...
 Dantų skausmas jų priežiūra - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Krla  
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SVEIKATA, LIGOS » Dantų skausmas jų priežiūra (pasidalinkime patarimais)
Dantų skausmas jų priežiūra
ausroteaData: Pirmadienis, 2010-03-08, 4:45 PM | Žinutė # 1
forumo tauškutė
Grupė: Administratorė
Žinutės: 4166
Apdovanojimai: 34
Reputacija: 14
Statusas: Atsijungęs

Kaip gydote skaudantį dantuką? Ką daryti kad dantys negestų? Nuo kada vertėtų pradėti valyti dantukus vaikui?

 
greituteData: Penktadienis, 2010-04-16, 9:36 PM | Žinutė # 2
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Puikiai žinome, jog dantų skausmas – vienas nemaloniausių žmogų kamuojančių skausmų. Tačiau jeigu pradeda skaudėti dantį, vargu ar iškart galime papulti pas dantų gydytoją, kadangi eilės šiais laikais tikrai didelės, todėl reikia registruotis iš anksto. Bet juk dantų skausmas nepalauks. Todėl siūlome jums keletą naminių priemonių, kaip atsikratyti danties skausmo.

* Lygiomis dalimis sumaišykite druską, ir smulkiai sutrintus česnakus ir svogūnus. Šią masę uždėkite ant skaudamo danties ir prispaudę gabalėliu vatos palaikykite 10 – 15 minučių.
* Taip pat padeda ant skaudamo danties uždėta sutrinto laukinio česnako stiebų tyrė arba šio augalo lapas.
* Dantų skausmas pareis, jeigu ant skaudamo danties uždėsite gabalėlį gryno propolio (bičių pikio). Prispaudę jį vatos tamponėliu palaikykite 15 – 20 minučių.
* Skaudant dantį rekomenduojama pakramtyti plačialapio gysločio šaknies, stiebo arba lapų, arba paskalauti burną šio augalo žolės nuoviru.

 
greituteData: Penktadienis, 2010-04-16, 9:38 PM | Žinutė # 3
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Ūminis ir lėtinis dantų skausmas: skausmo malšinimas bendrojoje odontologo praktikoje

Apie 90 proc. atvejų veido ir žandikaulių srities skausmų priežastys yra endodontinės kilmės, kai būtina gydyti patekus infekcijai. Nors skausmas pasireiškia ne visuomet – tik apie 25 proc. atvejų, – jo pobūdį dantų gydytojas turi įvertinti visuomet labai atidžiai. Plačiau apie ūminį ir lėtinį dantų skausmą kalbame su Kauno medicinos universiteto Dantų ir burnos ligų klinikos docente dr. Nijole Kelbauskiene.

Dantų ligos ir skausmo pobūdis

Dantų ėduonies pradžia – danties audinių cheminės sudėties pokyčiai (matomi kaip danties emalio dėmė), reagavimas į cheminius ir temperatūros dirgiklius. Kai dėl demineralizacijos ir audinių struktūros pasikeitimo susiformuoja danties defektas, simptomų stiprumą lemia pažeidimo laipsnis. Jeigu danties nervas dar nepažeistas, skausmas praeina tik pašalinus dirgiklius (mechaninius, šalčio, karščio ir pan.). Jeigu liga komplikuojasi, galimi ir danties pulpos pažeidimai bei vadinamųjų endodontinių ligų (pūlingų ir nepūlingų pulpitų, pulpos gangrenos ir nekrozės, apydančio audinių uždegimo ir kt.) išsivystymas. Pulpos gangrena ir nekrozė – tai potencialus infekcijos organizme šaltinis, sepsio, įvairių širdies, kraujagyslių bei inkstų ligų priežastis. Kartais tokia infekcija gali pasunkinti jau esamų ligų eigą, o kartais – būti jų priežastis.

Karieso, danties nervo uždegimo, šaknies viršūnės bei pulpos pažeidimų sukeltas skausmas skiriasi. Sergant pulpitu, patiriami priepuolio pobūdžio, labai ūminiai, aštrūs, naktį sustiprėjantys skausmai. Kuo uždegimas mažesnis, tuo trumpesni skausmo priepuoliai. Negydant jie trunka vis ilgiau. Nepūlingo uždegimo simptomus gali malšinti šilumos procedūros, o pūlingo – šaltis. Sergant pulpitu, reaguoja ir apydančio audiniai, skausmas plinta į skruostus, ausį, ranką – simptomai gali priminti veido neuralgiją, herpes zoster ir kt.

