...
 Patarimai ir informacija nėščiosioms - Page 2 - Forumas
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum moderator: katcia  
Forumas » MAMA IR VAIKAS - būsimų ir esamų mamyčių pokalbiai apie vaikučius » TEN KUR PRASIDEDA GYVYBĖ » Patarimai ir informacija nėščiosioms (informacija)
Patarimai ir informacija nėščiosioms
Zaliaake25Data: Pirmadienis, 2011-04-04, 8:59 AM | Žinutė # 16
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
http://www.zebra.lt/lt....57.html

Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Penktadienis, 2011-08-05, 8:42 AM | Žinutė # 17
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Trumpi patarimai nėštumo laikotarpiui

1 mėnesyje kūdikis yra embrionas. Prasideda vaisiaus ir virkštelės vystymasis. Būsimos mamos svoris nepakinta.

2 mėnesyje embrionas jau tampa vaisiumi. Vystosi galūnės (rankytės, kojytės), atsiranda smegenys. Išsivysto vidiniai organai. Atsiranda ausytės ir plaukučiai. Būsima mama gali būti mieguista, gali pradėti pykinti, norisi dažniau šlapintis.

3 mėnesyje vaisius jau kūdikis, sveriantis apie 30g ir yra 9cm ilgio. Po truputį pradeda judėti, atsiranda nagučiai. Būsimos mamos svoris šiek tiek pakinta.

4 mėnesyje kūdikis greitai auga, sveria 150g ir yra 23cm ilgio. Nėštumas pasidaro pastebimas. Būsimos mamos svoris pradeda augti. Po truputį juntami vaisiaus judesiai pilvo apačioje.

5 mėnesyje kūdikis 30cm ir 500g, gydytojas girdi širdelės plakimą. Būsima mama jaučia judesius. Dienos tampa ilgesnėmis ir tamsesnėmis.

6 mėnesyje kūdikis jau išsivystęs, tačiau odelė dar neturi riebalinio sluoksnio. Svoris jau 700g, o ilgis 35cm. Būsima mama pastoviai jaučia judesius.

7 mėnesyje kūdikio svoris pasiekia 2kg, o ilgis 40cm. Būsimos mamos svoris žymiai pakinta.

8 mėnesyje kūdikio akytės pramerktos ir jis įgyja savo padėtį gimdoje. Būsimos mamos svoris labai pakinta.

9 mėnesyje kūdikis labai greitai priauga daugiau svorio ir įgyja padėtį gimdos apačioje. Būsima mama ruošiasi tapti MAMA

Nėštumo metu svoris auga per pakankamai trumpą laiką, tempdamas mamos odą, dėl to gali atsirasti strijos ant pilvo ir sėdmenų. Norint išvengti strijų, reikia stengtis, kad svoris kistų pamažu ir oda būtų kuo elastingesnė. Tam turėtų padėti įvairūs masažai ir tepimasis įvairiais aliejais bei kremais nuo strijų. Tam taip pat įtakos turi fizinis aktyvumas.

Idealus svorio augimas nėštumo metu

0-14 neštumo savaitės – svoris be pakitimo

14-20 neštumo savaitės – svoris padidėja apie 2,5kg

20-30 neštumo savaitės – svoris padidėja apie 5kg

30-36 neštumo savaitės – svoris padidėja apie 2,5kg

36-40 neštumo savaitės – svoris pakisti neturėtų

Jeigu prieš nėštumą kūno masė buvo normos ribose, tai svoris per 40 nėštumo savaičių turėtų pakisti apie 8-12kg. Atsiminkit, kad per daug arba per mažai pakitęs svoris nėra gerai.

Verta žinoti!

Nėštumo metu būsima mama turėtų suprasti, kad valgyti reikia dviese, o ne už du. Reikėtų valgyti daug vaisių ir daržovių. Šviežią maistą valgytis po truputį per kelis kartus, o ne daug ir vieną kartą.

6 taisyklės, kaip jaustis gerai nėštumo metu

1 TAISYKLĖ - PASIVAIKŠČIOJIMAS

Naudokitės geru oru ir reguliariai vaikščiokite artimiausiame parke ar miške. Mėgaukitės geromis emocijomis.

2 TAISYKLĖ - LENGVA VAKARIENĖ

Neikite miegoti alkana, bet ir nepersivalgykite. Vaisiai ar koks nors pieniškas desertas nepakenks.

3 TAISYKLĖ - ILSĖKITĖS

Pasiimkite savo mylimas knygas ar žurnalus, įsitaisykite patogiai ir ramiai skaitykite. Tai geras poilsis.

4 TAISYKLĖ - DUŠAS

Ne per daug karštas vanduo yra idealus variantas atsipalaidavimui ar poilsiui. Vanduo nuima visą dienos įtampą.

5 TAISYKLĖ - ATSIPALAIDAVIMAS

Bendraukite su savimi ir savo kūdikiu. Raskite laiko sau ir savo kūdikiui atsipalaiduoti.

6 TAISYKLĖ - GERK PIENĄ

Kiekvieną dieną po stiklinę. Pienas turi daug kalcio, baltymų ir veikia raminančiai.

