...
 Dietos ir tinkama mityba - Page 4 - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum moderator: Krla  
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SPORTAS, DIETOS, MITYBA » Dietos ir tinkama mityba (informacija)
Dietos ir tinkama mityba
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:34 PM | Žinutė # 46
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kava. Sveika ar ne?

Retai kuris įsisvaizduoja rytą be akis atveriančios kavos puodelio, ar pasisėdėjimą su draugu be pikantiškus pašnekesius pagardinančios kavutės. Puikus stimulas dienos ar pokalbio pradžiai. Kad kava stimuliuoja, mūsų protėviai žinojo nuo senų senovės. Dar devintajame amžiuje kava mėgavosi etiopai. Penkioliktame amžiuje kvapiosios pupelės pasiekė Persiją, Šiaurės Afriką, Turkiją ir Egiptą. Mes, europiečiai, kavą atradome tik septynioliktame amžiuje. O ką mes apie ją žinome?

Kavos rūšys

Nors kavos pasaulyje egzistuoja virš 70 rūšių, populiariausios ir žinomiausios yra dvi.

Arabika - sodraus skonio ir labai kvapni. Kavos kokybė priklauso nuo to, kur ir kaip ji išauginta. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė ir tuo ji skanesnė. Ši kavos rūšis auginama kalnų šlaituose - ten, kur iškrenta daug lietaus.
Robustos - dažniausiai naudojama gaminti tirpiai kavai ir būna maišoma su kitų rūšių kava.

Misteris Kofeinas

Kava į lovą - puiki dienos pradžia. Mieguistai pasilepini nepakartojamu kavos skoniu, ir jau žvaliai šoki iš lovos. Tai - neatsiejamas kavos palydovas, kofeinas. Kofeinas stimuliuoja medžiagų apykaitą, kvėpavimą, kraujotaką, todėl išgėrę stiprios kavos tampame budresni, žvalesni, pagerėja darbingumas. Net sportininkai norėdami pasiekti geresnių rezultatų vartoja kofeiną, tiesa, nemažomis dozėmis. Pasaulio antidopingo agentūra uždraudė sportininkams viršyti 800–1000 mg kofeino paros dozę. Mažiausiai kofeino yra Espresso kavos puodelyje - 80mg. Beje pirmąjį Espresso kavos aparatą visuomenei pristatė Prancūzai - 1822 metais, tik vėliau italai jį patobulino ir išplatino.

Beje, tai plačiausiai naudojamas narkotikas pasaulyje: prie kofeino priprantama. Būtent todėl pradėjus gerti kavą jos atsisakyti būna sunku.

* Kofeino yra ne tik kavoje, bet ir arbatoje.

* 100 ml kavos yra 40–120 mg kofeino.

* 10 gramų kofeino yra žmogui mirtina dozė.
* Vien Amerikoje per dieną išgeriama apie 400 milijonų puodelių kavos.

Saikingai geriama kava naudinga sveikatai:

* Kavoje daug antioksidantų, kurie saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų.
* Kava mažina riziką susirgti astma, Parkinsono liga, žarnyno vėžiu.

* Kavoje yra vitamino B, kalio, magnio, amino rūgščių.

Kava gerina atmintį.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:34 PM | Žinutė # 47
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Bet:

* Daug kavos sukelia nemigą.
* Kava trukdo organizmui įsisavinti kalcį, tad gali susilpnėti kaulai. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus moterims, kurioms gresia osteoporozė (kaulų tankio sumažėjimas).
* Kava pakeičia dantų spalvą. Ne į gerąją pusę. Stomatologai rekomenduoja kaskart išgėrus kavos išsivalyti dantis ar bent jau praskalauti burną vandeniu.
* Kava didina spaudimą.
* Dideli kiekiai kavos kelia grėsmę protiniam vaisiaus vystimuisi.

Visada kvapni

Kavą visuomet laikyk sandariame inde ir tamsioje, vėsioje vietoje: kitaip kavos aromatas greitai išsivadės, o skonis pakis.
Užpilinėk kava ne karštu, bet ne verdančiu vandeniu.

Be įprastos kavos išbandyk ir įvairius kavos gėrimus, jų siūloma tikrai daug: latte, espresso kava (šioje kavoje yra mažiausiai kofeino), airiška, mocca, turkiška, šalta (frappe). Išsirink skaniausią ir mėgaukis...

Airiška kava
1 puodelis paruoštos stiprios kavos,
1 šaukštelis cukraus,
1 šaukšteliai konjako arba viskio
Plaktos grietinėlės.

Į aukštą stiklinę supilk karštą kavą. Įdėk šaukštelį cukraus ir įpilk šaukštelį konjako. Viską išmaišyk ir ant viršaus uždėk plaktos grietinėlės.

Mocca
1 šaukštelis smulkiai maltos kavos
Cukraus pagal skonį

Išmaišyk kavą su cukrumi inde ir užpilk šaltu vandeniu. Palaikyk kelias minutes. Po to užvirink ant silpnos ugnies. Nuimk indą nuo viryklės ir netrukus vėl užvirink. Procedūrą pakartok tris kartus.

Frappe kava (šalta)
1 šaukštelis tirpios kavos
2 šaukšteliai cukraus
pieno
ledo

Į stiklinę įdėk šaukštelį kavos ir du šaukštelius cukraus. Įpilk šiek tiek vandens (mažiau nei pusę stiklinės) ir gerai viską išplak. Įdėk ledo kubelių, supilk pieną ir vandenį, kad būtų pilna stiklinė. Gerk per šiaudelį.

Latte kava
1 puodelis paruoštos kavos,
2 stiklinės pieno
Šokolado drožlės
Cukrus pagal skonį

Pasidaryk puodelį kavos ir pašildyk vieną stiklinę pieno.Antrąją stiklinę pieno išplak plaktuvu iki putų. Į stiklinę sudėk cukrų, supilk pašildytą pieną ir tada atsargiai per šoną įpilk kavą. Ant kavos sudėk išplaktą pieno putą, pabarstyk šokolado drožlėmis.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:35 PM | Žinutė # 48
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Noriu gyventi sveikai

Pasakyti: „Nuo šiandien vakarais nebevalgysiu“ labai lengva, tačiau retai kuriai tai pavyksta įgyvendinti. O ir ar kiekviena galime sau tai leisti? Dirbanti intensyvų darbą, visą dieną alkana prasėdi darbe. Probrėkšmiais užkandžiavusi, namo grįžti jausdama vilko apetitą. Laikrodis rodo seniai po šešių. Valgyti būtina!

