...
 TEŠLOS - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Krla  
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » VIRTUVĖS PASLAPTYS » TEŠLOS (receptai)
TEŠLOS
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-18, 4:02 PM | Žinutė # 1
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Scharpejos mieline tesla

aš paveluotai bet mano močiūtės mielinė tešla.
Išeiga gaunasi apie 2kg na aš jei kepu tai visai giminei Jei išeigos norite mažesnės atitinkamai dalinkite visus produktus pusiau
Jums reikės:
2kg miltų
1l pieno
50g mielių (kietų, nesušalusių)
1st. be kaupo cukraus
šaukštas druskos
0,5 stiklinės aliejaus
2vnt Kiaušinių

Paruošimas:
pradžioj truputėli mažiau nei pusėj stiklinėje šilto (bet ne karšto ir ne šalto) vandens ištirpiname mieles.Įdedame į jas šaukštelį miltų ir paliekame kokiom 15min. kad gerai ištirptų ir šiek tiek pakiltų (nepergyvenkite jei pakilimo nesimato ar susidaro gumbuliukai įdėjus miltų šaukštelį)
Palengva mieles pamaišikime tik į vieną pusę.Tada katile kur minkysite tešlą užkaiskite litrą pieno sumaišytu su stikline cukraus,druskos bei kiaušiniais.Viską palengva maišome katile į vieną pusę kol visa masė išils iki labai šiltos temperatūros (bet ne karštos!!!) Katilą nuimkite nuo viryklės,į masę supilame jau ištirpusias ir šiek tiek pakilusias arba nepakilusias mieles ir viską palengva maišome, geriausia maišyti mediniu šaukštu.Įpilame truputį miltų ir tada supilame aliejų (arba ištirpintą bet ne karštą margariną ar sviestą). Kai viską pamaišėmė tada palengva pilame miltus.Aš kai pilu miltus maišau pradžioj su mediniu šaukštu į tą pačią pusę, jau kai tešla sunkiai sukasi su šaukštu darbą perimu rankomis. Sąžiningai pasakius, tešlą minkau kokių 20-30 min.vis papildama miltus. Svarbiausia nesupilti iškarto visų miltų.Palaipsniui minkyti ir pilti,minkyti ir pilti. Minkome tešlą tol,kol ji nebelimpa prie rankų.Jei Jums tešla atrodo per skysta o miltų jau nėra, tai vadinasi reikia dar paminkyti, miltų daugiau nereikia, nes jei dar dėsite miltų, tešla gali neiškilti arba jei iškils bus labai kieta.Todėl minkome sąžiningai,nors ir labai sunku ir nebejaučiate rankų jau kai tešla nebelimpa, arba limpa tik šiek tiek šiek tiek, uždedame ant katilo rankšluostuką (uždengiame tešlą,tik jokiais būdais ne dangčiu,kad tešla gerai iškiltų jai reikia daug deguonies),katilo dugną kelioliką sekundžių pakaitiname pakėlę virš ugnies ir statome šiltai,kad kiltų :) Po gerų 20min. tešla jau rodo augimo procesą Šiaip ši tešla labai gerai tinka beliašams, pyragėliams su kopūstais,grybais, aguonom,džemu ir kt.įdarais ir visiems kitiems kepiniams kurie verdasi aliejuje. Tirpsta burnoje ir net sekančią dieną nebūna sukietėjusi Orkaitėje geriausia kepti bulkas ir bandeles su varške ar kitais įdarais. Tešla labai kyla bekepant todėl forminių kepinių nepatariu daryti. kad tešla tokia kilni nebūtų tada dėkite daugiau miltų, ji bus kietesnė, bet galėsite tada daryti forminius kepinius (panašius į krokodilą).
Jei tešlą norite daryti su priemaišom, na tarkim su razinom, riešutais ar kitais prieskoniais tai šituos prieskoniu į tešlą dėkite pačiame minkymo gale. Na lyg ir viskas, jei kils kokių klausimų rašykite :) SKANAUS