Autorius: sawana.lt
http://www.emama.lt/naujienos/trumpi-patarimai-nestumo-laikotarpiui.html


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
Zaliaake25Data: Penktadienis, 2011-08-05, 8:55 AM | Žinutė # 18
forumo pleputė
Grupė: .
Žinutės: 6478
Apdovanojimai: 26
Reputacija: 16
Statusas: Atsijungęs
Patarimai nėščiajai. Kaip nejausti pilvo svorio

Nėštumas moters organizmui yra didelis krūvis. Keičiasi kūnas ir psichologija, tačiau šie pokyčiai yra natūralūs. Taip ir turi būti. Moterų baimės atsiranda dėl nežinojimo.
Labai svarbu, kad moteris žinotų, ko ji gali laukti ir tikėtis nėštumo metu. Išankstinis žinojimas apsaugos nuo nereikalingų baimių. Skirtingais nėštumo periodais nusiskundimai vis kiti. Antroje nėštumo pusėje dažniausias jų – didėjantis pilvukas.

Dažniausi nusiskundimai

Nėštumui didėja, keičiasi svoris. Kad besilaukiančioji nepriaugtų labai daug svorio, reikia prižiūrėti mitybą, taip sakant, „neatleisti vadžių“. Visiškai neteisingas yra įsitikinimas, kad reikia valgyti už du. Jau vien dėl antsvorio moters savijauta nebus gera. Patariama nevalgyti to, kas „eina į kūną“: saldumynų, pyragaičių, labai riebaus maisto.

Didėjant pilvukui, kai kurioms moterims būna sunku, jos jaučia, kad joms lyg „tempia“ pilvo apačią. Taip dažniau būna jau antroje nėštumo pusėje.

Kojų ir rankų tinimas, pabrinkimas gali kamuoti nėštumo pabaigoje. Kai kurios moterys klaidingai suvokia tą tinimą ir ima riboti skysčių kiekį. Anaiptol, jeigu mažiau skysčių gersi, tinimai nesumažės.

Paskutiniais nėštumo trimestrais kai kurios moterys skundžiasi prastu miegu. Šis sutrikimas dažnas, tačiau nesunkiai palengvinamas.

Kokia pagalba?

Kaunietė Rasa pas gydytoją akušerę ginekologę Jūratę Snarskienę užsuka kartą per mėnesį. Rasai tai pirmas nėštumas, todėl moteris turi daug klausimų. Pastaruoju metu ją neramina vis didėjantis jos pilvukas. Moteriai sunkiau vaikščioti, jaučia tempimą, skauda nugarą. Skaičiuojama 28-ta Rasos nėštumo savaitė. Nėščioji domisi, kaip galima būtų palengvinti būseną.

„Daug kartų gimdžiusioms, nešiojančioms du ir daugiau vaisių ar esant daug vandenų, taip pat moterims, kurių blogai išvystyta raumenų sistema, dažniau prasiskiria tiesieji pilvo raumenys. Nėštumo metu dėl pakitusių atramos organų anatomijos pasikeičia nėščiosios eisena: stuburas išsiriečia, pečiai ir galva atsilošia atgal, smarkiai išsilenkia nugara. Daugeliui besilaukiančiųjų, kurios blogai jaučiasi dėl vis didėjančio pilvo ir pilvo sienos raumenų išsitempimo, rekomenduoju nešioti specialias ortopedines priemones – diržus. Juos galima dėvėti iki ir po nėštumo. Prieš gimdymą rekomenduojama diržą nešioti nuo 20-tos nėštumo savaitės. Diržas palaiko iš apačios pilvą, neleidžia išsiplėsti pilvo sienos raumenims. Tik reikia nepamiršti, kad jis dedamas ant pilvo gulint. Po nėštumo fiksuojamasis diržas padeda sugrąžinti pilvo sienos raumenų stangrumą. Aišku, būtina mankštintis,“ – patarė Kauno Centro poliklinikos Moterų konsultacijos gydytoja akušerė-ginekologė Jūratė Snarskienė.

Ginekologė savo pacientei Rasai pademonstravo, kaip reikia užsidėti diržą. Moteris sakė, kad su diržu jaučiasi puikiai. Rasa išbandė „Lauma medical“ pilvą prilaikantį diržą. Gydytoja ginekologė rekomendavo įsigyti būtent šį diržą, nes diržo šonuose įsiūti „velcro“ tipo lipukai užtikrina galimybę pasirinkti tinkamiausią diržo įtempimą, kad jaustumėtės patogiai. „Diržas yra keturių dydžių: S, M, L, XL, tad išsirinksite tinkamiausią. Lipukai užtikrins komfortiškiausią savijautą, nesvarbu, kokio dydžio nėščiosios pilvas. Man dar patinka, kad „Lauma medical“ diržo konstrukcijoje yra papildomų tvirtinimų, kurie užtikrina stabilumą ir patogumą. Orui pralaidi medžiaga leidžia odai kvėpuoti. Šis diržas tinka ir po gimdymo, siekiant sustiprinti pilvo raumenis.

Diržas puikiai prilaiko pilvą ir sumažina krūvį, tenkantį nugarai. Jį lengva prižiūrėti ir galima naudoti metus,“ – kalbėjo medikė.