Siūlome keletą naudingų patarimų, kurie padės pakelti pakeisto mitybos režimo sunkumus.

Pagrindinė taisyklė - pažink priešą savo. Jei nusiteikei sočiai nevakarieniauti,

* Iš anksto apsirūpink sveikais maisto produktais lengvai vakarienei. Rinkis varškę, įvairias daržoves. Jei aktyviai sportuoji, prieš miegą valgyk baltyminį maistą.

* Atmink, kad maždaug 21 valandą vakaro tavo organizmas gali pradėti reikalauti maisto. Jei nesugebi atsispirti šiam melagingam alkio signalui, suvalgyk vaisių arba išgerk stiklinę vandens su keliais lašais citrinų sulčių.

* Negalvok apie tai, kaip nevalgysi. J ei visą vakarą praleisi su mintimi: „nevalgysiu, nevalgysiu, nevalgysiu“, didžiausia tikimybė, kad vidury nakties pabusi nuo žvėriško alkio ir ištaršysi pusę šaldytuvo. Paskaityk knygą, panaršyk internete, užsiimk namų ruoša, papliurpk telefonu su seniai matyta drauge.

* Svarbiausia - žiūrėk, ką dedi į burną visos dienos metu. Valgyk reguliariai. Dažnai, nedaug ir tuo pačiu metu. Užkandžiams rinkis produktus, kurie skatina organizmo apykaitą - priverčia organizmą sudegina daugiau kalorijų, nei turi.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:47 PM | Žinutė # 49
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kaip numesti svorio

Kiekvienas žino, kad norint sulieknėti reikia mažiau valgyti ir daugiau mankštinkis. Skamba gana paprastai, bet realiame gyvenime mums sunku prisiversti taip elgtis. Jums padės keletas gudrių dietologo patarimų.

Gerkite daug vandens arba kitų kalorijų neturinčių gėrimų
Kartais troškulį painiojame su alkiu. Tad jei staiga pasijusite alkani, galite pabandyti išgerti šalto vandens stiklinę. Taip kuriam laikui nuvysite alkį. Jei nemėgstate paprasto vandens, pabandykite jį pagardinti šlakeliu šviežiai spaustomis citrusinių vaisių sultimis.
Pagalvokite ką galėtumėte įtraukti į savo mitybos racioną vietoj to, kad kažką iš jo pašalintumėte
Gera pradžia būtų į savo dienos mitybos racioną įtraukti rekomenduojamas 5-9 porcijas daržovių ir vaisių.
Skamba labai daug, tačiau tai yra labai vertinga, nes Jūsų organizmas gauna daugiau skaidulų, o Jūs jaučiatės patenkinti kad nereikia riboti maisto kiekio. Kadangi jausitės sotesnis, galiausiai skrandyje liks mažiau vietos riebiam, kaloringam maistui.
Daržoves ir vaisius valgykite tiesiog kai užsinorite kažko užkąsti, juk visai nebūtina laukti kol ateis pietų metas ir galėsite pasipjaustyti pomidorą.

Pagalvokite ar tikrai esate alkanas
Kai tik pajaučiate alkį, bandykite ieškoti fizinių alkio ženklų. Alkis – tai signalas, kuriuo Jūsų organizmas praneša Jums apie tai, kad kūnui reikia kuro (maisto atsargų, kurias gavęs, Jūs toliau galėtumėt normaliai funkcionuoti). Kai potraukis valgiui būna ne iš alkio (pvz. kai akys pamato ką nors skanaus), tai valgymas tokio alkio nenumalšina. Greitai norėsis valgyti vėl ir vėl.
Po valgio turite jaustis geriau – ne prisikimšęs, išsipūtęs ar pavargęs. Jūsų skrandis yra maždaug kumščio dydžio, taigi, vieno valgymo metu, skrandžiui užtenka tiek maisto, kiek maždaug telpa į Jūsų saują.
Jei stengsitės valgyti visuomet vienodo dydžio porcijas, palaipsniui Jums susireguliuos alkio ir sotumo supratimas.

Būk išrankus vakariniams užkandžiams
Beprasmis valgymas dažniausiai prasideda vakarais, kai galiausiai grįžtate po darbų ar mokslų ir mėgaujatės poilsiu. Sėdėjimas prie televizoriaus su pakuote bulvių traškučių ar keksiukų yra valgymo amnezijos pavyzdys, kai Jūs beprasmiškai valgote, nes valgymas būna ne iš alkio, o daugiau iš įpročio.
Arba vakarais uždarykite virtuvės duris, kad nesigundytumėte, arba rinkitės mažiau kalorijų turinčius užkandžius, pavyzdžiui sausainėlius rinkitės tokius, kuriuose yra iki 100 kalorijų, ledus rinkitės neriebius ir tik pusę porcijos. Prie šių mažai kalorijų turinčių užkandžių galite atsigerti arbatos be cukraus ar tiesiog vandens.

Mėgaukitės maistu kurį mėgstate
Mėgavimasis mėgstamu maistu atneša antsvorio problemų, kadangi Jūs jo tiesiog persivalgote. Nes kai labai skanu, tai tiesiog negalite sustoti.
Vietoj to, kad visai atsisakytumėte mėgstamo maisto, geriau pabandykite tapkite skūpiu pirkėju. Tai reiškia, kad galite pirkti mažesnį kiekį sveriamų sausainėlių, vietoj visos dėžutės sausainių. Galite pirkti sveriamos dešros riekę, vietoj visos dešros gabalo.
Mėgaukitės maistu kurį mėgstate, tik jauskite saiką.
Neikite į parduotuvę alkani, nes prisipirksite visko ko nori akys, o vėliau tikrai tiek nesuvalgysite, o dar blogiau – stengsitės išragauti visus savo pirkinius.
Kai einate apsipirkti, pirkite tik vienai dienai maisto, nes kai prisiperkate savaitei į priekį – dažnai atsitinka taip, kai kuriuos produktus tenka valgyti vien tik dėl to, kad jų galiojimas jau tuoj baigsis ir bus gaila juos išmesti.