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-18, 4:05 PM | Žinutė # 2
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Iš mielinės tešlos kepami įvairūs kepiniai: pyragas, bandelės, spurgos, keksas. Kuo daugiau dedama į šią tešlą sviesto, kiaušinių, cukraus, tuo daugiau reikia dėti mielių. 1 kg miltų dedama 30 – 60 g mielių. Per šaltas arba per karštas skystis trukdo mielėms kilti, todėl jos skiedžiamos tik šiltu vandeniu arba pienu ( ne daugiau kaip 30 °C). Prieš maišant tešlą, miltai išsijojami. Įmaišyta tešla apibarstoma miltais (nestorai), pastatoma šiltai, uždengiama rankšluosčiu arba medžiagos skiaute (tik ne dangčiu) ir paliekama kilti. Tešlai iškilus (po 2 – 3 h), ji šiek tiek paminkoma ir vėl paliekama kilti. Šitaip pašalinamas nereikalingas anglies dioksidas, mielės gauna daugiau deguonies, tada tešla ir kepiniai geriau kyla. Mielinę tešlą galima paruošti 2 būdais: su įmaišalu ir be įmaišalo. Su įmaišalu tešla daroma pagerintiems pyragams (pvz. šventinis pyragas). Pirmiausia paruošiamas įmaišalas – skysta tešla. Į vandenį arba pieną įleidžiamos mielės, suberiama pusė miltų ir pusė cukraus. Paruoštas įmaišalas 1 h laikomas šiltai, kol pakyla (jo turi pasidaryti dvigubai daugiau), tada sudedama visa pavilga, druska, likusieji miltai. Tešlą reikia minkyti tol, kol ji nustoja lipti prie rankų ir prie indo sienelių. Kad tešla jau gerai išminkyta, rodo jos paviršiuje imantys kilti burbuliukai ir savitas švilpčiojantis garsas. Išminkyta tešla laikoma 2 – 3 h, kol galutinai pakyla. Tešla (taip par ir įmaišalas) baigiami kildinti, kai ima slūgti. Tada iš jos formuojami kepiniai. Be įmaišalo ruošiama tešla iš karto įmaišoma su pavilga, išminkoma ir leidžiama jai kilti. Iškilusi tešla paminkoma ir vėl leidžiama kilti. Kepinys blogėja, įgauna rūgštoką prieskonį, jei įmaišalas arba tešla laikomi per ilgai. Paprastai kildinama 2 – 3 h (nelygu, koks pavilgos kiekis). Paprastai mielinei tešlai 1 kg miltų imama 1 šaukštelis druskos, 1 šaukštas cukraus, 3 šaukštai riebalų, 2 kiaušiniai, 2 stiklinės skysčio (pieno, vandens arba jų lygių dalių mišinio) ir 30g mielių. Suformuoti kepiniai uždengiami medžiagos skiaute ir 15 – 20 min. palaikomi šiltai, kol pakyla. Tada ištepami plaktu kiaušiniu ir iškepami orkaitėje. Vietoj kiaušinio galima tepti pienu su kava, pienu su cukrumi arba vandenyje išplaktu baltymu (kai norima kad kepinių paviršius būtų tamsus). Jei kepiniai kepami ne orkaitėje, o keptuvėje, kiaušiniu jų netepkite. Prieš įšaunant kepinį orkaitė įkaitinama 200 – 230 °C. Pakepus 15 – 20 min., temperatūra sumažinama iki 180 °C ir baigiama kepti. Ar kepinys iškepęs, sprendžiama iš jo spalvos (jis būna aukso atspalvio).

Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-18, 8:13 PM | Žinutė # 3
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Mielinės tešlos blynai
Ingredientai:
Kvietiniai miltai, 250 gramų
Pienas, 2 stiklinės
Kiaušiniai, 1 vienetas
Mielės, 20 gramų
Sviestas, 2 šaukštai
Druska, pagal skonį
Cukrus, truputį
Aliejus, truputį
Gaminimas:
Stiklinėje pieno išmaišomos mielės, įberiama truputį cukraus, žiupsnelis miltų ir šiltai, kad pakiltų. Į pakilusią masę supilamas likęs pienas, visi miltai, sudedami kiaušinių tryniai, įberiama druskos. Viską išmaišius, supilamas ištirpintas sviestas, sukrečiami išplakti baltymai ir kiek palaikoma, kad pakiltų. kepami keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tiekiami apšlakstyti sviestu.


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-18, 8:21 PM | Žinutė # 4
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Mielines spurgos

Reikia:

Miltų 0,5 kg.
Mielių 0,03 kg.
Cukraus 0,05 kg
Pieno 0,125 kg.
Svieto 0,1 kg.
Kiaušinių 2 vnt.
Trynių 1 vnt.

Įdarui:
uogienės ar džemo
Pabrstymui:
cukr. pudros
Kepimui:
riebalų apie 0,7 kg.

Paruošimas:

Paruošti mielinę tešlą. Sviestą, cukrų sudėti į pieną, pašildyti, sudėti miltus, šiek tiek pakildintas mieles, galop kiaušinius. Gerai išminkyti. Palikti pakilti. Iškočioti apie 0,5 cm. Išspaudyti blyneliais, ant pusės jų uždėti skoningos uogienės ar džemo, kraštus aptepti baltymais, užvožinti pliku blyneliu. Truputi pakildinti. Virti riebaluose. Apipudrinti.


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-18, 8:24 PM | Žinutė # 5
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Mielines desreliu spurgos

miltai, 2 stiklinės
Mielės, presuotos, 35
Pienas, 75 mililitrai
2 vienetai
Margarinas, 25 gramai
Dešrelės, mažos, 18
Druska,
Aliejus,

Gaminimas:
Iš tešlai skirtų padaryti mielinę tešlą, ją apie 1 val. Po to tešlą padalinti į 18 Imti vieną gabaliuka, padaryti dėti į vidų dešrelę, užlenkti ir padaryti pailgos formos spurgutę. Virti gerai įkaitintam aliejuje, kol gražiai paruduos. Skanaus.