Dar keletas patarimų besilaukiančiajai


· Dieną reikia stengtis nesėdėti ilgai nuleidus kojas, ypač jei jos yra linkusios patinti. Taip pat verta daugiau vaikščioti, taip stiprėja kojų venos.
· Patariama nemiegoti ant nugaros, nes gali būti silpna ir negera tiek moteriai, tiek vaikeliui. Jeigu vaikelis didesnis, ant nugaros gulinti moteris gali net nualpti. Rekomenduojama gulėti ant šono, pagal fiziologinę gimdos padėtį dažniau gulėti ant kairiojo šono. Taip vaikelio kraujotaka nesutrikdoma, ir moters savijauta geresnė.
· Geresniam miegui užtikrinti verta prieš miegą pasivaikščioti, vėdinti patalpas, prieš miegą nepersivalgyti, nesijaudinti.
· Verta lankyti nėščiųjų mokyklėles, lankyti baseiną. Toks aktyvumas svarbus keliais aspektais: sportas apsaugo nuo per didelio svorio, o bendravimas teigiamai veikia būsimosios mamytės dvasinę būklę.
Daiva Ausėnaitė

"Sveikas žmogus" 2009 m. Nr. 1


Užtenka minutės, kad žmogaus nekęstum.

Užtenka valandos, kad žmogų pamėgtum.

Užtenka dienos, kad žmogų įsimylėtum.

Prireikia viso gyvenimo, kad žmogų pamirštum.
 
jolitataData: Antradienis, 2011-09-27, 7:53 AM | Žinutė # 19
forumo gerbėja
Grupė: Draugas
Žinutės: 2445
Apdovanojimai: 5
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Nėščiosios depresija
Depresija nėštumo metu kur kas dažnesnė nei apie tai kalbama. Manoma, kad ši liga kėsinasi užpulti 10-20 procentų nėščiųjų. Taigi devyni nėštumo mėnesiai gali tapti ne tik džiugiu laukimu, bet ir visiška džiaugsmo priešingybe.



Kas tai yra nėščiosios depresija?



Nuotaikos svyravimai nėštumo metu – normalu. Juos sukelia organizme pasikeitusi hormonų pusiausvyra. Tačiau užpuolus depresijai moters būklės vien bloga nuotaika nepavadinsi. Tai – liga, kuri turi būti gydoma. Hormonų pokyčiai gali paveikti smegenyse vykstančius cheminius procesus, kurie tiesiogiai susiję su depresija ir padidėjusiu nerimu. Be abejo, tai gali būti susiję ir su nėštumo metu patiriamu stresu – nerimu dėl kūdikio sveikatos, finansinės būklės, neatpažįstamai pasikeisiančio gyvenimo.



Depresijos simptomai



Visų pirma tai – nuovargis, nemiga, nuolatinis susirūpinimas savo ar kūdikio sveikata. Kada tai jau galima vadinti depresija? Kai visi šie pojūčiai ir negalavimai būna lydimi nevilties jausmo, liūdesio, kai tampa sunku sutelkti dėmesį, atlikti kasdienius darbus, gyvenime nebelieka dalykų, kurie džiugintų. Pajutus tokius simptomus būtina apie savo savijautą papasakoti gydytojui.



Rizikos faktoriai



Išskiriama keletas faktorių, kurie gali išprovokuoti ar sustiprinti depresiją prieš gimdymą:



šeimos ligų istorija (ar turėjote artimų giminaičių,kurie sirgo depresija, padidėjusiu nerimu, pogimdymine depresija?);
sunkios formos PMS;
bloga finansinė ar socialinė padėtis, kelianti stresą;
nėštumo komplikacijos;
daugiavaisis nėštumas;
gydymasis nuo nevaisingumo prieš pastojimą;
tiroido disbalansas;
diabetas.



Jei bent vienas iš šių faktorių tinka ir jums, turėtumėte apie tai pasikalbėti su gydytoju ir atidžiau stebėti savo nuotaikų kaitą, psichologinę būklę.



Ar depresija gali pakenkti kūdikiui?



Tai – bene didžiausias nėščiosios nuogąstavimas. Jei depresija niekaip negydoma, ji išties sietina su rizika. Depresija ir nerimas nėra į naudą nei mamos kūnui, nei smegenims. Tačiau ji taip pat gali pakenkti ir kūdikiui, negydoma liga gali lemti per mažą kūdikio svorį, priešlaikinį gimdymą. Kūdikiai, gimę su didele kortizolio, streso hormono, koncentracija, būna neramūs, sunkiai užmiega, gali atsilikti jų vystymasis, vėliau kilti elgesio problemų.
 
jolitataData: Antradienis, 2011-09-27, 7:54 AM | Žinutė # 20
forumo gerbėja
Grupė: Draugas
Žinutės: 2445
Apdovanojimai: 5
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Kaip gydoma nėščiosios depresija?



Susirgus depresija nėštumo metu visų pirma svarbu kreiptis į gydytoją, kuris prižiūri jūsų nėštumą. Jis skirs reikiamą gydytoją arba nukreips pas kitą specialistą. Taip pat išmokite kovoti su savo neigiamais jausmais ir bloga nuotaika, raskite jums priimtiniausią problemų sprendimo variantą, stebėkite, kas jums padeda pasijusti geriau. Sunkesniais atvejais gali prireikti ir gydymo antidepresantais. Juos skiria tik gydytojas, atsižvelgdamas į nėščiosios sveikatos būklę.



Prevencija



Judėjimas. Išlikite fiziškai aktyvi: daugiau vaikščiokite gryname ore, lankykite nėščiųjų mankštos užsiėmimus, atlikite nėščiųjų jogą, plaukiokite baseine. Imkitės veiklos, kuri jūsų nenuvargins, bet suteiks pakankamą fizinį krūvį – tai gerina ir bendrą savijautą, ir nuotaiką.