Valgio pateikimo gudrybės
Kai dedatės valgį, rinkitės kuo mažesnę lėkštę. Prisikraukite ją pilną, kad apgautumėte akis, juk paskui sakysite, kad suvalgėte pilną lėkštę maisto, nors ten buvo tik salotoms skirta lėkštelė.
Kai serviruojate papjaustytus produktus, stenkitės paskleisti juos kuo plačiau po lėkštę, kad atrodytų kuo daugiau.
Pjaustydami produktus pvz. dešrą, sūrį, bananą ar kt. pjaustykite kuo plonesnėmis riekelėmis – tada jų atrodys daug daugiau.
Kai lieka maisto nevalgykite jo vien todėl kad liko ir gaila išmest. Pagalvokite, kad suvalgyti tuos likučius yra daug lengviau, nei maždaug tokį riebalų kiekį paskui numesti nuo šlaunų.

Kai einate į svečius
Laukia draugės gimtadienis, vakarėlis, ar šiaip kažkokia šventė, kurios metu bus vaišėmis nukrautas stalas? Apsidrauskite nuo persivalgymo apsirengdami kuo labiau aptemptus drabužius, netgi tokius, kurie verčia įtraukti pilvuką. Tokia apranga Jums neleis persivalgyti. Juk nenorėsite, kad vakarui įpusėjus prairtų sijono užtrauktukas, ar ištrūktų kelnių saga.

 
greituteData: Ketvirtadienis, 2010-04-22, 11:48 PM | Žinutė # 50
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Maisto priedai: kokių E vengti, kokių nebijoti

Šiuo metu žinoma daugiau kaip tūkstantis pavadinimų maisto priedų, o Lietuvoje leidžiama vartoti 380. Jie dedami norint išvengti gedimo ir pailginti maisto produkto realizacijos terminą, kuriant naujas receptūras, įdiegiant naujas technologijas. Jie visi turi E numerį pagal EEB numeraciją. Psaidomėkime plačiau apie maisto priedus.

Kas tas – maisto priedas?
Tai medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi. Ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo) tampa pati ar jos dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi. Maisto priedai – tai yra medžiagos, kurios tikslingai dedamos į maistą gamybinio proceso metu ir suteikia maistui pageidautinių technologinių arba juslinių savybių. Jie visi turi E numerį – maisto priedo numeris pagal EEB numeraciją.

Maisto priedų klasifikacija
Tai: dažikliai (E100 – E199); konservantai (E200 – E299); antioksidatoriai (E300 – E399); skonį bei aromatą stiprinančios medžiagos; saldikliai (E900 – E999); emulsikliai ir stabilizatoriai (E400 – 499, E1400 – E1499); tirštikliai; skaidrikliai; antiflomengai – medžiagos, kurios yra naudojamos skysčių putojimui mažinti; rūgštingumą reguliuojančios medžiagos.

Daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų
Tai: natūralūs maisto priedai – acto rūgštis (E 260), pieno rūgštis (E 270), obuolių rūgštis (E 296), askorbo rūgštis arba vitaminas C (E 300), lecitinai (E 322), citrinų rūgštis (E 330), pektinas (E 440), tirštinimo medžiagos, gaminamos iš augalų: agaras (E 406), karageninas (E 407), saldžiųjų ceratonijų derva (E 410), guaro derva (E 412), dažikliai: kurkuminas (E 100), chlorofilai (E 140), karotenai (E160 a), burokėlių raudonasis (E 162), paprikų ekstraktas (E 160c), karamelės spalvos (E 150) ir daugybė kitų.

Penki geriausi maisto priedai

* F322 (lecitinas)
Tai emulsifikuojamoji medžiaga, dažnai naudojama vandeniui ir riebalams sujungti. Lecitiną galima gaminti iš kiaušinių ar sojų. Jo yra margarine, majoneze, leduose, šokolade, kepiniuose, sausainiuose.
Lecitinas yra maistingas ir netoksiškas, jis naudojamas smegenų veiklai pagerinti, tačiau gali būti gaminamas ir iš genetiškai modifikuotų sojų pupe1ių.

* E300 (askorbo rūgštis)
Tai natūralus antioksidantas, neleidžiantis maistui rūgti ir apkarsti. Jo yra keptuose ir konservuotuose produktuose, džiovintose bulvėse, pieno milteliuose, koncentruotose vaisių sultyse, kūdikių maiste.
Askorbo rūgštimi chemijoje vadinamas vitaminas C, jį vartoti saugu ir sveika.

* E967 (ksilitolis)
Tai: iš beržų gaminamas dirbtinis saldiklis. Pasižymi švelniu mėtų skoniu. Jo yra kramtomojoje gumoje, burnos gaivikliuose.
Įrodyta, kad ksilitolis naikina dantų ėduonį sukeliančias bakterijas. Šiuo metu tikrinama prielaida, kad vaikai, kurių motinos nėštumo metu kramtė kramtomąją gumą, neserga dantų ėduonimi.

* K E306 (vitaminas E)
Tai natūralus antioksidantas, gaunamas iš sojų pupelių, daigintų grūdų ar medvilnės sėklų. Jo yra majoneze, margarine, dešroje, desertuose.
Vitaminas E yra svarbiausias riebaluose tirpus antioksidantas, jis padeda sumažinti vėžio ir širdies ligų pavojų. Valgydami jo gauname nedaug, todėl reikėtų vitaminą vartoti kaip maisto papildą.

* E101 (riboflavinas)
Tai natūrali dažomoji medžiaga (maistinis dažiklis). Jo yra padažuose, fermentiniame sūryje, gaiviuosiuose gėrimuose.
Riboflavinas (kitaip vitaminas B2) yra svarbi maisto medžiaga, jį vartoti saugu ir sveika.

Blogiausi maisto priedai

* E 220—227 (sieros dioksidas ir sulfitai)
Tai nuo bakterijų, rūgimo ir apkartimo apsaugančių konservantų grupė. Jų yra džiovintuose vaisiuose, džiovintuose kokoso riešutuose, sausuose milteliuose pyragams kepti, dešroje, skanėstuose, vyne, aluje.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:14 PM | Žinutė # 51
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kaip nustatyti vitaminų trūkumą organizme

Po ilgos ir šaltos žiemos būtina prižiūrėti savo organizmą. Tai galima daryti vartojant įvairiausius vitaminus. Tačiau ką daryti ir kaip suprasti, jei jų Jūsų organizme trūksta?