Ilgai negydant, skausmai intensyvėja, ir pūlingas ekskudatas gali per kaulą, itin skausmingai pažeisdamas ir antkaulį, prasiveržti ir po minkštaisiais audiniais (edema).

Skausmas yra įrodymas, kad ligos eiga yra ūminė. Lėtinės ligos vystosi be skausmo, ilgai, kartais – net kelerius metus, kartais paūmėdamos.

Veido ir žandikaulių sąnarių skausmai dažniau pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms. Gali būti įvairių šio tipo skausmų priežasčių. Neretai patiriamas skausmas dėl sąkandžio pokyčių, netekus ir ilgesnį laiką neprotezuojant dantų.

Profilaktikos svarba

Pacientų mokymas ir dėmesys dantų bei burnos higienai turėtų būti ne tik odontologų bei burnos higienistų, bet ir bendrosios praktikos gydytojų bei slaugytojų vienas iš darbo barų. Kadangi daugelis dantų ligų vystosi be simptomų, bent du kartus per metus pacientai turėtų pasitikrinti profilaktiškai. Tai ypač aktualu tiems žmonėms, kuriems planuojamos atlikti organų ir sąnarių protezavimo operacijos. Organizmas turi būti apsaugotas, kad infekcija iš dantų nepatektų į kraujotaką. Pavyzdžiui, jeigu endodontinis gydymas buvo nekokybiškas ir danties struktūrose liko infekcijos sukėlėjų, vystosi lėtinis apydančio audinių uždegimas. Tai itin pavojinga.

Odontologinio skausmo malšinimo ypatumai

Medikamentinė pagalba veiksminga, kai pašalinamos ligos priežastys. Įrodyta, kad veiksmingiausiai pulpos uždegimą slopina kalcio preparatai (kalcio hidroksidas). Analgetikai taip pat reikalingi. Odontologijos praktikoje taikomi specifiniai medikamentai uždegimui ir trumpalaikiam skausmui slopinti: deksketoprofenas (Dolmen), ketorolako trometaminas (Ketanov), nimesulidas (pvz., Nimesil), diklofenakas (pvz., Dicloberl bei Dicloberl retard).

Kaip ir kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, deksketoprofenas (Dolmen) turi uždegimą, skausmą ir karščiavimą slopinančių savybių. Jis skiriasi nuo kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo stipriu skausmą malšinančiu veikimu, kurį iš dalies lemia deksketoprofeno centrinis poveikis. Tyrimų in vivo metu su žiurkėmis nustatyta, kad deksketoprofeno analgezinis poveikis yra du kartus stipresnis negu ketoprofeno ir 10–20 kartų nei diklofenako, laikomo “auksiniu standartu”.

Dozėse iki 25 mg imtinai deksketoprofeno (Dolmen) skausmą malšinantis aktyvumas yra proporcingas dozei; analgezinio veikimo trukmė – 4–6 val.



 
pumpurelisData: Sekmadienis, 2010-04-18, 4:03 PM | Žinutė # 4
forumo veteranė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 13349
Apdovanojimai: 58
Reputacija: 13
Statusas: Atsijungęs
labai baisus skausmas ,aš tai ačiū dievui tik du kiaurus dantis turėjau savo gyvenime ir nei vieno išrauto spaunu per petį tikiuosi ,kad taip ir toliau dr

 
GabiskaData: Pirmadienis, 2010-04-19, 4:30 PM | Žinutė # 5
forumo senbuvė
Grupė: Senjoros moderatorės
Žinutės: 7323
Apdovanojimai: 48
Reputacija: 28
Statusas: Atsijungęs
Nuslopinti skaudamą dantį, jei nepadeda lašiniai, naudodavau Dolmeną, dabar dar bandysiu kelis greitutes pasiūlytus būdus liuks


Mano rankdarbių pasaulis
 
studentasData: Sekmadienis, 2012-03-04, 10:49 AM | Žinutė # 6
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Laba diena,

Vilniaus Universiteto Žalgirio klinikoje Odontologijos instituto 4 kurso studentų terapiniams darbams renkama vaikų grupė iki 10 metų dantų gydymui, dantų silantavimui (karieso profilaktika) ir asmeninės burnos higienos mokymui. Paslaugos nemokamos. Norint konsultuotis ir registruotis kreiptis telefonu 8-68459900.