Šviesa. Šviesos terapija efektyviai gydo ne tik sezoninę, bet ir nėščiosios depresiją. Šviesos dozės skatina laimės hormonu vadinamo serotonino išsiskyrimą organizme.



Omega-3. Nėštumo metu itin svarbu gauti pakankamai omega-3 riebiųjų rūgščių. Jos ne tik užtikrina sklandų įvairių organų ir sistemų darbą, bet ir sumažina nėštumo depresijos riziką.



Valgiaraštis. Rinkitės tik sveikus produktus, ypač tuos, kurie kelia nuotaiką. Tai – riešutai, linų sėmenų aliejus, bananai. Venkite rafinuoto cukraus, pusfabrikačių, miltinių gaminių.

Suvokimas. Nėštumo metu atsiradusi depresija – laikinas reiškinys. Ir labai svarbu, kad jūs pati tai suvoktumėte. Ieškokite pagalbos – ir viskas greitai susitvarkys!
 
katciaData: Antradienis, 2012-11-06, 1:41 PM | Žinutė # 21
forumo tauškutė
Grupė: Moderatorė
Žinutės: 3665
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Gimdymo skausmų mažinimas

Aktyvus moters elgesys gimdymo metu – kas tai? Tai visa apimanti sąvoka, kuri reiškia judėjimą per palatą, koridoriais, padėčių keitimą sąrėmių metu, patogios gimdymui padėties ieškojimą, sąmoningą kvėpavimą, skausmą mažinantį masažą bei vandens procedūras. Taigi, aktyvus gimdyvės elgesys ne tik nukreipia mintis, atpalaiduoja, malšina skausmą, bet ir veiksmingai padeda pagreitinti gimdymo procesą bei priartina Jūsų susitikimo su mažyliu minutę. Ne mažiau svarbus yra vyro vaidmuo gimdyme. Bet apie viską paeiliui…

Gimdymo skausmų mažinimas judesių pagalba

Kaip jau minėjau – svarbiausia yra judėti. Judesiai gerokai sumažina skausmus ir ne tik todėl, kad nukreipia gimdyvės mintis. Visų pirma, skausmo slenkstis priklauso nuo kraujotakos. Sąrėmio metu gimdos raumenys susitraukia ir sunaudoja daug energijos. O pagrindinis energijos šaltinis, kaip jau žinoma, yra deguonis. Jei kūno padėtis nejudri, kraujotaka sulėtėja ir sumažėja deguonies patekimas į gimdos raumenis. Tuo pačiu auga skausmas. Taigi, aktyvus elgesys sąrėmių metu yra geras skausmo malšinimas.

Jei gimdyvei neleidžiama vaikščioti, ji vistiek gali būti aktyvi net lovoje – siūbuoti į šalis, spyruokliuoti ant lovos, atvesti į šalis kelius ir vėl suglausti. Šie, nors ir nežymūs judesiai, juntamai sumažina skausmus.

Taip pat skausmas priklauso nuo bendro gimdyvės įsitempimo. Kuo daugiau ji įsitempia, tuo jai skaudžiau ir atvirkščiai. Sąrėmio metu, kai tempiasi gimdos raumenys, daugelis moterų instinktyviai įsitempia, sustingsta, visiškai nustoja kvėpuoti ir judėti. Taip gimdyvės elgiasi būsimo skausmo akivaizdoje. Tačiau toks elgesys dar labiau didina skausmą. Išvengti įsitempimo padeda aktyvus elgesys – kvėpavimas, judesiai, masažas.

Judesiai gali būti kuo įvairiausi. Jei gimdymo eiga normali, tai gimdyvė gali rinktis judesius savo nuožiūra, ieškoti sau tinkamos padėties. SVARBU – negalima atlikti staigių judesių!

Labiausiai rekomenduojamas aktyvus elgesys sąrėmio metu:
- vaikščiojimas po palatą, koridoriais;
- pasilenkimai į šonus ir į priekį;
- viso korpuso sukimai;
- dubens siūbavimai ir sukimai;
- svorio pernešimas nuo vienos kojos ant kitos;
- svorio pernešimas ant pirštų galiukų/ant kulnų;
- pusiniai pritūpimai;
- gulint – dubens siūbavimai, vartymasis nuo vieno šono ant kito, kelių atvedimas/suvedimas.

Sąrėmio metu svarbu maksimalus atsipalaidavimas ir tinkamos padėties parinkimas. Padėtis turi būti pakankamai stabili ir maksimaliai atpalaiduojanti. Kad gimdymo padėtys tikrai mažintų skausmus, reikia jas karts nuo karto kaitalioti ir judėti jose, nesvarbu kokią padėtį pasirinkote.