Jei organizme trūksta vitamino C
Jei organizme trūksta vitamino C, žmogus suserga avitaminoze. Jo oda pablykšta, tampa sausa ir ima pleiskanoti. Jei trūksta vitamino C, odą išberia gausūs spuogai ir pūliniai, sutrūkinėja lūpų kampučiai, ima lūžinėti nagai. Žmogus greitai pavargsta, raumenys nusilpsta. Žmogus tampa dirglesnis, skundžiasi depresija. Vitamino C trūkumo organizme požymiai taip pat yra ir ilgai trunkančios peršalimo ligos, kraujuojančios dantenos, lėtai gyjančios žaizdos ir įpjovimai.

Jei organizme trūksta vitamino B1
Jei organizme trūksta vitamino B1, žmogus skundžiasi depresija, dažnai kojų traukuliais.

Jei organizme trūksta vitamino B2
Jei organizme trūksta vitamino B2, atsiranda burnos opelės, sutrūkinėja lūpų kampučiai, žmogus tampa jautresnis šviesai.

Jei organizme trūksta vitamino D ir kalcio
Jei organizme trūksta šių vitamino, taip pat ir kalcio, kaulai tampa trapesni, o jų forma būna netaisyklinga.

Visuomet galima kreiptis į šeimos gydytoją, kuris patars kokius vitaminus arba maisto papildus rinktis, jei norite išsaugoti sveiką ir stiprų organizmą.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:15 PM | Žinutė # 52
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Kai džinsai ima veržti arba kaip patobulinti taliją

Madingų drabužių dizaineriai, iš visko sprendžiant, labai nutolę nuo medicinos, o tiksliau, nuo jos krypties, kuri vadinasi fiziologija. Kitokio paaiškinimo, tiesiog, neįmanoma rasti, kuomet kalbama apie džinsus su pažemintu liemeniu, kurie tinka visiems: ir kojas daro išvaizdesnes, ir seksualiai aptempia užpakaliuką, ir klubus vizualiai susiaurina, tačiau šiek tiek aukščiau viso to šedevro - vaizdas ne koks. Kūno riebalinės klostės taip ir taikosi pakibti ant džinsų juosmens, paversdamos gražią merginos figūrą į nepatrauklią moterį be talijos.
Riebalai ir fiziologija
Išspręsti riebaliukų problemos iki galo neįmanoma, remiantis ta pačia fiziologija. Visa esmė - inkstai! Būtent juos, rūpestingai riebaliukų sluoksniu, apsaugo žmogaus organizmas: nuo temperatūros svyravimų, traumų arba, tiesiog, nuo sausgyslių patempimų. Riebaliukų talijos srityje - praktiškai neįmanoma sunaikinti ligi galo, nes kūnas, visais įmanomais būdais, priešinsis, kad tik išsaugoti sveikatą, tame tarpe ir reprodukcinę. Yra žinoma, kad esant inkstų ligoms, sumažėja galimybė gimdyti. Jokiu būdu ši informacija nekviečia paslėpti džinsus į tolimiausią stalčių, tačiau informuoja apie tai, kad kova su riebaliukais - ilgalaikė ir ji neturi būti nukreipta jų sunaikinimui, o tik sumažinimui. Ti
k tokiu atveju jus apsisaugosite nuo insktų ligų.

Įvertinkite savo figūrą
Visų pirma, apžiūrėkite save veidrodyje ir, pridėjusi ranką prie širdies, įvertinkite ar jumyse yra problematiškų zonų, išskyrus riebaliukais apaugusią taliją. Tuo atveju, jei per didelis svoris pastebimas visame kūne, visų pirma, kovoje dėl estetinio grožio, turi būti subalansuota dieta. Toms, kurios, išskyrus riebaliukus šonuose, daugiau problemų neturi, pakaks daryti pratimus, kurie skirti pilvo raumenims bei apatinei nugaros daliai. Kitaip tariant, norint sumažinti riebaliukų kiekį šonuose, reikia stiprinti ne pilvo raumenis, bet ir nugaros, kurie esant hipertrofijai, sutrauks odą ir suformuos gražų pilvą bei juosmenį.

Kaip atsikratyti riebaliukų liemens srityje. Pratimai:
Pilvo preso stiprinimas geras tuo, kad jį galima daryti tiek namuose, tiek treniruočių salėje. Visų pirma, pradėkite nuo 2—3 pratimų pilvo preso raumenims, t.y. nuo paprasčiausių sukinių gulint. Tai atlikite 15—20 kartų (sulenkdamos kojas per kelius ir siekdamos smakrą). Po to reikia treniruoti tuos pilvo raumenis, kurie atsakingi už pilvo šonus. Paimkite į rankas svarmenį, kuris sieks apie 2—3 kilogramus ir sukiokite į šonus. Klubai tuo metu neturi judėti. Atminkite, kad jus dirbate su pilvo šoniniais raumenimis, o ne supatės nuo vieno šono, prie kito. Pratimai turi būti tikslūs: pasilenkimą į svorio pusę tokiu pačiu giliu pasilenkimu keiskite į laisvos rankos pusę. Nepamirškite, jog svarmenėlis turi būti rankose kaitaliojamas: tai vienoje, tai kitoje rankoje.

Dar vienas labai svarbu pratimas, norint atsikratyti riebaliukų šonuose, tai pratimas nugaros apačiai. Treniruočių salėje tam yra specialūs treniruokliai, o namuose tai galima atlikti stovint su lazda ant pečių. Atlikus šį pratimą, 15—20 kartų, pavyks sujudinti raumenis. Tai būtina daryti kiekvieną dieną, tuo labiau, kad šiam pratimui tereikia skirti ne daugiau nei 15 minučių.

Taip besitreniruodamos, jus ne tik puoselėsite savo figūrą, bet ir sureguliuosite virškinimą, mat sportuojant būtina gerti daug skysčių bei, bent mažumėlę, reguliuoti mitybą. Galbūt pirmosios treniruotės seksis sunkiau, tačiau sportuojant nuolat, be abejonės, imsite justi pagerėjusią savijautą bei nuotaiką, o tai yra ypač svarbu.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:17 PM | Žinutė # 53
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Ar galima numesti svorio tik nuo tam tikrų kūno dalių

Mitas Nr.1: negalima numesti svorio tik nuo tam tikrų kūno dalių.