Pagarbiai,
4 kurso studentas
Karolis
 
GiedruteData: Antradienis, 2013-03-19, 3:12 PM | Žinutė # 7
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 2
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Dantų dygimas yra svarbus, bet dar svarbesnė yra jų priežiūra. Norint turėti sveikus ir gražius dantukus būtina juos kruopščiai prižiūrėti. Mažiems vaikams katik išdygusius dantukus gydytojai-odontologai pataria valyti marle arba švaria medžiagėle. Dantukų valymo procedūrą atlikti du kartus per diena - prieš miegą ir po pusryčių, bet idealiausias variantas - valyti po kiekvieno valgio. Kalbant apie dantukų skausmą jiems dygstant, stebuklingų vaistų nėra, tačiau yra tam tikros priemonės, malšinančios dantukų skausmą: guminiai kramtukai, įvairūs plastikiniai daiktai, bet kurie nekelia pavojaus kūdikiui, medžiagos skepetaitės, gintaras ypač baltas, bet kuo stambesnis, kad vaikas neužspingtų. Yra tepaliukai, geliai, bet poveikis tik apie 20 minučių. Kartais galima naudoti ir paracetamolį, bet tik nuo 3 mėnesių ir su gydytojo konsultacija. Daugiau apie dantukus galima paskaityti straipsnelyje dantukų dygimas ir ju laukimas.
 
StudentukeData: Pirmadienis, 2014-02-24, 4:31 PM | Žinutė # 8
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 2
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
NEMOKAMAS vaikų (iki 18 metų) dantų gydymas

Sveiki esu IV kurso odontologijos fakulteto studentė, ir Kaune atlieku vaikų dantų gydymą ir profilaktiką:
Gydome vaikų ėduonį;
Pamokiname vaikus taisyklingai valytis dantukus;
Dengiame krūminių dantukų vageles silantais (kurie sumažina ėduonies atsiradimo tikimybę)
Atliekame fluoro aplikacija (kurie stipriną emalį ir didina atsparumą ėduonies atsiradimui, bei mažina dantų jautrumą aplinkos veiksniams)

Visos procedūros atliekamos su kvalifikuotų gydytojų priežiūra ir tik su kokybiškomis medžiagomis.

Labai kviečiu tėvelius pasirūpinti savo vaikų dantukais, mielai padėsiu.

Būtina išankstinė registracija tel. nr. 865801386
 
lukrecija12Data: Pirmadienis, 2015-09-21, 1:31 PM | Žinutė # 9
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 11
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Vaiko dantų gydymas ir priežiūra man yra tikrai didelė problema, nes vaikas tiesiog to nenori. Jam dantų valymas yra kažkokia katastrofa...
 
ievarats17Data: Penktadienis, 2015-12-11, 9:28 AM | Žinutė # 10
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 12
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Sveiko norėčiau nukrypti nuo temos, nes neradau kur dar tiktų mano klausimas, tačiau galbūt kuri nors esate susidūrusi su priekinių dantų problemomis, prasta išvaizda ? galvoju užsidėti laminates dantims, pažįstamas turi tai džiaugiasi, ir atrodo tikrai gražiai, nes pas jį buvo nuskilęs dantis, o kai užsidėjo laminate atrodo labai gražiai, nepasakysi, kad kažkas pridėta:) kaip jūs manot ? gal ir pačios turit?
 
ruta2620Data: Ketvirtadienis, 2016-09-22, 12:46 PM | Žinutė # 11
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 8
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
turim namie irigatorių, kurio dėka lengviau išvalyti vaikučiui dantukus. O ir nebaisu jam, su malonumu tai daro. Taip pat ribojam saldumynus. Negeriam visų vaisvandenių. Valom tiek su siūlu, tiek su šepetėliu ir viskas :) Bet burnos irigatorius didžiausia darbą daro :)
 
linaaulyteData: Pirmadienis, 2021-05-03, 3:05 PM | Žinutė # 12
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 35
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Sveikos, skaičiau, kad yra rekomenduojama dantis vaikui valyti nuo pirmo pieninio danties išdygimo iki 7–8 metų. Valykite dantis dantų šepetėliu ir dantų pasta bent 2 minutes du kartus per dieną: vieną kartą vakare prieš miegą ir dar vieną kartą kitu dienos metu. Iškilus problemoms kreipiames pas vaikų odontologą Vilniuje mirkt Taigi, rekomenduojame.
 
loteralaurData: Ketvirtadienis, 2021-11-18, 11:21 AM | Žinutė # 13
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 20
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Aš dantis priežiūriu dažniausiai odontologijos klinikose Vilniuje. Patikima ir saugu. buckis
 
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SVEIKATA, LIGOS » Dantų skausmas jų priežiūra (pasidalinkime patarimais)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024