Message edited by katcia - Antradienis, 2012-11-06, 1:42 PM
 
katciaData: Antradienis, 2012-11-06, 1:41 PM | Žinutė # 22
forumo tauškutė
Grupė: Moderatorė
Žinutės: 3665
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Populiariausios skausmo mažinimo padėtys sąrėmio metu:
- Kojos dvigubame pečių plotyje. Rankomis remiatės į lovą, palangę, spintelę. Atpalaiduojate nugarą ir pilvą, kūno svorį paskirstote ant kojų ir rankų. Siūbuojate į šalis, į priekį ir atgal, pernešat kūno svorį nuo vienos kojos ant kitos, siūbuojate dubeniu.
- Gilus pritūpimas, kojos plačiai, remiatės padais į grindus, pilvas tarp šlaunų. Už nugaros – atrama – siena, lovos atlošas.
- Lovoje – remiatės keliais ir rankomis. Kojos nesuglaustos. Pakaitomis išriečiate ir kuprinate nugarą.
- Vėl lovoje – remiatės keliais ir alkūnėmis. Siūbuojate visu kūnu, dubeniu.
- Remiatės keliais į lovą, o rankomis – į lovos atlošą. Pernešate kūno svorį nuo vieno kelio ant kito.
- Per alkūnes sulenktas rankas dedate ant lovos ir laikote kūno svorį. Dubuo tysta žemyn, pamažu atsitūpiate.
- Jei pavargote ir norisi prigult, tai gulatės ant šono, lenkiate kojas per kelius ir klubus. Kad pailsėtų nugaros raumenys, stuburas, tarp kojų dedate pagalvėlę.

Padėtys su partneriu:
- Abu su partneriu stovite vienas priešais kitą. Rankomis apsikabinate vyro kaklą. Viršutine kūno dalimi priglundate prie partnerio, galvą pasukate į šoną. Jūsų kojos – dvigubame pečių plotyje, sulenktos per kelius. Siūbuokite dubeniu į šalis, tuo tarpu padai nuo grindų nekyla.
- Partneris stovi sulenkęs rankas prieš save, kaip boksininkas. Jūs stovite nugara į vyrą, per kelius sulenktas kojas laikote plačiau. Nugara remiatės į partnerio krūtinę, savo pažastimis pakimbate ant sulenktų vyro rankų. Siūbuojate dubeniu į šalis neatkeldama padų nuo grindų.
- Vyras sėdi ant kėdės ar lovos, kojas laiko plačiau. Jūs atsistojate nugara į partnerį ir pritūpiate tarp jo kojų. Savo rankomis remiatės į vyro šlaunis. Siūbuojate dubeniu į šalis, sukate jį.
- Gulite ant šono, partneris sėdi prie lovos. Viršutinė jūsų koja sulenkta per kelį ir atremta vyrui į petį. Bandote tiesti ir lenkti koją, o partneris atlieka priešingą judesį ir šiek tiek priešinasi jūsų atliekamam judesiui.

Padėtys su kamuoliu:
- Sėdint ant kamuolio atliekate dubens sukimo judesius, siūbavimus, spyruokliavimus, dubeniu „piešiate“ aštuonetukus į šalis ir į priekį/atgal.
- Stovite ant kelių, remiatės į kamuolį krūtine, rankomis ir smakru. Siūbuojate į šalis.
- Gulatės ant šono, remiatės į kamuolį pažastimi, visa šonine liemens dalimi, ranka apkabinate kamuolį. Spyruokliuojate.
- Gulite nugara ant kamuolio, kojos plačiau. Ridenate save per kamuolį kol kojos išsitiesia ir grįžtate į pritūpimą.
- Stovite ant kelių, tiesiomis rankomis remiatės į kamuolį. Spyruokliuojate, siūbuojate į šalis.
- Gulite ant šono, kamuolys tarp blauzdų. Spyruokliuojant kojomis spaudžiate/atleidžiate kamuolį.




Message edited by katcia - Antradienis, 2012-11-06, 1:43 PM
 
katciaData: Antradienis, 2012-11-06, 1:42 PM | Žinutė # 23
forumo tauškutė
Grupė: Moderatorė
Žinutės: 3665
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Gimdymo skausmų mažinimas kvėpavimo pagalba

Kvėpavimo technikos padeda mūsų kūną prisotinti deguonimi. Smegenys gauna signalą apie tai, kad kraujas persisotinęs deguonies ir siunčia impulsą į hipofizę (pagrindinę mūsų kūno hormoninę liauką), kuri atsakinga už endorfinų (laimės hormonų) gamybą. Endorfinai reguliuoja žmogaus skausmo slenkstį. Taigi, kuo daugiau laimės hormonų, tuo aukštesnis skausmo slenkstis. Todėl kuo taisyklingiau kvėpuosite sąrėmių ir stangų metu, tuo labiau slopinsite skausmą.

Kvėpavimo technikos tinka bet kuriame gimdymo etape, bet kurioje gimdyvės padėtyje. Taip pat kvėpavimas vienodai gerai veikia tiek esant normaliai gimdymo eigai, tiek esant nukrypimams nuo naturalios gimdymo eigos.

Gimdymo pradžioje, kai sąrėmiai yra mažai skausmingi, atliekamas „ilgas“ kvėpavimas. Lėtai atpalaiduotai įkvepiate per nosį, o iškvepiate ilgu iškvėpimu per burną – tarsi pūstumėte į vandenį.

Kai sąrėmiai darosi skausmingi, juos iškvėpuojate „žvakės užpūtimo“ technika. Trumpas įkvėpimas per nosį ir trumpas iškvėpimas per burną, tarsi užpūčiat žvakę. Tai paviršinis, dažnas kvėpavimas. Kuo skausmas stipresnis, tuo kvėpavimas darosi intensyvesnis, bet toks pats trumpas. Taip kvėpuojate TIK sąrėmio metu. Laiką tarp sąrėmių prakvėpuojate ramiu išilgintu kvėpavimu.