Manoma, jog sumažinti tik tam tikros kūno dalies (pilvo, nugaros, veido arba kojų) apimtis yra labai sunku arba net neįmanoma. Dauguma sporto trenerių yra įsitikinę, jog norėdama, kad jūsų talija būtų plonesnė, pirmiausia turite numesti viso kūno svorio. O dietologai apgailestauja, kad nėra tokios dietos, kuri padėtų sumažinti tam tikros vietos apimtis. Tačiau tai ne visai taip ir daugelis nesenai atliktų tyrimų paneigia nusistovėjusią nuomonę.

Ar galima sumažinti tik veido apimtis?

Į ką susipažindami su nauju žmogumi, susitikę su senu draugu arba žiūrėdami į žvaigždę televizoriaus ekrane pirmiausia atkreipiame dėmesį? Savaime suprantama, į veidą. Ir tendencijos tokios, kad jeigu jūsų veidas ir kaklas yra smulkūs, jūs atrodote lieknesnė, nei esate iš tikrųjų. Gaila, bet sumažinti veido apimtis nenumetant svorio praktiškai neįmanoma. Bet galima padaryti taip, kad pasiryžus sulieknėti ir laikytis dietos veido apimtys sumažėtų greičiau nei kitų kūno dalių. Tam sukurta speciali programa iš septynių punktų. Prieš pradėdama jos laikytis, paskutinį kartą pažiūrėkite į savo putlaus veido atspindį veidrodyje – tokį vaizdą pamatysite ne greitai!

1. Per dieną išgerkite bent 7 stiklines skysčio. Geriausiai tinka paprastas arba mineralinis vanduo. Tai svarbiausia taisyklė, nes geriant nepakankamai vandens sulėtėja (gali net pereiti į budėjimo režimą) medžiagų apykaita. Įsijungus budėjimo režimui, organizmas pradeda galvoti, kad tai paskutinis vandens lašas ir visus patenkančius skysčius stengiasi sulaikyti. Taigi patinsta veidas ir kojos, po akimis atsiranda maišeliai.

2. Per dieną suvalgykite bent 3 porcijas vaisių ir 3 porcijas daržovių. Juk tai tas pats vanduo: jo vaisiuose ir daržovėse yra 60 – 90%. Be to, jūs gaunate didelį kiekį vitaminų ir skaidulų, suteikiančių sotumo jausmą ir gerinančių virškinimą. Maža to, skaidulos sugeba prisijungti nereikalingus riebalus. Pamirškite apie tai, kad vaisiuose daug cukraus, – dar niekam nepavyko sustorėti nuo obuolių, kriaušių arba vynuogių.

3. Visiškai nevartokite alkoholio. Visi spiritiniai gėrimai labai „išsausina“ organizmą. Jau nekalbame apie tai, kad juose daug kalorijų: taurėje vyno yra 200 – 250 kcal. Alkoholis, slopindamas centrinę nervų sistemą, labai sulėtina metabolizmą.

4. Valgykite produktų, kuriuose gausu kalcio. Produktai, kuriuose daug kalcio, skatina organizmą greičiau sudeginti nereikalingus riebalus. Kiekvieną dieną turėtumėte gauti 1200mg kalcio. Beje, vartoti kalcį tiesiog tabletėmis praktiškai nenaudinga. Geriausią efektą pasieksite, jeigu vartosite pieno produktų ir valgysite apelsinų.

5. Kiekvieną dieną suvartokite 250kcal mažiau ir sudeginkite 250kcal daugiau nei įprastai. Tokiu būdu bendrą energijos kiekį jūs sumažinsite 500kcal, o tai lygu numestiems 500g svorio per savaitę. Kad sudegintumėte 250kcal, galite 20 minučių daryti pratimus arba pusę valandos eiti greitu žingsniu. 250kcal maisto produktuose – tai pusė šokolado, vienas pyragėlis arba sviestinė bandelė, arba 70g sūrio ar dešros.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:17 PM | Žinutė # 54
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
6. Mažiau vartokite druskos. Paprasčiau nei paprasta – druska organizme sulaiko vandenį. Pirmiausia tai pastebima veide: jis patinsta. Tokią pačią savybę turi ir kalis, kurio gausu daugumoje konservuotų produktų, traškučiuose ir sojos padaže.

7. Darykite jėgos pratimus. Jie tonizuoja odą ir neleidžia jai suvysti. Veidui ir kaklui daugiausiai naudos duoda pratimai, skirti viršutinei kūno daliai, pavyzdžiui, pratimai su nedideliais svarmenimis. Patys paprasčiausi „svarmenys“ – tai plastikiniai buteliai su vandeniu.

Ar galima sumažinti pilvo ir talijos apimtis?

Papildomų riebalų sankaupomis pilvo srityje skundžiasi daug moterų ir netgi tos, kurios patenkintos savo figūra. Nedidelį pilvą gali turėti netgi lieknos moterys, o ypač tos, kurių kūno sandara „obuolio“ tipo (kai riebalai pirmiausia kaupiasi pilvo srityje, o ne ant klubų ir šlaunų). Tokiu atveju sumažinti riebalų kiekį pilvo srityje pakankamai sunku, bet įmanoma.

Įdomu tai, kad jeigu jūs apskritai turite antsvorio, sumažinti pilvo ir talijos apimtis jums bus kur kas lengviau nei lieknoms moterims. Bet šansą turi ir pastarosios. Jeigu nepadeda pratimai pilvo presui, tuomet norint, kad pilvas būtų plokščias, reikia daryti papildomus pratimus, stiprinančius nugarą ir koreguojančius laikyseną. Pratimus pilvo presui ir nugarai darykite po 10 – 15 minučių 3 – 4 kartus per savaitę ir jau po poros savaičių pilvo tonusas bei talijos apimtis reikšmingai pasikeis į gerąją pusę net ir tuo atveju, jeigu nenumesite svorio.

Be to, tyrimai parodė, jog būtina atsisakyti ir kai kurių mitybos įpročių:

• Mažiau vartokite sočiųjų riebiųjų rūgščių. Daugiausiai jų yra gyvulinės kilmės riebaluose ir hidrogenizuotuose aliejuose. Būtent šio tipo riebalai pilvo srityje kaupiasi pirmiausia.