Rasos saldainių karalystė

 
raskaData: Pirmadienis, 2010-10-18, 8:26 PM | Žinutė # 6
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Mieliniai rageliai

500 g miltų
20 g šviežių mielių (7 g sausų)
250 ml pieno
100 ml pasukų (jogurto)
1 kiaušinis
25 ml aliejaus
1 v. š. cukraus
1 a. š. druskos
100 g sviesto
sezamo sėklų ar kmynų rageliams pabarstyti

Mieles ištrinti su 1 a. š. cukraus, 1 a. š. miltų ir šiek tiek šilto pieno. Šiltai palaikyti 10 – 15 min., kol susidarys kepurėlė.

Miltus persijoti į dubenį, sumaišyti su druska, padaryti duobutę, supilti mieles, o tada paeiliui sudėti visus likusius produktus, išskyrus sviestą (kaušinį išplakti ir pusę supilti į tešlą, o kitą pusę pasilikti bandelėms aptepti). Užminkyti minkštą tešką. Galiausiai įminkyti ištirpintą ir ataušintą sviestą. Gerai išminkyti. Jei reikia, dar įberti 1 – 2 v. š. miltų.

Pridengti tešlą ir šiltai kildinti 30 – 40 min. Pakilusią tešlą padalinti į 18 dalių. Iš kiekvienos dalies suformuoti pailgą paplotėlį ir jį susukti į ragelį. Ragelius sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dar pakildinti 15 min. Aptepti likusiu kiaušiniu ir pabarstyti sezamo sėklomis ar kmynais.

Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol gražiai parus.


Rasos saldainių karalystė

 
Ala78Data: Trečiadienis, 2011-03-16, 5:23 PM | Žinutė # 7
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1518
Apdovanojimai: 12
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Sluoksniuota mielinė tešla

500 g miltų;
Žiupsnelis druskos;
30 g mielių;
Ne daugiau kaip 250 ml pieno;
50-60 g cukraus;
250-300 g sviesto;
1 kiaušinis ir 1 papildomas kiaušinio trynys.
Gaminimas
Miltus persijoti į dubenėlį arba ant lentos. Kauburėlio viduryje padaryti įdubimą, į jį sutrupinti mieles, įberti 50 g cukraus ir pilti drungną pieną. Atsargiai išmaišyti kauburėlio vidurį. Jį apibarstyti miltais ir uždengus 15 min. laikyti vėsioje, be skersvėjų vietoje. Paviršiuje turi atsirasti įtrūkimų. Ant miltų kauburėlio kraštų dėti kiaušinį, berti druską bei likusį cukrų. 100 g sviesto ištirpinti nedideliame kiekyje šilto pieno ir supilti į kauburėlio vidurį. Viską bendrai sumaišyti. Jei tešla per kieta, galima įpilti dar šiek tiek pieno. Tešlą padaužyti, kol ims darytis pūslės ir ji lengvai atsiskirs nuo pagrindo. Tada uždengti švariu lininiu audeklu ir dar kartą apie 30 min. palikti vėsioje vietoje, kad iškiltų. Tešlos kiekis turi padidėti dvigubai.

Iškočioti ¾ cm storio keturkampį. Likusį šaltą sviestą supjaustyti plonais gabaliukais ir dėti ant pusės tešlos. Palikti laisvus kraštus. Užlenkti kitą tešlos dalį, kraštus truputį suspausti ir iš abiejų pusių kočioti, kol tešla bus 1 cm storio. Tuomet dar kartą perlenkti ir vėl kočioti iki 1 cm storio. Tai kartoti dar keturis kartus. Tešla kočiojant neturi sušilti, jei reikia, ją apgaubti plėvele ir tarp kočiojimų palaikyti šaldytuve.

Tešlą apie 10 min. laikyti šaltoje vietoje, paskui suformuoti kepinį. Tešla dar kartą turi pakilti vėsioje vietoje. Tada kepinį aptepti tryniu ir dėti į iš anksto iki 220-225°C temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepimo laikas- nuo 15 iki 45 min. Tai priklauso nuo kepinio formos.


http://public.fotki.com/alaala/fm-group-kvepalai-i/
 
raskaData: Šeštadienis, 2011-06-18, 6:32 PM | Žinutė # 8
forumo siela
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 20743
Apdovanojimai: 90
Reputacija: 40
Statusas: Atsijungęs
Receptukas tinkantis viskam chi
380 g miltu
250 g pieno
30 g sviesto dazniausiai pilu alieju
2v/s cukraus
1a/s druskos
1.5 a/s sausu mieliu

pagal si receptuka kepu bandeles,berdu zagarelius, spurgytes,kepu pica,batona(duonkepeje) zodziu universalus receptukas gaminu


Rasos saldainių karalystė

 
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » VIRTUVĖS PASLAPTYS » TEŠLOS (receptai)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024