Kai gimdos kaklelis atsivėręs ir sąrėmiai darosi vis ilgesni ir dažnesni, efektyviausia kvėpuoti kaitaliojant prieš tai aprašytas abi kvėpavimo technikas. Sąrėmio pradžioje kvėpuojate „ilgu“ kvėpavimu, taupant jėgas. Augant skausmui pereinate prie intensyvaus „žvakės užpūtimo“ kvėpavimo. Skausmui rimstant kvėpavimą vėl išilginate.

Stangų metu, kai kūdikis juda gimdymo takais, jo galvutė spaudžia storąją žarną ir atsiranda tarsi noras tuštintis. Kol gydytojai neliepia stūmti, stangas taip pat turite taisyklingai iškvėpuoti. Tai padės padaryti „šuns lekavimo“ technika. Tai dažnas įkvėpimas/iškvėpimas per burną. Kvėpavimo metu diafragma (pagrindinis pilvo preso raumuo) yra pastoviame judesyje, kas daro stangą neįmanomą.

Taigi, kvėpavimas yra puiki atpalaiduojanti ir skausmą mažinanti priemonė. Be to, palaikysite pakankamą deguonies kiekį ne tik savo, bet kūdikio kraujyje.

Nuskausminamasis masažas

- Pati pagrindinė gimdyvių masažo zona – kryžkaulis. Šioje srityje yra nervinis mazgas, inervuojantis gimdą ir kitus dubens organus. Sąrėmio metu stimuliuojant kryžkaulį, blokuojamas nervinis impulsas, tokiu būdu sumažėja skausmas. Masažuoti galima viena ar abiem rankom naudojant pirštų pagalvėles, krumplius, delno pagrindą, delnų briaunas ar tiesiog masažuoklį. Judesiai gali būti įvairūs – glostantys, spaudžiantys, plekšnojantys, žnaibantys ar net lengvai stuksenantys. Svarbu, jog ši sritis būtų tepama masažiniu aliejumi ar kremu, kad nesudaryti papildomos įtampos dirginant gimdyvės odą.
- Galima masažuoti viršutinius priekinius klubakaulio dyglius. Judesiai panašūs, kaip ir masažuojant kryžkaulį. Rinkitės tą būdą, kuris tuo metu yra malonus ir labiausiai atpalaiduojantis.
- Periodiškai sąrėmio metu galima glostyti pilvo apačią. Nuo klubakaulio dyglių glostote pilvą žemyn link kirkšnių ir atgal. Šie judesiai ne tik ramina, mažina skausmą, bet ir gerina kraujotaką gimdos srityje.
- Gulint ant šono arba sėdint ant kamuolio, remiatės delnais į vidinę šlaunų pusę. Sąrėmio metu spaudžiate delnais į šlaunis ir braukiate nuo kirkšnių link kelių ir atgal. Tai efektyviai mažina skausmą ir maksimaliai atpalaiduoja.
- Gimdant su partneriu, jis gali visą laiką lengvai masažuoti jūsų kūną, vengiant liesti krūtis, pilvą ir tarpvietės sritį.

Skausmo mažinimas vandeniu

Jei gimdykloje yra galimybė naudotis dušu, sukūrine vonia, būtinai išbandykite vandens teikiamas nuskausminamas savybes. Šiltame vandenyje sąrėmių skausmas mažėja, gerėja kraujotaka.

Tačiau visiškai panirti į vandenį gimdyvė gali tik iki tol, kol yra nenubėgę vandenys. Nubėgus vandenims skausmų mažinimui rinkitės dušą. Sąrėmio metu vandens srove sukamaisiais judesiais vedžiokite per pilvą, kartkartėmis keisdamos vandens srovę nuo silpnos iki stiprios. Ideali vandens temperatūra – 36-40°C.
Tarp sąrėmių vandens srove apipilkite veidą, pečius, krūtinę ir kojas.




Message edited by katcia - Antradienis, 2012-11-06, 1:44 PM
 
katciaData: Antradienis, 2012-11-06, 1:55 PM | Žinutė # 24
forumo tauškutė
Grupė: Moderatorė
Žinutės: 3665
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Nėštumo dydžio ir gimdymo termino įvertinimas

Kada gimdyti? Gimdymo data? Čia pateiktos schemos, kuriomis remiamasi nustatant, kiek laiko moteris yra nėščia ir kada turėtų gimdyti. Taigi nėštumo dydis ir gimdymo data nustatomas, remiantis:

Pastojimo data. Kartais moteris tiksliai žino, kada pastojo. Aišku, šis variantas pasitaiko retai (pvz., dirbtinis apvaisinimas, reti lytiniai santykiai). Tokiu atveju, gimdymo data yra: pastojimo data - 3 mėnesiai - 7 dienos.
Paskutinių normalių menstruacijų data. Šis nustatymo metodas tinka tik moterims, kurių ciklas reguliarus ir trunka 28 dienas. Gimdymo data yra: paskutinių mėnesinių data - 3 mėnesiai + 7 dienos.
Pirmųjų vaisiaus judesių pajutimo data. Šis metodas naudojamas, kai netinka nei vienas iš aukščiau išvardintų. Pirmą kartą gimdančios moterys
vaisiaus judesius pajunta 20 savaitę, todėl gimdymo data apskaičiuojama taip: judesių pajutimo data + 4 mėnesiai + 18 dienų. Pakartotinai gimdančios moterys vaisiaus judesius pajunta 18 savaitę. Jų gimdymo data apskaičiuojama taip: judesių pajutimo data + 5 mėnesiai + 1 diena.
Ankstyvo vaisiaus ultragarsinio tyrimo duomenimis. Ankstyvas echoskopinis tyrimas atliekamas iki 22 savaitės. Gydytojas įvertina vaisių pagal tam tikrus rodiklius ir nustato nėštumo laiką ir planuojamą gimdymo datą.