• Vartokite daugiau skaidulų. Remiantis Harvardo universitete atliktais tyrimais, kiekvieną dieną įprastomis sąlygomis papildomai suvartojant 12g skaidulų (o tai apytiksliai lygu vienai porcijai javų grūdų arba dribsnių), talijos apimtis per savaitę sumažėja 1 – 2cm.

Ar galima „išlyginti“ raukšles ant nugaros?

Kažkodėl riebalų susikaupimas ant nugaros jaudina nedaugelį moterų. Galbūt todėl kad retai matome savo nugarą veidrodyje. Tačiau šios riebalų raukšlės atrodo negražiai, dažnai susidaro po liemenėle ir matomos net apsirengus rūbais. Tik sportuodama ir nemesdama svorio riebalų nuo nugaros nepašalinsite, tačiau padidės raumenų tonusas, raumenys taps stangresni. Taigi raukšlės palengva išsilygins ir jūs atrodysite lieknesnė.

„Išlyginti“ šias raukšles galite atlikdama įvairius jėgos pratimus. Treniruotės nugaros raumenims turi ir kitų privalumų: sumažėja įvairių nugaros traumų rizika, pagerėja laikysena, pilvas tampa plokštesnis. Kovoje su riebalų sankaupomis jums padės ne tik jėgos pratimai, bet ir atsispaudimai nuo grindų.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:23 PM | Žinutė # 55
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Sportuojate savarankiškai, tačiau nedžiugina rezultatai? O gal norite numesti svorį, bet nežinote, nuo ko pradėti? Komentarų skiltyje po šiuo straipsniu rašykite savo klausimus, o jums atsakys sporto klubo "Impuls" treneris Donatas Sūdžius. Atsakymų ieškokite šiame straipsnyje.

Armas
Bėgioju 7 metus. Bėgioju 3 kartus per savaitę po 7 – 15 km. pagrinde kieta danga. Ūgis 182 cm, svoris 108 kg. Sergu podagra ir vartoju vaistus. Kartais skausmas sąnariuose paūmėja, kartais atleidžia, bet bėgioju be pertraukų. Ar negadinu sąnarių ir širdies?

Treneris Donatas: Na, dėl širdies jaudintis tikrai nereikėtų, bet dėl sąnarių, o ypač jei dar turite problemų, patarčiau susirūpinti, nes ateityje galite turėti papildomų problemų. Bėgimą iš dalies gali pakeisti elipsiniai treniruokliai bei dviratis.

Kiiro
Laba diena. Niekaip negaliu atsikratyti nedidelio pilvuko, nors seniai sportuoju ir esu geros formos. Visi tie atsilenkimai nelabai padeda. Gal yra efektyvesnė programa?

Treneris Donatas: Laba diena, norint sumažinti pilvuką vien geros programos neužteks, teks dar susitvarkyti su mityba, ypač prisižiūrėkit, ką valgote antroje dienos pusėje.

Virga
Kokie pritūpimai kelio sąnariui geriau: ar pilnas pritūpimas, ar pusinis, kai šlaunis su blauzda sudaro statų kampą?

Treneris Donatas: Sveikatai mažiau žalingi pritūpimai, kai pritūpiame 90 laipsnių kampu.

Asta
laba diena, gal galite pasakyti stuburo tempimo pratimų namu sąlygom, be jokių treniruoklių?

Treneris Donatas: Laba diena, štai jums pora pratimėlių išbandykite juos namie. Pradinė padėtis: stovime tiesiai, kojos pečių plotyje, rankos sunertos už nugaros ir po truputėlį bandome tiesia nugara lenktis į priekį, tuo pačiu po truputį keldami sunertas rankas už nugaros, taip lenkiamės tol, kol pasiekiame 90 laipsnių kampą.

Kitas tempimo pratimas būtų toks, pradinė padėtis: atsiklaupiame ant kilimėlio, rankas taip pat atremiame prieš save, po truputį lenkiame per kelius kojas, svorio centrą pernešdami į dubens sritį, rankos tuo pačiu metu atremtos ir tiesiamos, taip kartojame keletą kartų. Svarbiausia atliekant tempimo pratimus neskubėkite, pajauskite tempimą ir venkite spyruokliavimo.

Marija
Sveiki, kaip patartumėte numesti lašinukus nuo nugaros apačios? Suku lanka, sportuoju namie, bet niekaip nesumažėja nei centimetru.

Treneris Donatas: Sveiki, pirmiausiai atkreipkite dėmesį į savo bendrą kūno svorį, sureguliuokite mitybą ir pagal galimybes daugiau fizinės veiklos.

Mergina
Sveiki:) susidūriau su keista problema sportuojant. Kodėl lankant aerobiką ( 4-5 kartus per savaitę) aš pilnėju ir stambėju? Juk deginamos kalorijos ir turėtų būti atvirkščiai... ką darau ne taip? labai nenoriu, kad augtų raumenys ( jau pradedu netilpti į džinsus, nors lankau dar visai neseniai).

Treneris Donatas: Labas, na, gali būti keletas priežasčių, galbūt padidėjus fiziniam aktyvumui pradėjote ir šiek tiek daugiau valgyti, arba kitas variantas, jei neseniai sportuojate ,o prieš tai gyvenote pasyvesnį gyvenimą, tai tiesiog tam tikra organizmo reakciją į pasikeitusias sąlygas, tam tikras organizmo šokas, kuris ilgainiui turėtų susitvarkyti.

Ar
lieknina tempimo pratimai ir kodėl? Jeigu jie padeda, tai kiek laiko juos reikia daryti ir kokius? Klausiu, nes nuo bėgiojimo kojos kampuotos pasidarė, o panai tai nekaip atrodo, tai gal man jis netinka? Kaip reikia sportuojant neužsiauginti raumenukų, bet sulieknėti?

Treneris Donatas: Raumenų tempimo pratimai yra neatsiejama sportavimo dalis, jau vien tam, kad raumuo taptų elastingesnis ir padėtų dėl sąstingio išvengti ar bent sumažinti traumų galimybę. Raumenų tempimus atlikite bent apie 5-10 min. Bėgimą paįvairinkit ir kita fizine veikla.

Klausimas
Esu normalaus svorio, sportuoju vakarais. Pasportavus visada labai didelis apetitas. Ar sveika valgyti po treniruočių?

Treneris Donatas: Sveikas,valgyti po treniručių tikrai nėra blogai, tuo labiau kad esamas svoris jus tenkina.

