada nustatomas. Nemaža dalimi tai lemia pedagogų inercija, neigimas, nenoras „išskirti vaiką" iš kitų mokinių ir t.t.

Kita vertus, visuomenės ir medikų dėmesys šiam sindromui gerokai padidėjo. Jis atpažįstamas kur kas dažniau. Tai lėmė visuomenei ir tėvams teikiama gausi informacija. Šis sindromas yra palankiau sutinkamas, nebėra vadinamas stigmatiniu psichiatriniu susirgimu. Svarbu pažymėti tai, kad DSHS gydyti naudojami vaistai yra iš tiesų labai efektyvūs. Juos vartojančio vaiko elgesys, koncentracija, mokymosi rezultatai neatsilieka nuo bendraamžių. Šį sindromą labai svarbu diagnozuoti ir gydyti kuo anksčiau.

DSHS simptomai išryškėja gana anksti - nuo dvejų metų amžiaus. Dažniausiai DSHS išryškėja ir ikimokykliniame amžiuje. DSHS simptomus galima suskirstyti į 3 kategorijas: dėmesio sutrikimas, impulsyvumas ir padidėjęs aktyvumas.

Kaip jau minėjau, DSHS dažniausiai išryškėja padidėjusiu judrumu, dėmesio ir koncentracijos stoka, nepagrįstais bei neapgalvotais žodžiais ar veiksmais. Vaikai negali nusėdėti vietoje (bėgioja, kai kiti bendraamžiai sėdi), negali sulaukti savo eilės, anksti pavargsta, dažnai nebaigia veiklos ar nepasiekia norimų rezultatų (jiems greitai nusibosta, darosi neįdomu ir t.t.). Rimtesniais atvejais, ypač paauglystėje, šis sindromas gali išryškėti nepaklusnumu, taisykių nepaisymu, kitų vaikų skriaudimu. Tokie paaugliai neretai įjunka į pavojingus bei žavingus įpročius ar veiklą (rūkoma, vartojamas alkoholis, anksti pradedamas seksualinis gyvenimas, vagiama, neatsakingai vairuojama ir t.t.). Tokiu būdu itin nukenčia vaikų bendravimas, santykiai su bendraamžiais, mokytojais ir tėvais. Neretai suprastėja mokymosi rezultatai, nustojama lankyti mokyklą ir pan.

Tikroji DSHS priežastis nėra žinoma. Pastebėta, jog DSHS dažniau pasitaiko tarp šeimos narių. Kitaip tariant, šis sindromas paveldimas iš kartos į kartą. Šį fenomeną nelengva paaiškinti: ar tai yra paveldėjimas ir genetiniai pokyčiai, ar tai daugiau yra susiję su auklėjimu, aplinka, šeimos narių elgesiu (pastebėta, kad žmonės, vaikystėje sirgę DSHS, vėliau tampa impulsyvesniais, jiems sunku išlaikyti dėmesį). Svarbu pažymėti ir tai, jog itin paplitęs paaiškinimas, kad tokį elgesį paaštrina suvartojamo cukraus kiekis ar maistiniai dažai, nėra įrodytas ir nesusijęs su DSHS.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 10:06 AM | Žinutė # 12
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
DSHS vadovaujasi šiais 3 principais ir metodais:

•Mokymosi įgūdžių skatinimas ir darbingos aplinkos kūrimas. Namuose ar mokykloje reikėtų sukurti darbo aplinką, kurioje kuo mažiau būtų pašalinių dirgiklių. Šiuos vaikus reikėtų skatinti produktyviai dirbti trumpesnį laiko tarpą, stengtis daryti trumpas pertraukas. Šiems vaikams reikia griežtesnės darbotvarkės, stengtis pamokas ruošti tuo pačiu metu ir t.t. Mokykloje tokius vaikus patartina sodinti atskirai, išrinkti kuo nuošalesnį stalą. Nuolatinis režimas ir dienotvarkė - tai vienas esminių būdų pasiekti geresnių akademinių rezultatų.
•Elgesio terapija ir ugdymas. Šio psichologinio moduliavimo esmė yra vaiko elgesio ugdymas ir keitimas. Tokiu būdu skatinama susikaupti, ignoruoti pašalinius dirgiklius, atsipalaiduoti, ugdyti kantrybę.
•Vaistai vartojami jau nuo 1920 -ųjų metų. Keli stimuliantai, pagerinantys dėmesį, savikontrolę ir susikaupimą, vartojami gana dažnai. Apie 70 - čiai procentų vaikų, besiskundžiančių DSHS, šie vaistai padeda. Dažniausiai vartojami vaistai yra „Ritalin" (methylphenidate) ir „Adderall" (dextroamphetamine/amphetamine). Pagrindinis pašalinis šių vaistų poveikis - apetito sumažėjimas ir nemiga. Šiuos vaistus reikia labai atsargiai dozuoti, stebėti vaiko savijautą ir atitinkamai keisti vaistų dozę.
Taip pat labai norėčiau pateikti keletą praktinių patarimų, kaip padėti DSHS besiskundžiančiam vaikui:

•Tuo metu, kai vaikas ruošiasi skaityti ar imtis namų darbų, stenkitės laikytis tylos. Išjunkite televizorių ar radiją, sumažinkite apšvietimą, nekalbėkite ir neklausinėkite savo atžalos.
•Tiesą sakant, tyli ir rami muzika padeda susikaupti. Tam, jog vaikas sugebėtų susikoncentruoti, į pagalbą pasitelkite ramią, neįkyrią muziką.
•Vaiką skatinkite intensyviai dirbti tik trumpą laiko tarpą. Darbo metu patarkite jam daryti trumpas pertraukas.
•Padėkite vaikui organizuoti dienotvarkę, tam tikrą rutiną. Tuo pačiu metu ruošiami namų darbai bus kur kas geriau atlikti.
•Kiekvieną vakarą patartina su vaiku praleisti 10 - 15 minučių. Sumažinkite šviesas, išjunkite televizorių, leiskite vaikui atsipalaiduoti, nurimti ir pasiruošti miegoti.
•Venkite kofeino turinčių gėrimų.
•Paskatinkite vaiką reguliariai sportuoti ir mankštintis.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 10:08 AM | Žinutė # 13
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Hiperkinezinio elgesio sindromas

Hiperkinezinio elgesio sindromas - tai vaikų elgesio sutrikimas. Juo sergantys vaikai - hiperaktyvūs vaikai. Pastaruoju metu šis sutrikimas dažnėja. Populiacijoje tokių vaikų 3 - 8 proc. Dažniau serga berniukai (santykis 3:1). Sindromas prasideda ikimokyklinio amžiaus vaikams. Jau pirmaisiais metais tokie vaikai būna „sunkaus charakterio" - sunkiai užmiega, nenoriai pripranta prie naujo maisto, yra labai judrūs. O į gydytojus dažniausiai kreipiamasi, kai vaikas pradeda lankyti mokyklą (ten reikia laikytis tvarkos, atlikinėti užduotis).

Priežastys

Didžiausia įtaka tenka paveldėjimui. Abu ar vienas iš tėvų dažnai vaikystėje buvo hiperaktyvūs ar turėjo dėmesio sutrikimų. Kita priežasčių grupė - psichosociainės priežastys: nepilnos šeimos, žemas socialinis sluoksnis, mityba (dažai, konservantai, lengvai pasisavinami angliavandeniai), kompiuteriniai žaidimai, animaciniai filmukai.
Tokiems vaikams nustatomas noradrenalino ir dopamino apykaitos sutrikimai smegenyse.

Požymiai

•Hiperaktyvumas: tokie vaikai nuolat juda, sukiojasi, laksto, laipioja, yra perdėtai plepūs.
•Impulsyvumas: kišasi į kitų vaikų žaidimus, pokalbį, šaukia atsakymą dar mokytojai nebaigus klausimo.
•Nedėmesingumas: nesutelkia dėmesio, neišlaiko dėmesio ties užduotim ar žaidimu, nesilaiko instrukcijų, nesugeba organizuoti užduočių iš eilės, vengia užduočių, kur reikalingas ilgas susikaupimas, yra užmaršūs, pameta daiktus.
Intelektas paprastai būna normalus, bet tokie vaikai prasčiau mokosi dėl negebėjimo susikaupti - jų dėmesį nuolat patraukia vis kitas dirgiklis. Sutrikimas diagnozuojamas, kai pasireiškia bent šeši požymiai.