Beje, normalus nėštumas
trunka 38 - 41 savaitę. Abortu ar persileidimu vadinamas vaisiaus užgimimas iki 22 savaitės, priešlaikiniu gimdymu - 22 - 37 savaitę, o vaisiaus pernešiojimu - gimdymas 42 savaitę ir vėliau.


 
katciaData: Ketvirtadienis, 2012-11-08, 8:53 PM | Žinutė # 25
forumo tauškutė
Grupė: Moderatorė
Žinutės: 3665
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Natūralūs būdai gimdymui skatinti

Seksas Tikriausiai jau esate girdėję apie tai, kad lytinis aktas – vienas efektyviausių būdų paskutinėmis nėštumo savaitėmis paskatinti gimdymui. Vis dėlto vienareikšmiško atsakymo, ar ši „visuotinai pripažinta“ priemonė iš tikrųjų priartina gimdymo pradžią, nėra. Taigi tiesa skambėtų maždaug taip: „lytinis aktas GALI padėti“. Spermoje esantys prostaglandinai skatina gimdos kaklelio minkštėjimą, o būtent minkštėdamas jis ir ruošiasi atsidarymui. Dar vienas svarbus momentas – spenelių stimuliacija. Tai – kita nuo seno žinoma gimdymo skatinimo priemonė. Glamonių metu speneliai dažniausiai taip pat būna stimuliuojami, tai skatina organizme oksitocino gamybą, o šis hormonas, kaip žinia, provokuoja sąrėmius. Oksitocino gamybą taip pat skatina ir orgazmas.
• Ar verta bandyti? Jei nėštumo eiga buvo normali, šiuo metu moteris jaučiasi gerai – kodėl gi ne?

Maistas Nors kai kurios moterys prisimena, jog pirmuosius sąrėmius pajuto po sočių aštrių pietų ar vakarienės, pilnas skrandis gali apsunkinti patį gimdymo procesą. Apskritai ar maistas išties gali pagreitinti kūdikio atėjimą? Nuo seno tikima, kad gimdymo pradžią gali paspartinti: ananasai, aštrūs patiekalai, lakrica. Deja, daugelio medikų tvirtinimu, bent jau labai aštraus maisto kaip tik reikėtų vengti prieš pat gimdymą. Natūralaus gimdymo metu moters organizme išsiskiria daugiau endorfinų – hormonų, lengvinančių skausmą. Kapsaicinas (medžiaga, suteikianti aštrumą aitriesiems pipirams) slopina endorfinų poveikį, taigi skonio kaprizai nėštumo pabaigoje gali lemti sunkesnį, skausmingesnį gimdymą.
Manoma, kad ananasas gali skatinti gimdymą stimuliuodamas prostaglandinų, minkštinančių gimdos kaklelį, poveikį. Tačiau toks jo efektas moksliškai neįrodytas. Lakrica (juodi iš saldymedžio pagaminti saldainukai), manoma, taip pat stimuliuoja prostaglandinus. Didelis jų kiekis laisvina vidurius, o tai taip pat gali provokuoti gimdos susitraukimus. Tačiau ir vėl ta pati skepsio gaidelė: trūksta mokslinių duomenų.
Ar verta bandyti? Čili troškiniu ir superaštria pica geriau nepiktnaudžiauti, o užkąsti ananaso ar pasilepinti saldainiu – kodėl gi ne? Svarbiausia – valgyti juos jei iš tikrųjų norisi ir pats valgymas teikia malonumą, o ne kimšti per prievartą vien dėl stebuklingo poveikio, kuris, šiaip ar taip, yra abejotinas. Spenelių stimuliacija

Spenelių stimuliacija – bene plačiausiai žinomas gimdymo skatinimo būdas. Jis skatina moters organizme oksitocino gamybą. Šis hormonas sukelia sąrėmius ir gali paskatinti gimdymąTokį stimuliavimo būdą dažnai rekomenduoja ir akušeriai, jei moteriai gresia pernešiojimas ar kai staiga sustoja jau prasidėjusi gimdymo veikla. Spenelius stimuliuoti galima rankomis arba pientraukiu. Vienu metu masažuojama viena krūtis. Suėmus areolę pirštais braukiama spenelio link, imituojant kūdikio lūpų judesius žindant. Kai užeina sąrėmis – būtina sustoti ir palaukti. Stimuliacija pakartojama po 15 minučių. Kai tarpas tarp sąrėmių bus ne ilgesnis nei 3 minutės, arba kai pats sąrėmis truks ne trumpiau nei 1 minutę, stimuliacija visiškai nutraukiama.
• Ar verta bandyti? Jei gimdymas išties neprasidėjo, o laukti gydytojai nerekomenduoja – bandyti verta. Bet yra taip pat duomenų, jog spenelių stimuliacija gali pernelyg stipriai paveikti gimdymo eigą, tad, tikėtina, sąrėmiai bus stipresni, skausmas – didesnis. Taigi šis metodas rekomenduojamas tik tada, kai kiekviena uždelsta diena jau kelia riziką.