Rita
esu 25 metų, 168 cm ūgio, 56 kg svorio mergina, turiu vadinamą "smėlio laikrodžio" figūrą. Kokio intensyvumo ir kokie pratimai man tiktų? Norėčiau sportuoti, tačiau kad apimtys labai nesikeistų. Iš anksto dėkoju.

Treneris Donatas: Patarčiau apsilankyti sporto klube, pakalbeti išsamiai su treneriu, kad jis įvertintų jūsų fizinę būklę bei vizualinį vaizdą ir pagal tai jums parinks tinkamą treniruočių ciklą. Sėkmės.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:24 PM | Žinutė # 56
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Violeta,
sportuoju po 3-4 k. per savaitę 20 - 30 min. su elipsiniu treniruokliu ir maždaug tiek pat laiko atlieku atsilenkimus, pritūpimus, pratimus su svareliais ir t.t. Daug dėmesio skiriu sveikai mitybai, nevartoju riebalų, nepersivalgau, valgau daug daržovių ir tik baltą mėsą, geriu daug skysčių, tačiau niekaip nepavyksta sumažinti riebalinio audinio pilvo ir šlaunų srityse. Galvoju išmėginti L-Carnitiną, tačiau nežinau, ar padėtų išspręsti šią problemą ir ar jis neturi šalutinio poveikio? O gal aš kažką darau neteisingai? Ačiū.

Treneris Donatas: Sveiki, jūsų sportavimo aprašyme nelabai turiu ką taisyti, kitas dalykas - patys pratimai, kokius juos pasirenkat konkrečiai raumens grupei, jų taisykligas darymas ir pan. Jei niekad neteko sportuojant vartoti L-Carnitiną, patarčiau jį išmėginti, jis neturi šalutinio poveikio. Vartojant šį papildą pajusite didesnį energijos kiekį sportuodama, taigi sportuojant jo pagalba sudeginsit didesnį kalorijų kiekį. Sėkmės.

Lieknas
Laba diena. Mano ūgis 177cm, svoris tik 66 kg. Noriu kiek sustambėti. Tuo tikslu vaikštau į sporto klubą, dirbu su treniruokliais, tačiau svoris nedidėja. Gal galėtumėte patarti, ką daryti, kaip maitintis, kokius papildus naudoti.

Treneris Donatas: Laba diena,norėdami priaugti svorio turėtumėte ypatingą dėmesį skirti savo mitybai bei sportiniams papildams, taip pat ir poilsiui. Per dieną turėtumėte kiekvienam savo kūno kilogramui duoti apie 3 gramus baltymo, dalį iš jų gausite iš maisto dalį iš papildų. Prie savo mitybos pridėkite šiuos papildus, proteino kokteilius, amino rūgštis bei kreatiną ir ypač nepamirškite atstatyti energetinį balansą papildų pagalba, iš karto po treniruotės nepraėjus pusvalandžiui.

Agne
Sveiki, man 23 metai ir pakėlusi 11 kg svorio daiktą įsitaisiau radikulitą. Jau praėjo trys dienos, skausmo nugaros srityje beveik nejaučiu. Kada galėsiu vėl pradėti sportuoti treniruoklių salėje? Ačiū

Treneris Donatas: Sveiki, sportuoti pradėkite tik tada kai visiškai pasveiksite ir nejusite jokio skausmo nugaros srityje, kad dar daugiau sau nepakenktumėte. Sėkmės.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---

esu 67 metu,
sveriu 95 kg, ūgis 174 cm. Kaip numesti 20 kg?

Treneris Donatas: atsižvelgiant į jūsų vyresnį amžių patarčiau nesiimti drastiškų priemonių, tokių kaip itin sumažintas kalorijų kiekis ir pan. Na, o norint bent šiek tiek sumažinti svorį, daugiau judėkite pagal galimybes lauke arba sporto klube bei prižiūrėkite savo mitybą.

Edita,
Seniau lankydavausi sporto salėje: aerobika, treniruokliai, o dabar nebeturiu galimybes, bet turiu namuose kardio treniruoklį (slides), kur rytais mankštinuosi, sakykite kiek min. skirti rytais, kad būtų efektyvi mankšta, ar kiekvieną dieną, kad išlaikyčiau pastovų kūno svorį?

Treneris Donatas: efektyvu jums būtų kasdien skirti bent po dvidešimt minučių pajudėti su kardio treniruokliu, taip pat po jo nepamirškite atlikti tempimo pratimus pagrindinėms raumenų grupėms.

saule
Sveiki, patarkite, kokie pratimai tiktų, norint panaikinti pagurklį ir padidinti klubų apimtį. Ačiū

Treneris Donatas: sveiki, apie apie problemas mažinant pagurklį jau minėjau ankstesniuose savo pasisakymuose, o jei dar yra tikslas padidinti šlaunų apimtį, tai didesnį dėmesį sutelkite į apatinę kūno dalį ir atlikite pratimus su didesniu svoriu bei mažesniu pakartojimų skaičiumi.

Dovilė,
norėčiau sužinoti, kokie pratimai, daromi namuose, efektyviausiai padeda sustiprinti ir paliekninti šlaunis (ypač vidinę jų dalį)? Ačiū už atsakymą.

Treneris Donatas: Namų sąlygomis galima atlikti įtūpstus stovint, taip pat pritūpimus plačiai statant kojas, būtų gerai, jei dar papildomai turėtumėt svarelius, kad atliekant šiuos paratimus būtų didesnis pasipriešinimas ir tuo pačiu efektas.

 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:25 PM | Žinutė # 57
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Gal tai atsakys į jums rūpimus klausimus
 
greituteData: Antradienis, 2010-05-04, 10:27 PM | Žinutė # 58
forumo draugė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 1810
Apdovanojimai: 18
Reputacija: 6
Statusas: Atsijungęs
Grožio salono procedūros

Šios procedūros turėtų būti taikomos kursais maždaug po 10 seansų.

Masažas. Liekninamasis smarkiai skiriasi nuo klasikinio. Masažuotojo judesiai labai intensyvūs kartais net skausmingi – taip suardomos riebalų sankaupos. Labai efektyvus ir aparatu atliekamas vakuuminis masažas.

Ozonoterapija. Tai gana skausminga, bet veiksminga procedūra. Deguonies ir ozono mišinio injekcijos derinamos su masažu ozono prisodrintais kremais, geliu ir aliejais.