Klasifikacija

Skiriami trys sutrikimo tipai.

•Mišrus (turi visų minėtų simptomų).
•Dėmesio sutrikimas.
•Hiperaktyvus (vyrauja tik judrumas. Toks vaikas gali gerai mokytis, sutelkti dėmesį).
Gydymas

•Psichoterapija (elgesio, dėmesio sukaupimo, paskirstymo mokymas, bendravimo įgūdžių lavinimas, tėvų mokymas).
•Speciali pedagoginė pagalba (modifikuota programa, specialus sąsiuvinys, kur mokytojai surašo namų darbų užduotis, o tėvai pasirašo ir pan).
•Gydymas vaistais (psichostimuliuojantys, SSRI). Vaistai padeda sutelkti dėmesį, taigi vaikas kurį laiką turi galimybių įgyti naujų įgūdžių.
Ligos eiga ir prognozė

Iki pusės atvejų simptomai dingsta iki paauglystės, kiti lieka visą gyvenimą. Suaugusiems mažiau išreikštas motorinis aktyvumas (judrumas), tačiau išlieka dėmesio sutrikimas, impulsyvumas ir kt. Dažnai suaugusiems išryškėja kitos, gretutinės ligos - nerimo sutrikimai, asocialus elgesys, nuotaikos sutrikimai (depresija, manija), rizikingas gyvenimo būdas (nesaugūs lytiniai santykiai, nusikalstamumas), alkoholizmas, narkomanija, asmenybės sutrikimai, savižudiškas elgesys.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 10:12 AM | Žinutė # 14
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Mušamų vaikų intelektas būna žemesnis

Vaikai, prieš kuriuos tėvai naudojo fizinę jėgą, turi žemesnį intelekto koeficientą. Tai įrodė tyrimas, kuriame dalyvavo šimtai JAV vaikų.

„Visi tėvai nori protingų vaikų. Tyrimas įrodo, kad pliaukštelėjimų vengimas ir elgesio kontroliavimas gali duoti gerų rezultatų", - teigia vienas iš tyrėjų Murray`us Strausas iš Niu Hempširo universitetas.

M. Strausas atmetė teiginius, kad mušami vaikai dažniausiai kyla iš šeimų, kurios neturi galimybių jiems suteikti tinkamo išsilavinimo. Esą tai galėtų būti faktorius, kuris sumažina jų intelekto koeficientą. Pasak tyrėjo, jis įvertino pašalinius veiksnius.

„Aš esu įsitikinęs, kad pliaukštelėjimai vaikui gali sukelti jo vystimosi ir protinių gebėjimų sulėtėjimą", - „LiveScience" teigė tyrėjas.

Mokslininkai tyrė dvi vaikų grupes: 806 vaikus nuo 2 iki 4 metų ir 704 vaikus nuo 5 iki 9 metų.

Įvertinę jų gebėjimus kartą, mokslininkai vėl vertino jų intelekto koeficientą po kelerių metų.

Pirmosios grupės vaikų intelekto koeficientas buvo 5 taškais žemesnis. Vyresnių vaikų grupės koeficientas buvo žemesnis 2,8 taškais.

Rezultatas, pasak tyrėjo, - stulbinantis. Jo teigimu, intelekto koeficiento taškų sumažėjimas buvo skaičiuojamas jau įvertinus išsilavinimo, pajamų, auklėjimo ir kitų faktorių įtaką.


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
gincaryceData: Trečiadienis, 2012-04-25, 2:00 PM | Žinutė # 15
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 5
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Sveiki. Tikiuosi labai neužpyksit, kad aš čia gal ne į temą, bet labai reikia pagalbos. Gal galėtumėt padėti ir užpildyti anketą, skirtą tėvams, auginantiems 4-7 metų vaikučius :)

http://www.manoapklausa.lt/apklausa/353879556/1/
 
Forumas » MAMA IR VAIKAS - būsimų ir esamų mamyčių pokalbiai apie vaikučius » PASLAPTYS AUGINANT VAIKUČIUS » Vaikų tipai: kinestetikai, audialai, indigo, hyperaktyvūs (informacija)
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:


Copyright MyCorp © 2024