Žolelės Jau viduramžiais pribuvėjos iš kartos į kartą perduodavo paslaptis, kokios žolelės skatina gimdymo pradžią. Tačiau dabar jau moksliškai įrodyta, kad dauguma mus iš amžių glūdumų pasiekusių žolelių mišinių receptų tik padeda gimdai geriau pasiruošti artėjančiam gimdymui. Duomenų, kad kurios nors žolelės išprovokuotų gimdymo pradžią, nėra. Savarankiškai vartoti gydomųjų žolelių nei nėštumo metu, nei gydantis kokias ligas, nerekomenduojama. Nepamirškite, kad dauguma vaistų gaminami žolelių pagrindu. Jose esančios medžiagos gali veikti labai aktyviai, o netinkamai parinkti komponentai ar dozės gali pakenkti. Vis dėlto vienas sąlyginai saugiausių ir seniausių metodų gimdymui skatinti – aviečių lapų arbata. Ji sureguliuoja gimdos tonusą, padeda pasiruošti gimdymui, po puodelį šios arbatos galima vartoti ne tik prieš pat gimdymą, bet ir nėštumo metu. Po gimdymo ši arbata padeda susitraukti gimdai iki normalaus dydžio greičiau, šiek tiek slopina pogimdyminį kraujavimą.
• Ar verta bandyti? Puodelis aviečių arbatos tikrai nepakenks, be to, dar ir ramią atsipalaidavimo minutę padovanos. Šiaip ar taip – tik į sveikatą! Nors prieš vartodama vis dėlto pasitark su nėštumo eigą stebinčiu gydytoju.


 
katciaData: Ketvirtadienis, 2012-11-08, 8:53 PM | Žinutė # 26
forumo tauškutė
Grupė: Moderatorė
Žinutės: 3665
Apdovanojimai: 10
Reputacija: 3
Statusas: Atsijungęs
Akupresūra Akupresūros specialistai tikina, kad kai kurių aktyvių taškų spaudymas gali provokuoti sąrėmių pradžią: Odos raukšlės, esančios tarp nykščio ir smiliaus pagrindo. Kitos rankos nykščiu ir smiliumi suimkite šią raukšlę ir pamasažuokite sukamaisiais judesiais 30-60 sekundžių, padarykite 1-2 minučių pertrauką, tada pakartokite. Taško, esančio ties kaulu, per keturių pirštų plotį virš jūsų kulkšnies. Tiesiog pamėginkite stipriai paspausti šį tašką. Jei jaučiate, kad spaudžiant skauda ne nuo paties spaudimo, o dėl to, kad ši vieta jautresnė nei aplink esantis kūno plotas – vadinasi, kaip tik atradote reikiamą tašką. Paspaudykite šią vietą kurį laiką arba kol prasidės sąrėmis. Jam užėjus padarykite pertraukėlę, vėliau – pakartokite.
• Ar verta bandyti? Tai – dar vienas gana saugus metodas gimdymui skatinti. Jei jis ir nepadės – tai bent jau nepakenks.

Vaikščiojimas Galiausiai tai, ką dauguma nėščiųjų sėkmingai praktikuoja iki pat sąrėmių ir jų metu: vaikščiokite. Kaskart išsiruošusi pasivaikščioti jūs jau naudojate patį saugiausią ir natūraliausią būdą gimdymui skatinti. Sąrėmiams jau prasidėjus būtent vaikščiojimas laikomas tuo veiksniu, kuris spartina gimdymo eigą, skatina gimdos kaklelio atsidarinėjimą. Gravitacijos jėga, vaisiaus svoris efektyviausiai paruošia moters organizmą gimdymui.
Ar verta bandyti? Vienareikšmiškai – TAIP! Užuot liejusi apmaudą, kad paskutinėmis nėštumo savaitėmis dažnai tenka keltis nuo patogaus krėslo ir eiti į tualetą, nepamirškite: kiekvienas žingsnelis patikimai artina gimdymo pradžią!


 
lukrecija12Data: Pirmadienis, 2015-05-18, 12:31 PM | Žinutė # 27
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 11
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Nėščiųjų mokyklėlė , kurioje sužinosite kaip tesingai maitinti :)
 
silvijaijaData: Antradienis, 2016-07-05, 9:11 AM | Žinutė # 28
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 11
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Labai geri patarimai nėščiosioms, būtinai pasinaudosiu. Tik mane domintų naturalūs vitaminai nėščiosioms , be jokių chemijų. Ką patartumėte be folio rūgšties?
 
ruta2620Data: Trečiadienis, 2016-07-20, 12:18 PM | Žinutė # 29
naujokė
Grupė: Registruotas narys
Žinutės: 8
Apdovanojimai: 0
Reputacija: 0
Statusas: Atsijungęs
Prekės nėščiosioms, kaip ir kūdikio kraitelis yra taip pat svarbu. Juk reikia ir mamyčių patogumu pasirūpinti. 6
 
Forumas » MAMA IR VAIKAS - būsimų ir esamų mamyčių pokalbiai apie vaikučius » TEN KUR PRASIDEDA GYVYBĖ » Patarimai ir informacija nėščiosioms (informacija)
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:


Copyright MyCorp © 2024