Mezoterapija – tai procedūra, kai į poodį sušvirkščiami riebalų sankaupas skaidantys preparatai ir medžiagos, skatinančios mikrocirkuliaciją ir limfos nutekėjimą.

Įvyniojimai – labai paplitęs liekninimo ir celiulito gydymo būdas. Jie dažniausiai atliekami su rudaisiais dumbliais arba kavos pasta. Šios medžiagos puikiai skaido riebalus.

Miostimuliacija. Prie probleminių kūno vietų pritvirtinami tam tikri elektrodai, skatinantys kūno raumenis aktyviai susitraukinėti. Taip iš poodžio riebalinio sluoksnio pašalinami užsistovėję skysčiai ir kūno apimtis palaipsniui mažėja.

Sauna gerina medžiagų apykaitą, padeda pasišalinti skysčių pertekliui bei šlakams ir toksinams. Bet svarbiausia – karštas oras skatina sudegti riebalus. Pasikaitinus saunoje prarandama tiek kalorijų, kiek po intensyvios mankštos.

 
lagūnaData: Antradienis, 2010-05-25, 9:00 AM | Žinutė # 59
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 475
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Išmėginkite keletą dietų, kurios yra subalansuotos produktų turtingumu bei maisto racionu, kuris atjaunins bei palengvins jūsų kūną bei išvalys šlakus.

Jauninanti dieta

Sutarkuokite morkas, įpilkite skysto medaus ir citrinų sulčių, suberkite bet kurios rūšies susmulkintus vaisius. Tris dienas 3 kartus per dieną valgykite vien tik salotų. Ketvirtąją dieną suvalgykite bulvių košės, duonos ir obuolių, o penktąją dieną pradėkite valgyti įprastą maistą.

Kiaušinių ir bulvių dieta

Laikantis kiaušinių ir bulvių dietos per 4 dienas galima numesti 1.5kg svorio.
* Pusryčiaudami išgerkite 1 stiklinę greipfrutų sulčių, suvalgykite virtą kiaušinį, išgerkite kavos arba arbatos su citrina.
* Pietaudami suvalgykite 1 virtą ar keptą bulvę ir obuolį, išgerkite puodelį kavos arba arbatos su citrina.
* Vakarieniaudami išgerkite 1 stiklinę pomidorų sulčių, suvalgykite pusę greipfruto, virtą kiaušinį ir išgerkite arbatos su citrina.


 
Brigita560Data: Ketvirtadienis, 2015-01-15, 3:01 PM | Žinutė # 60
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 2
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Ieškant atsakymo į klausimą, kaip-sumazinti-apimtis, labai svarbiu taip pat derinti mitybą ir reguliariai sportuoti. Va, aš irgi keletą pratimų rekomenduosiu.

Pritūpimai
Tai vienas geriausių pratimų kojoms, padedantis atsikratyti riebalų nuo šlaunų. Nors tai pratimas viršutinei šlaunų daliai, pritūpimai padės ir formuojant sėdmenis bei blauzdas. Atlikdamos pritūpimus stovėkite tiesiai pėdas laikydamos lygiagrečiai su pečiais. Sulenkite kelius ir leiskitės žemyn, t.y. palengva pritūpkite. Nugarą laikykite tiesiai ir pabūkite tokioje padėtyje kelias sekundes, tada grįžkite į pradinę padėtį ir pratimą kartokite nuo 10 iki 12 kartų. Pritūpimus galima atlikti įvairiai. Galite pritūpinėti su svoriais arba priešais save pasistatyti kėdę.
Įtupstai
Šis pratimas dažna moterų ir vyrų mankštos dalis. Jei ieškote pratimų šlaunims, kuriuos galėsite atlikti namuose, tai vienas tų pratimų, kuriuos be vargo galėsite daryti. Įtupstus patariama atlikti su svoriais. Atsistokite, kojos pečių plotyje. Laikykite hantelius abiejose rankose. Atlikite įtupstą su dešine koja. Pirma leiskitės ant pėdos kulno, o paskui permeskite svorį ant visos pėdos ir pamažu leiskitės lenkdamos priekinę koją, kol galinės keliu beveik sieksite grindis. Kurį laiką pabūkite tokioje pozoje ir kartokite pratimą kita koja, taip 10 – 12 kartų viena koja, o paskui kita.Kojos sukimas
Tai viršutinės ir vidiės šlaunų pusės pratimas. Atsigulkite ant nugaros. Sudėkite rankas po sėdmenimis, kad jos būtų dešinės pėdos pusėje. Kairę koją pakelkite ir atlikite 10 apsukimų pagal laikrodžio rodyklę ir 10 apsukimų prieš laikrodžio rodyklę. Koją nuleiskite ir atlikite tą patį dešine koja.
Kopimas laiptais
Tai dar vienas efektyvus šlaunis liekninantis pratimas. Geriausius rezultatus pasieksite tada, jei kopsite iš karto per du laiptelius. Jei yra galimybė, užlipti ir nulipti laiptais turėtumėte po 5 – 10 minučių per dieną.
Pritūpimai vidinei šlaunų pusei stiprinti
Tai pratimas vidinei šlaunų pusei. Padėkite koją ant pakylos ir sukitės į vieną pusę. Sukdamosis pamažu leiskitės kūnu žemyn. Kai nusileidžiate, pabūkite taip keletą sekundžiu ir pakilkite. Pratimą kartokite 10 – 12 kartų su viena, o paskui su kita koja.Įtupstai išorinei šlaunų pusei
Jei didžiausią problemą jums kelia išorinė šlaunų pusė, tuomet tai pratimas jums. Kaip ir atlikdamos pratimus vidinei šlaunų pusei, koją užkelkite ant pakylos priešais save taip, kad kita koja būtų viename lygyje su jūsų klubo sąnariu. Po truputį leiskitės kūnu žemyn, kol ant pakylos pakelta šlaunis bus lygioje padėtyje su priešinga šlaunimi, pabūkite taip keletą sekundžių ir grįžkite į pradinę poziciją. Kartokitę šį pratimą abiejomis kojomis po 10 – 12 kartų.
 
Forumas » TARP MŪSŲ MERGAIČIŲ - pokalbiai, grožis, sportas ir sveikata » SPORTAS, DIETOS, MITYBA » Dietos ir tinkama mityba (informacija)
Search:


Copyright MyCorp © 2024